Hoe zit het met pensioen als je gaat scheiden?
28 augustus 2019 
4 min. leestijd

Hoe zit het met pensioen als je gaat scheiden?

Het pensioen wordt nog wel eens vergeten bij het regelen van de scheiding. Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis, waarbij veel geregeld moet worden. Het huis, de bezittingen en de zorg voor de kinderen zijn dingen waar vaak als eerste naar gekeken wordt.

Zeker als je nog heel wat jaren van je pensioen verwijderd bent is dit niet iets waar je snel over nadenkt. Toch is het belangrijk om bij de scheiding goede afspraken te maken over het pensioen. Het pensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd moet namelijk ook verdeeld worden. Daar heb je recht op.

Uiteraard wordt het pensioen pas echt verdeeld op het moment dat het zover is en je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt, maar het is slim nu al afspraken te maken over de verdeling. Deze afspraken worden vastgelegd in het scheidingsconvenant.

“Regel de verdeling van het pensioen meteen bij de scheiding, dan geniet je straks van financiële rust en vrijheid.”

Welk deel van het pensioen heb je recht op?

Tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap hebben jij en je ex-partner samen pensioen opgebouwd. Jullie hebben allebei recht op de helft van dit opgebouwde bedrag. Dit is vastgelegd in de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding en geldt alleen als je getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had.

Ben je na 30 april 1995 gescheiden of heb je het geregistreerde partnerschap stopgezet, dan zal het opgebouwde pensioen verdeeld moeten worden. Jullie hebben beide recht op de helft van het opgebouwde pensioen van de ander, maar jullie mogen ook een andere verdeling afspreken.

De verdeling geldt alleen voor het ouderdomspensioen en het nabestaandenpensioen. Het basispensioen, de AOW, hoef je niet met je ex-partner te delen.

Pensioen

Je hebt recht op een deel van het werknemerspensioen van je ex-partner als:

• Je getrouwd was of geregistreerd partners van elkaar bent geweest.
• Als je partner in loondienst heeft gewerkt en via de werkgever pensioen opbouwde.
• Je samenwoonde en je ex-partner je in het verleden heeft aangemeld bij zijn of haar pensioenfonds.

Ditzelfde geldt ook andersom. Dus je ex-partner heeft, onder bovenstaande voorwaarden, ook recht op een deel van jouw werknemerspensioen.
Deze voorwaarden gelden niet als je ex-partner geen betaald werk had of als zelfstandige werkte.

Breng de pensioenverstrekker op de hoogte van de scheiding

Het is belangrijk om ook de pensioenverstrekker op de hoogte te brengen van jullie afspraken. Doe je dit binnen twee jaar na de scheiding, dan zal de pensioenverstrekker automatisch het pensioen verdelen.

Nadat jullie goede afspraken hebben gemaakt en vastgelegd in het scheidingsconvenant, deel je deze mee aan de pensioenverstrekker. Dit doe je middels een formulier. Dit formulier kun je downloaden op de website van de Rijksoverheid: ‘Mededelingsformulier in verband met verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding’.

Ontvangt het pensioenfonds of de verzekeraar dit formulier niet binnen 2 jaar na jullie scheiding dan zullen jullie zelf de pensioenen moeten verdelen. Je betaalt zelf het afgesproken deel aan je ex-partner, op het moment dat je het pensioen ontvangt.

Pensioen verdelen na scheiding

Gaan jullie het pensioen delen of splitsen na de scheiding?

Jullie kunnen op verschillende manieren het pensioen verdelen of splitsen. Hier zitten verschillende voor- en nadelen aan. Uiteraard geldt dit ook andersom, als je ex-partner recht heeft op een deel van jouw pensioen.

Het pensioen verdelen:

Als jullie het pensioen verdelen zul je het deel van de ex-partner ontvangen vanaf het moment dat deze ervoor kiest om het pensioen in te laten gaan. Mocht je ex-partner voor die tijd overlijden dan heb je geen recht meer op het ouderdomspensioen van je ex-partner. Je kunt nog wel recht hebben op bijzonder nabestaandenpensioen. Overlijd je zelf voor deze tijd dan gaat het bedrag waar je recht op had naar je ex-partner.

Het pensioen splitsen:

Jullie kunnen er ook voor kiezen het pensioen te splitsen. Het pensioen wordt dan uitbetaald op het moment dat je zelf met pensioen gaat. Je ex-partner heeft daarop geen invloed. Ook als je ex-partner overlijdt, heeft dit geen invloed op de uitbetaling van het ouderdomspensioen. Je hebt bij splitsen geen recht op bijzonder nabestaandenpensioen.
Mocht je zelf overlijden dan stopt de regeling en krijgt je ex-partner het bedrag niet terug bij zijn of haar pensioen.

Scheiden en pensioen

Afzien van het pensioen van je ex-partner?

Jullie kunnen ook afzien van het verdelen of splitsen van de pensioenen. Dit is bijvoorbeeld handiger als jullie allebei ongeveer evenveel pensioen hebben opgebouwd.
Als jullie beslissen af te zien van het pensioen van de ex-partner dan wordt dit vastgelegd in het scheidingsconvenant, huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden.

Je geeft deze beslissing door aan het pensioenfonds middels eerdergenoemd formulier.

Zelf pensioen uitbetalen aan je ex-partner?

Ben je te laat met het op de hoogte stellen van het pensioenfonds dan zul je zelf je ex-partner zijn of haar deel van het pensioen moeten uitbetalen. Deze uitbetaalde bedragen kun je aftrekken van je inkomstenbelasting.

Aan de andere kant zul je waarschijnlijk pensioen ontvangen van je ex-partner. Deze bedragen moet je jaarlijks opgeven bij de inkomstenbelasting. Het kan gaan om grote bedragen aan belasting en premies die je moet betalen.

Ben je liever goed voorbereid? Laat je dan voorlichten door een financieel adviseur. Hij of zij kan je precies vertellen hoe het werkt en wat je in de toekomst kunt verwachten. Zo weet je zeker dat je straks in alle rust van je pensioen kunt genieten.

Maak vrijblijvend een afspraak voor passend scheidingsadvies.

 

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen