Scheiden en eigen huis, dit zijn de 7 grootste misverstanden
03 juni 2021 
4 min. leestijd

Scheiden en eigen huis, dit zijn de 7 grootste misverstanden

Leestijd: 4 minuten

Er zijn nogal wat misverstanden over de eigen woning tijdens een scheiding. Wie is er nu echt de eigenaar en waar heb je recht op? Zorg dat je tijdens de scheiding alle mogelijkheden helder krijgt, want verkeerde keuzes wat betreft het eigen huis zijn vaak hele dure beslissingen.

Jullie zullen samen allerlei afspraken moeten maken. Wie blijft er bijvoorbeeld tijdens de echtscheidingsprocedure in het huis? Moet de woning verkocht worden, of kan één van jullie er blijven wonen?

Om onnodige ruzies te voorkomen zetten we hier de 7 grootste misverstanden over het eigen huis bij scheiding op een rij:

Misverstand 1: Het huis is van mij!

Was één van jullie voor het huwelijk eigenaar van het huis en staat het op één naam? Dat betekent niet automatisch dat het huis van die persoon is. Als jullie gehuwd zijn voor 01-01-2018, in gemeenschap van goederen, dan is het huis van jullie beide. Ook als er op de eigendomsakte van het huis maar één naam staat. Jullie zullen dus tijdens de scheiding afspraken moeten maken over de verdeling van het huis.
Zijn jullie getrouwd op huwelijkse voorwaarden, dan kan het huis eigendom blijven van de partner die als eigenaar aangemerkt staat op de akte, afhankelijk van wat er afgesproken is en vast staat in de huwelijkse voorwaarden.

Hebben jullie samen een woning gekocht in een ander percentage dan 50/50 en trouwden jullie na 01-01-2018, dan kan het huwelijk gevolgen hebben voor het eigendom wat je bezit. Afhankelijk van hoe je na 01-01-2018 getrouwd bent. Dit geldt ook voor geregistreerd partnerschap.

Misverstand 2: Ik vertrek, dus ik hoef de hypotheek niet meer te betalen

Vaak is het tijdens de scheiding niet meer mogelijk om samen in één huis te blijven wonen. Als je ervoor kiest de woning te verlaten, betekent dit niet dat je niet meer mee hoeft te betalen aan de hypotheek. Als je samen aansprakelijk was voor de hypotheek, blijft dat zo, ook als je gaat scheiden en het huis verlaat.
De aansprakelijkheid stopt pas als je ex-partner jouw gedeelte van het huis koopt of als de woning verkocht wordt. Zolang dit niet geregeld is, blijf je gewoon aansprakelijk voor de hypotheek en zul je mee moeten betalen. Er kunnen andere afspraken gemaakt worden waardoor je wellicht niet meer betaald, maar je blijft wel aansprakelijk.

Misverstand 3: De hypotheek blijft hetzelfde

Als er tijdens de scheiding wordt beslist om in de woning te blijven en de ex-partner uit te kopen, wordt er vaak verwacht dat de voorwaarden van de hypotheek hetzelfde blijven. Dit is een misverstand. Voor het leningdeel dat je overneemt van je ex-partner gelden niet dezelfde regels als voor je eigen deel.
Heb je nu bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek? Dan zul je voor het deel van je ex-partner moeten voldoen aan de nieuwe regels. Dat betekent dat je verplicht zult moeten aflossen. Om je rente in aftrek te behouden. Als je dit niet doet vervalt je aftrek van je rente. Laat je hier dus goed over adviseren wat er voor jou mogelijk is.

Misverstand 4: Mooi, nu kan ik profiteren van de lage rente

Hoewel het leningdeel dat je overneemt van je ex moet voldoen aan de huidige regelgeving, betekent dit niet dat je een nieuwe hypotheek afsluit. Wat betreft de rente wordt het gezien als een voortzetting van je hypotheek en blijft dezelfde rente gelden. Een geldverstrekker kan hier in sommige situaties vanaf wijken. Informeer hiervoor goed bij je adviseur.

Misverstanden huis tijdens scheiding

Misverstand 5: Het huis moet verkocht worden

Willen jullie het huis niet houden of kan geen van beide ex-partners het huis op hun naam krijgen? Dan zullen jullie het huis willen verkopen. Nu kan het gebeuren dat er onderwaarde op het huis zit en het daardoor niet gunstig is om het huis op dit moment te verkopen.

Het is een misverstand dat het huis altijd verkocht moet worden. Jullie kunnen er ook voor kiezen de woning gezamenlijk aan te houden. Dit geeft de tijd om de financiën op orde te krijgen. Misschien wordt het dan alsnog mogelijk om de woning op naam te krijgen van één van de partners. Of doet zich een beter moment voor om de woning te verkopen, met zo min mogelijk restschuld.

Let er wel op dat twee jaar na het vertrek van één van de partners uit het huis en uitgeschreven in de gemeentelijke basisadministratie, de helft van de hypotheekrenteaftrek vervalt. Daardoor wordt het huis duurder om aan te houden, je krijgt minder terug van de belastingdienst.

Misverstand 6: De NHG betaalt de restschuld

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie vormt een mooi vangnet als je de hypotheek niet meer kunt betalen. Kom je door de scheiding flink in de financiële problemen, dan kan de NHG onder bepaalde voorwaarden de restschuld aflossen. Maar verkoop van de woning is niet altijd nodig. Ga er dus niet klakkeloos vanuit dat de NHG de restschuld betaalt. De verkoop moet echt noodzakelijk zijn, anders zal er gezocht worden naar een andere oplossing.

Misverstand 7: Laten we eerst scheiden, het huis komt later wel

Je zult niet de eerste zijn die eerst de scheiding wil regelen en later op zijn gemak over het huis na wil gaan denken. Toch is dit niet slim. Het huis is een belangrijk onderdeel van alle zaken die tijdens de scheiding geregeld moeten worden. Wat wil je doen als na de scheiding blijkt dat het niet haalbaar is om in het huis te blijven? De waarde van het huis is een belangrijk deel van de te verdelen bezittingen. Hier zal ook rekening mee gehouden worden bij het berekenen van de te betalen of ontvangen alimentatie. Betrek het huis dus zeker bij de scheiding en laat je goed adviseren en berekenen wat de mogelijkheden zijn.

Scheiden zonder misverstanden

Je scheiding goed regelen kun je alleen als je precies weet waar je aan toe bent. Als alle misverstanden uit de weg geruimd zijn weet je waar je recht op hebt en wat er mogelijk is. De scheidingsadviseur zorgt ervoor dat jullie goed uit elkaar gaan. Ze regelt alles tot in de puntjes, zowel op juridisch, financieel, fiscaal en emotioneel vlak. Jullie krijgen passend advies over de te nemen stappen, zodat jullie beiden een goede start kunnen maken na de scheiding.

Maak vandaag nog vrijblijvend kennis met de scheidingsadviseur. 

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.