Een huis kopen? Hoeveel invloed heeft het coronavirus?
28 april 2020 
5 min. leestijd

Een huis kopen? Hoeveel invloed heeft het coronavirus?

Leestijd: 5 minuten

Het coronavirus houdt ons allemaal in zijn greep. Elke branche voelt de invloed van het virus, ook de woningmarkt. Wil je in deze tijd een huis kopen? Dan zullen er een aantal zaken anders verlopen dan normaal. Door alle gezondheidsmaatregelen zijn er dingen waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een huis.

Sociale contacten worden in deze tijd zoveel mogelijk vermeden. Dat maakt het fysiek bezichtigen van een woning moeilijker. Toch is het nog steeds een goede tijd om een huis te kopen. Alleen al door de lage hypotheekrente. Je kunt nog steeds goedkoop geld lenen voor je woning.

Door het coronavirus worden veel bezichtigingen afgezegd. Doordat er minder mensen komen kijken wordt de biedingsstrijd minder intens. Daardoor is overbieden minder noodzakelijk en vaak zelf overbodig. De opwaartse prijsdruk is een stuk minder hoog dan voorheen.

Laat het coronavirus je er niet van weerhouden het huis van je dromen te kopen. De adviseurs van Excellent Finance gaan graag voor je op zoek naar de voordeligste hypotheek, met financiële rust garantie.

Juist in deze bijzondere tijd is naast een goede voorbereiding, samen met een financieel adviseur, een aankoopmakelaar onmisbaar. Veel risico’s kun je voorkomen. In tijden van onzekerheid kun je veel geld besparen, door een ervaren aankoopmakelaar die als top onderhandelaar voor jou aan de slag gaat!

Geen fysieke bezichtiging door het coronavirus

Een belangrijk onderdeel bij het kopen van een huis is de bezichtiging. Door het coronavirus worden veel bezichtigingen afgebeld. Verkopers hebben liever even geen kijkers over de vloer.
Maar er is nog steeds een grote behoefte aan huizen. Het aanbod is beperkt, er zijn meer kopers dan verkopers. Veel mensen zijn al maanden op zoek naar een koophuis, die zijn niet opeens van gedachten veranderd. Al gaan ze wel voorzichtiger te werk.

Gelukkig hebben we tegenwoordig de beschikking over allerlei technologieën. Daardoor is een bezichtiging op afstand prima mogelijk. De fysieke bezichtiging wordt vervangen door een videochat-afspraak. De verkoper loopt door het huis, zoals bij een normale bezichtiging. Alleen nu kijkt de potentiële koper mee, via de telefoon in de hand van de verkoper. De verkoper krijgt de gelegenheid om diverse zaken toe te lichten en de potentiële koper kan vragen stellen.

Op deze manier is het toch mogelijk om een goed beeld te krijgen van de woning, zonder er fysiek naartoe te gaan. We zien ook steeds meer ‘open huis’ presentaties via Facebook.
Je kunt op deze manier een woning kopen, maar zorg er altijd voor dat je de risico’s beperkt als je niet zelf in de woning bent geweest. Met een aankoopmakelaar haal je alles uit je virtuele bezichtiging. Je aankoopmakelaar weet precies waarop gelet moet worden en zal de juiste vragen stellen.

Huis kopen coronavirus bezichtiging op afstand

Kun je een woning kopen die je niet gezien hebt?

Het coronavirus levert bijzondere situaties op, want is het mogelijk om een woning te kopen die je niet gezien hebt? Wettelijk gezien is dat inderdaad mogelijk. Je bent niet verplicht om de woning fysiek te bezoeken voor je hem koopt. Een bezichtiging op afstand, zoals via Whatsapp, is tijdens de coronacrisis een prima alternatief.

Houd er wel rekening mee dat je als koper een onderzoeksplicht hebt. Het is daarom altijd aan te raden de woning alsnog fysiek te gaan bekijken, voor je definitief doorgaat met de aankoop. Hoe dat werkt? Je kunt de eerste bezichtiging op afstand doen. Bevalt de woning, dan doe je een bod onder voorbehoud van fysieke bezichtiging. Na een succesvolle onderhandeling ga je alsnog de woning bekijken. Voldoet alles aan je verwachtingen? Dan ga je verder met het aankoopproces. Zo niet, dan maak je gebruik van het opgenomen voorbehoud.

