Slim je eerste huis kopen, voorkom onnodig dure keuzes
10 februari 2021 
3 min. leestijd

Slim je eerste huis kopen, voorkom onnodig dure keuzes

Leestijd: 3 minuten

Je eerste huis kopen is natuurlijk ontzettend leuk, maar ook spannend. Zeker op de overspannen woningmarkt is het lastig om je hoofd koel te houden. Als starter gaat er een wereld voor je open. Het ene huis is nog leuker dan de andere, maar ze vliegen als warme broodjes over de toonbank. En kun je dat huis eigenlijk wel betalen? Wat komt er allemaal bij kijken en op welke kosten moet je rekenen?

Zodra je een huis wilt gaan kopen komt er van alles op je af. Je krijgt te maken met makelaars, hypotheken, biedingen en notarissen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de staat van het huis. Hoe weet je of jouw droomhuis goed in elkaar zit? Je wilt er niet kort na de, misschien wel veel te dure, aankoop achter komen dat je eigenaar bent van een bouwval.

Je wilt de aankoop van je eerste huis slim aanpakken, maar een huis kopen en een hypotheek regelen zijn knap ingewikkeld. Het kan een uitstekende investering zijn of een molensteen om je nek. Zorg dat je iemand bij je hebt die bekend is in de markt en alle ins en outs kent.

“Met de aankoopmakelaar aan je zij voorkom je onnodig dure keuzes.”

Heb ik een aankoopmakelaar nodig?

Als je een huis wilt kopen krijg je vaak te maken met de makelaar van de verkopende partij. Hoewel je hier ook je vragen kwijt kunt, is deze makelaar er vooral voor de verkopende partij en zal je dus geen onpartijdig advies geven. Deze makelaars zijn meesters in het creëren van schaarste, waardoor jij overhaaste en dure keuzes gaat maken.

Het is niet verplicht om een aankoopmakelaar in te schakelen. Maar een aankoopmakelaar is er alleen voor jou. Zeker bij de aankoop van je eerste huis is het verstandig om een aankoopmakelaar in te schakelen. De kans is groot dat jij met een roze bril door je droomwoning loopt tijdens de bezichtiging. De aankoopmakelaar weet precies waarop gelet moet worden en zal een kritische blik werpen.

Ook zaken als onderzoeksplicht, energielabels, de bouwkundige keuring en juridische afspraken zullen hem niet ontgaan. Dit neemt jou veel zorgen uit handen.

Jouw droomhuis als eerste huis

Je hebt al een paar leuke woningen gezien, maar iedere keer zijn ze net voor je neus weg. Op Funda is een groot aanbod te vinden, maar jij kijkt niet alleen. De kans is groot dat je steeds achter het net blijft vissen. Heel frustrerend. Hoe kom je ertussen om überhaupt naar het huis te mogen kijken?

De aankoopmakelaar is altijd op de hoogte van de ontwikkelingen op de woningmarkt. Vaak hoort hij als eerste waar er leuke huizen te koop komen, soms al voor ze op Funda te vinden zijn. Met de aankoopmakelaar heb jij een voorsprong op je concurrenten. Jouw aankoopmakelaar zal ervoor zorgen dat jij je onderscheidt van andere potentiële kopers, zo ben jij ze een stapje voor.

Met de hulp van de aankoopmakelaar vind je jouw droomhuis. De aankoopmakelaar geeft je advies en ziet alternatieven waar je zelf niet aan had gedacht.

Eerste huis slim kopen

Slim kopen betekent weten wat je uit kunt geven

Als je eenmaal het huis van je dromen hebt gevonden wil je het hebben ook. Laat je jouw emoties spreken, dan is de kans groot dat je veel te hoog gaat bieden voor het huis. Dan zit je straks in je nieuwe huis met een torenhoge hypotheek, waardoor je eigenlijk niets anders meer kunt doen. Dat kan nooit de bedoeling zijn.
Daarom zal de aankoopmakelaar met je bespreken wat je maximaal uit kunt geven aan je huis, zodat je ook later makkelijk de vaste lasten kunt dragen.

Vroeger konden we nog onderhandelen, dat is tegenwoordig vrijwel nergens meer mogelijk. De standaard is bieden op een woning via een verkoop bij inschrijving. Maar wat moet je bieden op een woning, wat is een realistische prijs? Je wilt best overbieden, maar niet meer dan het huis daadwerkelijk waard is.

Je moet ijzeren zenuwen hebben en je emoties aan de kant zetten, anders kan het weleens een duur spelletje worden. Is onderhandelen niet je sterkste punt? Laat het aan de aankoopmakelaar over. Met goede onderhandelingen kan veel geld bespaard worden of betere voorwaarden worden afgedwongen.

“De aankoopmakelaars van Excellent Finance onderhandelen voor je alsof het hun eigen geld is.”

Slim kopen doe je met de aankoopmakelaar

Het kopen van een huis is de grootste uitgave die je zult doen. En die hypotheek, daar zit je voorlopig aan vast. Hoe aardig de verkopende makelaar ook is, die staat daar met één belang en dat is het optimale resultaat halen voor zijn klant. Ze kennen het spelletje goed en weten prima op je in te praten.

Schakel dus altijd een aankoopmakelaar in. Die zal je stap voor stap meenemen bij de aankoop van je eerste huis. Het is fijn om een onafhankelijke adviseur bij je te hebben, waar je een eerlijk antwoord van mag verwachten. Natuurlijk zijn er kosten verbonden aan een aankoopmakelaar, maar een goede aankoopmakelaar zal zich altijd terugverdienen.

Kijk met je hart, maar koop met je hoofd. Laat je eerste huis geen nachtmerrie worden en neem een aankoopmakelaar in de arm. Excellent Finance werkt met gecertificeerde aankoopbegeleiders. Zo kun jij zonder risico gebruikmaken van zijn expertise. Mocht er onverhoopt iets mis gaan, dan is de aankoopbegeleider verzekerd.

Koop slim, maak kennis met de aankoopmakelaar.

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen