hypotheek nieuwbouw

Hypotheek nieuwbouw

Een hypotheek nieuwbouw is ingewikkelder dan een hypotheek voor een bestaande woning. Er komt veel meer bij kijken, zoals de bouwrente, het bouwdepot en meerwerk.

Voordat je de koop- of aannemingsovereenkomst tekent wil je natuurlijk weten of je het kunt betalen.

Voor een hypotheek nieuwbouw kun je 100% van de marktwaarde lenen. De marktwaarde wordt berekend aan de hand van:

  • Koop- of aanneemsom, inclusief grond
  • Meerwerk
  • Renteverlies tijdens de bouw (maximaal 4% van de koop- of aanneemsom + meerwerk)

Wat kun je meefinancieren in je hypotheek nieuwbouw

Bij het financieren van een nieuwbouw project komen veel extra kosten kijken. Na het tekenen van de koop- of aannemingsovereenkomst heb je de grond gekocht en gaat de aannemer aan het werk.

  • Bouwrente wordt berekend door de aannemer voor gemaakte kosten. Dit bedrag kun je meefinancieren in je hypotheek.
  • Het bouwdepot dient om de aannemer te betalen. Het geld komt beschikbaar in het bouwdepot zodra de hypotheek gepasseerd is bij de notaris.
  • Renteverlies tijdens de bouw kun je ook meefinancieren.
  • De extra kosten voor meerwerk kun je meefinancieren in de hypotheek nieuwbouw. 

Hypotheek voor nieuwbouw

Welke hypotheek kies je voor nieuwbouw?

Is je eerste woning een nieuwbouw huis? Dan kun je kiezen uit twee hypotheekvormen.

De annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Deze twee hypotheken bieden je een fiscaal voordeel, namelijk de hypotheekrenteaftrek. Beide hypotheken los je maandelijks af en zijn aan het einde van de looptijd helemaal betaald.

Heb je al een koophuis met een hypotheek dan kun je deze meenemen naar je nieuwbouw huis, of voortzetten bij de nieuwe geldverstrekker. Als de nieuwbouwwoning duurder is, heb je een aanvullende hypotheek nodig. Is je huidige woning nog niet verkocht dan kun je met behulp van een overbruggingshypotheek de tijd met twee huizen overbruggen.

Advies over hypotheek nieuwbouw

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning komt veel kijken. Je ziet al snel iets over het hoofd. Het is fijn als er iemand is waarop je terug kunt vallen en je vragen aan kwijt kunt. Onze hypotheekadviseurs weten precies waar ze op moeten letten en helpen je stap voor stap door het proces heen.

Het financieren van een nieuwbouwwoning vraagt om goede planning. Het kan zomaar 2 jaar duren voordat je in je nieuwe huis kunt.

Plan een vrijblijvende afspraak in!