Onrust in de wereld, creëer rust voor jezelf
27 mei 2022 
3 min. leestijd

Onrust in de wereld, creëer rust voor jezelf

Je hoeft niet hulpeloos toe te kijken hoe oorlog, inflatie, economische onzekerheid en de stijgende rente al je zekerheden wegnemen en je vermogen op de bank laat krimpen. Neem je toekomst in eigen hand en creëer financiële rust voor jezelf. Geld lost niet alles op, maar het maakt je leven wel een stuk eenvoudiger.

De wereld is in sneltreinvaart aan het veranderen. Dit brengt veel onrust en vooral onzekerheid met zich mee. Hoe gaat jouw toekomst eruit zien, wat mag je verwachten? Je kunt hier een afwachtende houding aannemen en ‘wel zien waar het schip strandt’. Zonde, want hoe fijn is het om juist nu rust voor jezelf te creëren?

Een goed financieel plan zorgt dat je sterker in je schoenen staat en minder afhankelijk bent van anderen. Dat geeft je rust in je hoofd. In goede en minder goede tijden blijf je werken aan het behalen van je doelen en weet je wat je financiële mogelijkheden zijn.

“Wij geloven dat financiële rust de kwaliteit verbeterd van je gezondheid, relaties en prestaties. Daarom werken wij aan een wereld waar financiële rust en vrijheid de standaard is.”

Financieel inzicht geeft je rust

Ervaar jij onrust in de wereld zoals hij nu is? Onrust komt vaak voort uit een gebrek aan grip op de situatie. Er gebeuren zoveel dingen tegelijk, die buiten ons bereik liggen, maar wel ons dagelijks leven beïnvloeden. Dit kan je een machteloos gevoel geven, omdat je geen idee hebt wat er gaat komen.

Ga je in de financiële problemen komen als dit zo doorgaat? Een benauwend gevoel, dat je slapeloze nachten kan geven. Je weet wel ongeveer hoeveel er binnenkomt en weer uit gaat, maar heb je dit weleens goed op een rijtje gezet? In het verleden heb je waarschijnlijk allerlei financiële producten afgesloten en bewaard in een stoffige map. Hoeveel is hiervan nog relevant?

Goed financieel inzicht en overzicht laat een wereld voor je opengaan. Opeens heb je een compleet beeld van je inkomsten, uitgaven, bezittingen en eventuele schulden. Je weet wat je aan pensioen kunt verwachten en waar de financiële valkuilen liggen én hoe je deze ontwijkt. Zonder dit inzicht is het onmogelijk om je financiën goed te regelen en zul je beslissingen nemen op basis van een onderbuikgevoel. In de praktijk blijkt dit vaak de minst succesvolle strategie te zijn.

Financiële rust

Creëer rust met een financiële buffer

Heb jij een gezonde financiële buffer? Uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat één op de zeven Nederlandse huishoudens geen buffer heeft. Dat kan in deze tijd veel stress geven. Een buffer geeft je de tijd en ruimte om financiële tegenvallers op te vangen en oplossingen te zoeken. Hoe groot deze buffer moet zijn, hangt af van je financiële situatie.

Gemiddeld wordt het volgende gezien als een gezonde buffer:

  1. Alleenstaand: 2 tot 3 maandsalarissen
  2. Samenwonend: 3 tot 4 maandsalarissen
  3. Gezin: 4 tot 5 maandsalarissen

Zo’n buffer helpt je in tijden dat het even tegenzit. Grote uitgaven, zoals een wasmachine of auto, hoeven niet geleend te worden. Raak je onverwacht je baan kwijt, dan heb je even ademruimte om een nieuwe baan te zoeken. Een buffer voorkomt dat je meteen geld moet gebruiken dat bestemd is om je doelen te bereiken, zoals in de toekomst eerder met pensioen gaan.

Elke maand automatisch een deel van je inkomen apart zetten helpt je zo’n buffer op te bouwen. Als je dit automatisch doet, mis je het geld nauwelijks. Je went er snel aan en de meeste mensen kunnen prima rondkomen met iets minder inkomen.

Bewust met geld omgaan

Schiet je nu in de kramp als het om geld gaat? Dat is nergens voor nodig. Met goed financieel inzicht weet je hoeveel erin komt en er weer uit gaat. Zolang de inkomsten hoger zijn dan de uitgaven zit je goed. Heb je leningen? Los deze zo snel mogelijk af, want die kosten je onnodig veel geld. Wellicht kan je ook je hypotheek oversluiten, zodat je maandlasten omlaag gaan.

Hoe je met geld omgaat, is afhankelijk van je financiële DNA. Al in je jonge jaren wordt deze geld mindset gevormd. Dit bepaalt of je makkelijk geld uitgeeft of er juist goed over nadenkt. Je sterke en zwakke punten kennen, dat is je eerste winst. Je voorkomt ermee dat je domme of dure beslissingen neemt als het om geld gaat.   

Financiële rust in de toekomst

Niemand weet wat de toekomst gaat brengen, maar je kunt er wel voor zorgen dat je de juiste koers zet om je wensen, dromen en doelen in de toekomst te gaan behalen. Daarom kijkt de financieel adviseur van Excellent Finance samen met jou naar je huidige situatie, maar ook naar hoe je er over 10 of 20 jaar voor staat. Er worden verschillende scenario’s neergezet, zodat je ziet wat bijvoorbeeld het verliezen van je baan, arbeidsongeschiktheid, een scheiding, minder gaan werken of eerder met pensioen met je financiële situatie doet en hoe je dit opvangt.

Een gezonde financiële situatie laat je ‘s nachts lekker slapen. Je voorkomt veel stress en zelfs gezondheidsklachten, gerelateerd aan een ongezonde financiële situatie. Een gezonde financiële situatie geeft je de zekerheid dat je nu en in de toekomst voldoende geld hebt om in je levensonderhoud te voorzien. Dat is een fijn gevoel.  

Ben jij klaar met die financiële onrust? Maak dan vrijblijvend kennis met de financieel adviseur van Excellent Finance en ontdek hoe fijn het is om financiële rust te ervaren. 

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur. Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.