Inflatie is een term waar je vast wel eens van hebt gehoord. We hebben er allemaal mee te maken, maar wat heeft het voor invloed op jou? We merken elke dag dat het leven duurder wordt. Je krijgt duidelijk minder voor je euro dan vroeger. En dat is precies wat inflatie doet; het zorgt ervoor dat onze munt in de loop van de tijd minder waard wordt.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek houdt de CPI inflatie cijfers nauwlettend in de gaten. CPI staat voor consumentenprijsindex. De inflatie wordt gemeten als de procentuele verandering van de consumentenprijsindex, vergeleken met dezelfde periode in het jaar daarvoor.
Zo waren de prijzen van goederen en diensten in maart 2022 zo’n 9,7% hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. In februari was de inflatie nog 6,2%, volgens de metingen van het CBS. Daarmee komt de inflatie van maart 2022 op de hoogste sinds april 1976.
Het zijn indrukwekkende cijfers, maar het zegt nog niet zoveel over wat jij van de inflatie merkt en wat het je kost. Daarom gaan we in dit blog dieper in op wat inflatie nu eigenlijk is en welke invloed het heeft op je dagelijks leven.
Wat is inflatie nu eigenlijk?
Wanneer de vraag naar een product stijgt en het aanbod blijft gelijk, dan zal de prijs stijgen. Gebeurt dit bij alle producten op verschillende markten in een land, dan zal het algemene prijspeil stijgen en spreken we van inflatie. In feite betekent het dus dat je geld minder waard wordt. Inflatie is het tegenovergestelde van deflatie, waarbij het algemene prijspeil juist daalt en je meer kunt kopen voor je geld.
Inflatie betekent dus een algemene stijging van de prijzen van goederen en diensten. Niet iedereen heeft hetzelfde bestedingspatroon. Hoeveel jij in je portemonnee voelt van de inflatie, is van verschillende factoren afhankelijk. Rijd je bijvoorbeeld auto, of ga je met het openbaar vervoer. Ben je vegetarisch of eet je regelmatig vlees. Ben je grotendeels zelfvoorzienend of volledig afhankelijk van de aanlevering van elektriciteit en gas?
Wat merk je van inflatie?
De inflatie is in 2022 fors hoger dan in de voorgaande jaren. Deze gigantische stijging wordt vooral veroorzaakt door de hoge energieprijzen. De prijzen voor gas, elektriciteit en stadsverwarming waren in februari 2022 al 77% hoger, maar schoten in maart pas echt door het dak. In maart 2022 betaalde je 157% meer voor energie dan in dezelfde maand een jaar eerder. Hiermee levert energie een belangrijke bijdrage aan de totale inflatie.
De brandstofprijzen hebben zeker meegeholpen de inflatie op te drijven. In februari 2022 waren de prijzen aan de pomp 24% hoger dan een jaar eerder. In maart stegen de prijzen zelfs met 36,5%. Hoewel de brandstofprijzen ondertussen iets gedaald zijn, blijven ze hoog.
De prijzen in de supermarkt zijn minder hard gestegen dan de prijzen voor energie en brandstof, maar je voelt het ondertussen ook in je portemonnee. Dit komt vooral door de prijsontwikkeling van vlees en groente. Volgens de metingen van het CBS waren voedingsmiddelen in maart 6,2% duurder dan het jaar daarvoor.
Hoe wordt inflatie gemeten?
De inflatie wordt gemeten aan de hand van het gemiddelde bestedingsgedrag van alle huishoudens samen. Hierbij wordt gekeken naar alle goederen en diensten die door huishoudens in Nederland gebruikt worden.
Denk bijvoorbeeld aan:
- Dagelijkse boodschappen: voedingsmiddelen, benzine en verzorgingsproducten.
- Duurzame consumptiegoederen: auto’s, kleding en allerlei (huishoudelijke) apparatuur.
- Diensten: Verzekeringen, de kapper, huurwoningen en contributie aan sportverenigingen.
Van alle goederen en diensten die gemiddeld worden aangeschaft door Nederlandse huishoudens, wordt een pakket samengesteld. Om dit pakket samen te stellen, wordt gekeken naar de resultaten uit de Nationale rekeningen en budgetonderzoek onder diverse huishoudens. De inflatie in Nederland wordt gemeten als de stijging van de consumentenprijsindex, die het prijsverloop binnen dit pakket weergeeft.
Het meten van de inflatie voor de hele bevolking is relatief, omdat het pakket verschillende goederen en diensten bevat. De prijsstijgingen binnen het pakket kunnen flink uiteenlopen. Hierdoor wordt niet iedereen even hard getroffen door de inflatie. Dit is vooral afhankelijk van je uitgavenpatroon.
Wat kost inflatie jou?
Bij een inflatie van deze proporties zie je jouw bankrekening langzaam slinken. Zeker nu de rente op je spaarrekening 0%, of zelfs negatief is. Een inflatie van 2% betekent dat je vermogen op de bank elk jaar 2% minder waard wordt, bij een rente van 0%. Inflatie kost je dus niet alleen geld omdat je dagelijkse uitgaven hoger worden.
Veel mensen richten zich daarom op de beurs of andere vormen van beleggen. Dit is een goede manier om te zorgen dat je vermogen niet in waarde daalt. Laat je geld niet verdampen, maar zet het voor je aan het werk.
Je kunt je geld op verschillende manieren beschermen tegen inflatie. Welke manier het beste bij je past, is afhankelijk van je individuele houding als spaarder of belegger en je financiële doelen. Het is vooral belangrijk dat je bewust bent van het feit dat je door inflatie rendementsverlies oploopt, zolang je geld op een gewone betaalrekening blijft staan.
Wil jij je geld beschermen tegen inflatie en een hoger rendement realiseren? Maak dan vrijblijvend kennis met onze financieel adviseur.