geschorst kenteken tijdelijk

Let op! Een geschorst kenteken is maar tijdelijk

Ga je jouw motorrijtuig opknappen? Je kunt het kenteken schorsen. Pas op, na één jaar vervalt de schorsing, dus moet het motorrijtuig weer verzekerd worden.

In sommige gevallen kun je met zekerheid zeggen dat je jouw auto, motor, scooter of brommer niet gaat gebruiken. Je hebt bijvoorbeeld een kenteken op naam, maar het voertuig moet nog het nodige onderhoud aan verricht worden. Als eigenaar ben je verplicht om het motorrijtuig te verzekeren, ook als je tijdelijk geen gebruik maakt van de auto. Je komt onder de verzekeringsplicht uit na het schorsen van het kenteken.

Hoe kun je een kenteken schorsen?

De eigenaar van een motorrijtuig is verplicht minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt de schade aangericht door het betreffende motorrijtuig aan anderen. Het opschorten van een kenteken doe je online, of je gaat naar een kentekenloket, een RDW-balie of een RDW-keuringsstation. Door het schorsen vervalt de verzekeringsplicht. Ook hoef je de auto niet te laten keuren en de motorrijtuigenbelasting ben je tijdelijk niet verschuldigd. De schorsing duurt maximaal één jaar. Je kunt de schorsing wel eerder stop zetten.

Wat gebeurt er na één jaar schorsing?

Na één jaar eindigt de schorsing automatisch. Jaarlijks vergeten 60.000 eigenaren van een morrijtuig dat de schorsing is opgeheven. Ook als jouw auto nog steeds volledig ontmanteld in de garage staat, ontstaat toch weer de verzekeringsplicht. Ook moet je weer zorgen voor een APK-keuring en ben je weer motorrijtuigenbelasting verschuldigd. Dit kun je oplossen door weer opnieuw het kenteken te schorsen, maar daar is dus wel actie voor nodig. Dat kun je zes weken vóór de einddatum van de schorsing opnieuw doen voor nog een extra jaar. Is het motorrijtuig niet verzekerd na de periode van schorsing? Een boete dreigt dan.

RDW denkt met de mensen mee

Je bent zelf verantwoordelijk voor het weer verzekeren van jouw auto of ander motorrijtuig. Doordat schorsingen automatisch vervallen heeft de RDW een extra service in het leven geroepen. Bij het onverzekerd zijn krijg je niet gelijk een bekeuring, maar het RDW stuurt eerst nog een waarschuwingsbrief. Deze wordt twee weken na het vervallen van de schorsing verstuurd. Blijft de verzekering alsnog uit, dan volgt een boete.

Autoverzekering kun je ook opschorten

Met een geschorst kenteken heb je tijdelijk ook geen autoverzekering nodig. Ook de verzekering kun je tijdelijk opschorten. De polis wordt als het ware bevroren. De opgebouwde schadevrije jaren blijven in de verzekering, net als de al betaalde premie. Zodra de verzekeringsplicht weer ontstaat, kun je de verzekering weer in laten gaan.