Wel of geen aankoopmakelaar inschakelen bij de aankoop van een woning is een vraag die je jezelf misschien stelt. Het in de arm nemen van een aankoopmakelaar is niet verplicht. En met alle mogelijkheden om steeds meer zelf te doen heb je wellicht het idee dat je het ook zelf wel afkan.
Aan de andere kant heb je het druk met werk en andere verplichtingen. De vooruitzichten van al het regelwerk en uitzoeken, daar zit je niet meteen op te wachten.
De aankoopmakelaar neemt je veel werk uit handen. Dit kan voor het hele aankooptraject, maar ook voor een deel hiervan. Net wat je wilt.
Voor je beslist of je wel of geen aankoopmakelaar inschakelt, is het handig om te weten wat hij voor je kan betekenen en welke kosten erbij komen kijken.
Wat kun je van een aankoopmakelaar verwachten?
Een aankoopmakelaar helpt je stap voor stap bij het kopen van je nieuwe woning. Je kunt zoveel uitbesteden als je zelf wilt. Wil je de aankoopmakelaar inschakelen voor het volledige traject dan begint het al bij het zoeken naar een geschikte woning. Vanaf dat moment krijg je begeleiding en hulp, tot de eigendomsoverdracht bij de notaris.
Je kunt de volgende werkzaamheden van je aankoopmakelaar verwachten:
• Hulp bij het selecteren van geschikte woningen
• Professionele begeleiding bij de bezichtigingen
• Onderzoek naar bestemmingsplannen in de omgeving
• Bepalen van de waarde van de woning
• Informatie opzoeken over bijvoorbeeld juridische beperkingen
• Onderhandelen over de prijs
• Advies over bouwkundig onderzoek en taxatie
• Adviseren over de koopovereenkomst
• Advies over hypotheken
• Begeleiding bij de notaris en eigendomsoverdracht
Je hoeft niet alles door de aankoopmakelaar te laten doen. Je kunt er ook voor kiezen eerst zelf woningen te selecteren en bezichtigen. Pas als je de perfecte woning hebt gevonden neem je de aankoopmakelaar mee om zijn professionele blik erop te werpen en je te helpen bij de onderhandelingen.
Een aankoopmakelaar: wel of niet doen?
Veel van de hierboven genoemde zaken kun je zelf ook regelen. Het is niet noodzakelijk om een aankoopmakelaar in te schakelen, maar biedt je wel veel voordelen.
Een groot voordeel van de aankoopmakelaar is dat hij altijd op de hoogte is van het nieuwste aanbod in de regio. Dat is vooral in een krappe markt, zoals in de Randstad en grote steden, een groot voordeel.
Nieuwe woningen komen pas na enkele dagen op Funda. Dan kunnen ze al verkocht zijn via het netwerk van een makelaar en loop je het dus mis. Heb je dan iemand die er de hele dag bovenop zit dan heb je het meest actueel aanbod tot je beschikking.
Daarnaast neemt een aankoopmakelaar veel onzekerheden weg. Door zijn ervaring en inzicht in de markt biedt hij veel waardevolle informatie.
De aankoop van een woning kost je veel tijd en energie. Het zoeken, onderhandelen, uitzoeken en regelen van het papierwerk kost veel tijd. Tijd die je misschien helemaal niet hebt. Dan is uitbesteden voor jou ideaal.
Wel of geen aankoopmakelaar inschakelen op basis van prijs
Een aankoopmakelaar vraag een vergoeding voor zijn werkzaamheden. Vaak kun je hierover onderhandelen. Sommige aankoopmakelaars werken met een percentage van de aankoopprijs of met een vaste prijs.
Pas op met makelaars die werken op No Cure No Pay basis. Ze krijgen alleen betaald als de verkoop gesloten wordt. Dit kan leiden tot een slechte deal. Bijvoorbeeld een woning met een te hoge prijs of die niet bij je past. Een makelaar die alleen betaald krijgt als jij de woning koopt, vinden wij een slecht uitgangspunt.
Onze aankoopmakelaars schakel je in zonder risico. Je betaalt ons voor de best mogelijke ondersteuning en prijsonderhandeling die er is. Een aankoopmakelaar is er voor jou. Je moet bij hem terecht kunnen voor eerlijk advies en ervan uit kunnen gaan dat de onderhandelingen in je voordeel plaatsvinden.
Kwaliteit en efficiëntie zijn dingen die je zeker van je aankoopmakelaar mag verwachten. Welke prijs je daarvoor neer moet leggen is afhankelijk van de werkzaamheden die je uit laat voeren. Maar een goede aankoopmakelaar zal je investering altijd voor je terug verdienen.
Leg je afspraken met de aankoopmakelaar vast
Ga je in zee met een aankoopmakelaar maak dan goede afspraken. Laat deze afspraken ook vastleggen, zodat je er later op terug kunt vallen. Zorg dat vooraf duidelijk is welke werkzaamheden de makelaar voor je uit gaat voeren. Welke prijs ga je betalen? Een percentage van het verkoopbedrag of een vooraf afgesproken prijs? Zijn er nog extra kosten waar je rekening mee moet houden? En hoe werkt het als je tussentijds van de opdracht af wilt zien?
Redenen om wel een aankoopmakelaar in te schakelen
Er zijn een aantal hele goede redenen waarom je wel een aankoop makelaar wilt. En dat zeggen we niet alleen maar omdat je via ons een aankoopmakelaar in kunt schakelen. Het biedt je gemak, voordeel en privileges zie je anders niet hebt.
Hier 4 goede redenen om wel een aankoop makelaar in te schakelen:
Reden 1: Inzicht in de markt
Natuurlijk hebben we via websites zoals Funda tegenwoordig allemaal inzicht in de markt. Maar vooral in de Randstad, en dan met name de grote steden, vliegen de woningen als warme broodjes over de toonbank. Een woning komt vaak pas na een week op Funda. De hele gewilde woningen zijn dan al verkocht via het netwerk van de makelaar.
Een aankoopmakelaar heeft informatie over alle nieuwe huizen die op de markt komen.
Reden 2: Koop je woning voor de beste prijs
Een aankoopmakelaar helpt je aan de beste prijs. Met de onderhandelingen van een goede aankoopmakelaar kun je er gerust op zijn dat je niet teveel betaalt voor de woning. Dat kan je zomaar duizenden euro’s schelen. Daarmee heb je het inschakelen van een aankoopmakelaar alweer terugverdiend.
Reden 3: Bouwkundig inzicht
Een goede aankoopmakelaar kijkt verder dan de buitenkant van de woning. Heb je zelf geen bouwkundig inzicht dan biedt je makelaar je waardevolle informatie. Zo weet je voor de bouwkundige keuring al meer en kun je eventueel van de woning afzien voor je het hele traject ingaat. Dat scheelt je veel tijd.
Reden 4: Het papierwerk
Bij het kopen van een woning komt veel papier- en regelwerk kijken. Je doet dit niet dagelijks en weet dus ook niet precies waar je op moet letten. De zogenaamde ‘kleine lettertjes’ kunnen achteraf voor vervelende situaties zorgen. Een aankoopmakelaar weet precies waar hij op moet letten. Dat geeft een veilig gevoel.
Twijfel je nog, wel of geen aankoopmakelaar?
Twijfel je nog steeds of je wel of geen aankoopmakelaar in wilt schakelen? Neem vrijblijvend contact op met een van onze aankoopmakelaars. Stel je vragen en ontdek waarbij onze makelaars je kunnen bijstaan.
Benieuwd naar onze aankoopmakelaar? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan.