Is de autoverzekering die jouw rijgedrag meet de toekomst?
Er zijn al meerdere verzekeraars die autoverzekeringen aanbieden waarbij jouw rijgedrag wordt gemeten. Is dat de toekomst, en moet je dat ook willen?
Je kunt de verzekeraar mee laten kijken bij het autorijden. Dit doen ze niet met camerabeelden, maar door het meten van jouw rijgedrag. Je kunt inzicht geven in jouw rijstijl met een app of via een stekker in de OBD-poort van jouw auto. Je krijgt een extra korting op de premie als blijkt dat je veilig rijdt.
Wanneer rijd je veilig?
Automobilisten die al tien jaren of langer schadevrij rijden zou je van kunnen zeggen dat ze veilig rijden. Toch hebben verzekeraars nog meer behoefte aan onderscheid. Ze willen de voorzichtige rijders belonen met een extra korting. Het schadevrij rijden wordt immers al beloond met schadevrije jaren. De korting voor veilige rijders komt nog bovenop de korting voor de schadevrije jaren. Het veilig rijden wordt gemeten door het registreren van jouw rijgedrag. Het hard rijden en het snel optrekken en weer remmen worden gezien als onveilig rijgedrag. Je kunt de extra korting hierdoor mislopen.
Worden de rijstijlpolissen de nieuwe maatstaf?
In 2014 kwam de rijstijlverzekering in Nederland beschikbaar. Al snel toonden meerdere verzekeraars interesse in de techniek achter deze autoverzekering. Inmiddels zijn er 11 verzekeraars die de rijgedragverzekering aanbieden. Het gaat niet alleen maar om kleine innovatieve verzekeraars, maar bijvoorbeeld ook om Aegon, Delta Lloyd en Reaal. Je kunt nog buiten deze verzekering om, maar als het aantoonbaar een lagere schadelast oplevert, zal de rijgedragverzekering gebruikelijker worden.
Privacy inleveren voor een korting op de autoverzekering?
De rijgedragverzekering ligt wel gevoelig wat de privacy betreft. Je geeft de verzekeraar inzicht in waar je rijdt en wanneer. Je geeft dus veel informatie over jezelf. Kan jou in de toekomst bijvoorbeeld een autoverzekering ontzegd worden omdat je af en toe te hard rijdt? Krijg je problemen als blijkt dat je direct vóór een ongeval te hard reed? Dit zijn belangrijke vragen die jij jezelf kunt stellen voordat je voor zo’n autoverzekering kiest. Verzekeraars geven aan dat ze de gegevens niet gaan misbruiken, maar waar ligt de grens? Verzekeraars zullen voorzichtig met de verzamelde informatie omgaan, maar de privacy blijft bij deze verzekering een gevoelig punt.
Een verzekeraar kan een autoverzekering opzeggen als je teveel schades claimt. De rijgedragverzekering kan opgezegd worden bij langdurig onveilig rijgedrag. Ook als er met de auto geen schades veroorzaakt zijn. Een verzekeraar kan zelfs al de autoverzekering opzeggen als je één keer 50 kilometer per uur te hard rijdt.
De rijgedrag-verzekering kan een aantrekkelijke korting op de premie geven, maar met onveilig rijgedrag kan het ook in jouw nadeel uitpakken. Je bent ook verantwoordelijk voor de rijstijl van iemand die jouw auto leent. Besef je dat goed voordat je kiest voor een rijgedragverzekering.
Vrijblijvend contact met een verzekeringsadviseur