autoschade winterbanden

Is autoschade verzekerd als je geen winterbanden hebt?

Bij winterse omstandigheden heb je een kleinere kans op een ongeval als je hebt. Ze zijn niet verplicht in Nederland, maar wel aan te raden.

Een naar verhouding korte periode per jaar hebben wij te maken met winters weer. Winterbanden zijn niet alleen verstandig bij winterse omstandigheden, maar ook bij regenachtig en koud weer. In de zomer zijn winterbanden juist niet aan te raden. De banden wisselen afhankelijk van het seizoen zorgt voor veiligere verkeersomstandigheden, maar hoe gaat de verzekeraar hiermee om bij een ongeval?

Wat is het verschil tussen winter- en zomerbanden?

Van zomerbanden verhardt het rubber bij een temperatuur lager dan 7 graden. Na de zomer kunnen de banden omgewisseld worden. Winterbanden hebben een andere samenstelling, waardoor ze beter functioneren bij koud weer. Bij warm weer hebben winterbanden een langere remweg. Hoe hoger de temperatuur, hoe langer de remweg. Er is ook nog een middenweg, namelijk all-season banden. Ze zijn in de winter slechter dan winterbanden, maar het is beter dan in de winter doorrijden op zomerbanden.

Wat als ik een ongeluk veroorzaak op zomerbanden?

In Nederland ben je niet verplicht om de banden aan te passen op het seizoen. Op een bevroren wegdek een ongeval veroorzaken door het doorglijden op zomerbanden zal geen probleem veroorzaken met de verzekeraar. De verzekeraar zal de schade niet verhalen op jou omdat je niet de juiste banden onder de auto hebt. Maar let op, in het buitenland kunnen er andere regels gelden.

Zonder winterbanden naar Duitsland of België

Zodra je de grens over gaat krijg je te maken met de regels die in het betreffende land gelden. Binnen Europa verschillen de regels sterk. Toch word je geacht om te weten wat de regels zijn met betrekking tot de vereisten voor winterbanden. In Duitsland zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. In de winter op zomerbanden rijden kan een bekeuring tot gevolg hebben, maar er dreigen nog grotere gevaren. Bij een ongeval kan een deel van de schade op jou persoonlijk verhaald worden. Daar moet je niet aan denken bij een zwaar ongeval waarbij bijvoorbeeld ook nog letsel is ontstaan. De regels in België komen overeen met de regelgeving in Nederland. De juiste banden worden aanbevolen, maar niet verplicht gesteld.

Hoe zit het in de wintersportlanden?

In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht in de periode tussen 1 november en 15 april. Heb je geen winterbanden en veroorzaak je een schade? De boete kan oplopen tot 5.000 euro. In Zwitserland kun je ook gedeeltelijk aansprakelijk gesteld worden bij schade. In Frankrijk bestaat de verplichting niet, tenzij blijkt uit verkeersborden dat het wel verplicht is. Onderweg kun je niet zo even winterbanden onder de auto plaatsen. Kortom in Frankrijk heb je in de winter ook winterbanden nodig. Er kunnen ook andere regels gelden in het verkeer. Verdiep je daarin voordat je vertrekt.

Vrijblijvend contact met een verzekeringsadviseur