Corona voorwaarden in de koopovereenkomst

Het coronavirus brengt veel onzekerheid met zich mee. Je kunt ziek worden of door maatregelen van de overheid niet aan je verplichtingen voldoen. Laat daarom in de koopovereenkomst de zogenaamde corona voorwaarden opnemen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als:

  • De overdracht niet op de afgesproken datum kan plaatsvinden?
  • Er geen verhuizing kan plaatsvinden?
  • De bank de financiering niet op tijd kan regelen?
  • Het notariskantoor gesloten is?
  • De koper of verkoper ziek wordt?

Normaal gesproken levert het je een flinke boete op, als je de afgesproken datum van de overdracht niet nakomt. Zo’n boete wil je natuurlijk voorkomen. In deze tijd kunnen er dingen gebeuren, waar je geen invloed op hebt. Laat daarom in de koopovereenkomst opnemen dat de overdracht, zonder boete, kan worden uitgesteld. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat het verzetten van de datum noodzakelijk is door het coronavirus.

Huis kopen tijdens coronacrisis

Je huis verkopen tijdens de coronacrisis

Je hebt het huis van je dromen op het oog, maar je hebt zelf ook nog een huis. Een paar maanden geleden hoefde je er niet lang over na te denken. In de oververhitte woningmarkt was het zaak om eerst het huis van je dromen te bemachtigen. Het verkopen van je eigen huis kwam daarna wel.

In een paar weken is het allemaal verandert. De komst van het coronavirus zet huizenzoekers en verkopers voor een dilemma. Je wilt niet zonder huis komen te zitten. Maar twee huizen, daar zit je ook niet op te wachten.

Minder mensen gaan in deze tijd woningen bezichtigen. Het verkopen van je woning lijkt daardoor lastiger. Overbieden is niet langer vanzelfsprekend, zoals voorheen. Daarom zien we nu dat er meer woningen te koop worden aangeboden dan er verkocht worden. Huizenbezitters kiezen ervoor om in deze onzekere tijd eerst hun eigen huis te verkopen, voor ze een nieuwe huis kopen.

Sleuteloverdracht en naar de notaris tijdens de coronacrisis

De sleuteloverdracht van een woning moet verplicht bij de notaris op kantoor gebeuren. Normaal is het een leuk moment, waar je allemaal bij aanwezig bent. Is dat tijdens de coronacrisis nog steeds mogelijk?

Notariskantoren hoeven nog niet dicht, dus de sleuteloverdracht kan nog steeds bij de notaris plaatsvinden. Door de gezondheidsmaatregelen rond het coronavirus ziet de levering van een woning er wel anders uit dan normaal. Het kan zijn dat je als verkoper verzocht wordt eerder te ondertekenen per volmacht.

Voor het bezoek aan de notaris wordt de woning geïnspecteerd. Hierbij zijn normaal gesproken de volgende mensen aanwezig:

  • De verkopend makelaar;
  • De verkopers;
  • De kopers;
  • Eventueel de aankopend makelaar.

Met de 1,5 meter regel is het niet te doen om zoveel mensen op veilige afstand de woning te laten inspecteren. Probeer het aantal mensen daarom tot een minimum te beperken. Bij voorkeur maximaal twee personen in de woning.

Elke notaris zal zijn eigen regelingen treffen rondom de sleuteloverdracht. Ook hier geldt, neem zo min mogelijk mensen mee. Uiteraard zijn alle handtekeningen, van beide partijen, nodig bij de eigendomsoverdracht. De makelaar hoeft hierbij niet aanwezig te zijn. Ook kan de verkopende partij per volmacht tekenen, zodat er zo min mogelijk mensen tegelijk bij de notaris aanwezig zijn.

Tijdens coronacrisis naar notaris

Een huis kopen met financiële rust garantie

Ook in deze onrustige tijd kun je met een gerust hart een huis kopen. De adviseurs van Excellent Finance staan nog altijd voor je klaar, al is het op afstand. Wij helpen en adviseren je waar nodig. Onze hypotheekadviseurs zijn altijd op zoek naar de beste en voordeligste hypotheek. En onze aankoopmakelaars staan je bij met raad en daad.

Vooral nu is het belangrijk dat je hypotheek goed past bij je financiële situatie. We gaan een onzekere tijd tegemoet. Je wilt in de toekomst niet in de problemen komen, door een te hoge hypotheek. Daarom gaan we voor een hypotheek met financiële rust garantie. Zodat je huis ook echt een plek is waar je tot rust kunt komen en fijn kunt wonen.

Benieuwd? Neem vrijblijvend contact op met onze hypotheek adviseurs.

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen