kosten aankoopmakelaar

Wat kost een aankoopmakelaar?

Je denkt er over na om een aankoopmakelaar in te schakelen. Zodoende ben je terechtgekomen bij dit artikel. Want jouw vraag is: wat kost een aankoopmakelaar eigenlijk? De gemiddelde prijs van een NVM aankoopmakelaar voor volledige begeleiding tijdens het aankoopproces ligt tussen de €3.000 en €5.000. Het proces begint bij het zoeken van een woning en eindigt bij de sleuteloverdracht. Sommige aankoopmakelaars hanteren een percentage van de vraagprijs, wat gemiddeld ongeveer 1% van de koopsom bedraagt.

Neem vrijblijvend contact op met onze aankoopmakelaar voor meer informatie.

Een aankoopmakelaar inschakelen? Zorg dat ze transparant zijn over de kosten

Op dit moment wordt de huizenmarkt overspoeld door starters, doorstromers en ouderen die op zoek zijn naar een woning die bij hen past. Nog steeds is er meer vraag dan aanbod. Dit blijkt een voedingsbodem te zijn voor schimmige praktijken, volgens een onderzoek van Trouw. Goedkoop kan daardoor al snel duurkoop worden als je zomaar een willekeurige aankoopmakelaar inhuurt.

kosten aankoopmakelaar

Een goede aankoopmakelaar heeft niet alleen veel kennis over de woningmarkt en bouwtechniek, maar is ook eerlijk, betrouwbaar en transparant over de tarieven. Je kunt aankoopmakelaars vergelijken op basis van kosten (zoals een afgesproken percentage), reviews, locatie en andere voorwaarden. Maar doe je daar wel goed aan? Een kostenplaatje vertelt namelijk niet alles.

Bij Excellent Finance denken we daar namelijk anders over. Je wil samenwerken met een lokale makelaar die weet hoe de markt in jouw toekomstige woonplaats in elkaar zit. Je betaalt voor de ervaring, bouwtechnische kennis, onderhandelingen met de verkopende partij en juridische kennis. Is alleen de prijs bepalend in jouw keuze? Dan maak je wellicht de verkeerde keuze. Achter een laag tarief staat wellicht een aankoopmakelaar met weinig ervaring. En met de huidige woningmarkt en bijbehorende aankoopprijzen wil je geen verkeerde keuze maken. Als je verschillende aankoopmakelaars wil vergelijken, doe dat dan niet via Google, maar via je netwerk. Hebben ze goede en minder goede ervaringen? Wat zouden zij in de toekomst anders doen? Niet alleen je netwerk speelt een belangrijke rol, ook reviews van anderen zijn belangrijk. Kijk daarom altijd op Advieskeuze om de mening van anderen te lezen.

Bij Excellent Finance weet je zeker dat je een ervaren aankoopmakelaar met bouwtechnische kennis in huis haalt waar je op kunt vertrouwen. Maak een vrijblijvende afspraak en ontdek naar onze eenvoudige en transparante tarieven.

De kosten van een aankoopmakelaar hangt af van diens taken

Een goede aankoopmakelaar maakt duidelijk afspraken met je over welke werkzaamheden hij of zij voor je zal uitvoeren. Als je bijvoorbeeld wilt dat de makelaar met je mee gaat, dan zullen de gemiddelde kosten van de aankoopmakelaar hoger uitpakken dan als diegene niet meegaat. Je bepaalt zelf hoeveel je door de makelaar wilt laten doen. Je kunt bij hem of haar terecht voor:

  • Bezichtiging van de woning
  • Onderzoek naar het onderhoud en gebreken
  • Advies over een bouwkundige keuring
  • Onderzoek naar bovemverontreiniging, asbest, betonrot en dergelijke
  • Waardebepaling van de woning
  • Onderhandelingsstrategie
  • Onderhandelingen over de voorwaarden en prijs
  • Je belangen waarborgen en vastleggen in de koopovereenkomst
  • De woning inspecteren voor de overdracht
  • Begeleiding bij de overdracht

Voordelen aankoopmakelaar

Houd er rekening mee dat de kosten van een aankoopmakelaar niet volledig aftrekbaar zijn. In ons artikel “Zijn de kosten van een aankoopmakelaar aftrekbaar?” leggen we uit hoe dit zit.

Wat zit niet inbegrepen bij de kosten van een aankoopmakelaar?

De aankoopmakelaar is geen bouwkundige en doet zelf geen keuring, maar bij twijfel over de staat van het huis zal hij of zij je adviseren over een eventuele keuring. Een aankoopmakelaar doet ook geen taxatie voor de financiering, maar kan wel een taxateur aandragen. Hij of zij behartigt alleen jouw belangen en kan niet fungeren als een verkoopmakelaar voor dezelfde woning. Een goede aankoopmakelaar zal dit altijd van tevoren aangeven, zodat je precies weet wat je wel en juist niet van elkaar kunt verwachten.

Pas op met No Cure, No Pay

No Cure, No Pay klinkt misschien als een mooie deal. Je betaalt alleen bij succes. Als het huis toch niets blijkt te zijn ben je geen extra kosten kwijt. Maar dat betekent dat deze aankoopmakelaar voor niets zou werken. Dat kan natuurlijk niet.

Je kunt verwachten dat een aankoopmakelaar die op No Cure, No Pay basis werkt, eerder de aankoop zal forceren om eraan te verdienen. Dit vinden wij van Excellent Finance geen goede basis voor de aankoop van een woning. Je wilt de beste deal. Een woning die echt helemaal bij je past, voor een mooie aankoopprijs. Wij zijn emotioneel betrokken. We willen jouw wensen in vervulling laten gaan. We onderhandelen voor jou alsof het ons eigen geld is. We zetten een stap verder dan de traditionele aankoopmakelaar. Geen percentage, geen verkapte kosten, enkel het afgesproken tarief. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

De kosten van een aankoopmakelaar verdien je snel terug

Een aankoopmakelaar kost geld, maar dit verdien je meteen weer terug als hij of zij de taken goed uitvoert. Hier volgen een aantal voorbeelden hoe je de kosten van je aankoopmakelaar snel terugverdient.

#1: Onderhandelen: krijg de beste prijs

Ben je niet goed in onderhandelen? De aankoopmakelaars van Excellent Finance zijn hier specialist in. Onze aankoopmakelaars kennen de woningmarkt. Met hun kennis bepalen zij wat de woning waard is. Door het vergelijken met de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de omgeving, bijvoorbeeld. Maar ook op basis van de staat van een woning. Jij koopt niet elke dag een nieuwe woning. Onze aankoopmakelaars wel. Juist daarom weten zij precies waar ze op moeten letten en waar eventuele addertjes onder het gras liggen, die de verkopend makelaar jou niet vertelt.

Verder helpen ze je om de beste biedingsstrategie te bepalen. Als je snel kunt financieren, kan dat meerwaarde hebben voor de verkoper. Of als je het prima vindt om pas te verhuizen als de verkoper een nieuwe woning heeft, kan dat voordelig uitpakken. Verder nemen onze aankoopmakelaars voorwaarden mee en doen we biedingen 'onder voorbehoud van bouwkundige keuring' of een bod 'onder voorbehoud van financiering'. Dit kan je als koper veel geld besparen.

Neem vrijblijvend contact op met onze aankoopmakelaar voor meer informatie.

#2: Bespaar kosten op uitzoekwerk

Onze aankoopmakelaars zijn op de hoogte van alle juridische en administratieve handelingen die komen kijken bij het kopen van een woning. Met hun kennis en ervaring zijn ze een waardevolle toevoeging bij het kopen van een nieuwe woning. Een goede aankoopmakelaar kan je tevens van hypotheekadvies voorzien. Dat scheelt je veel uitzoekwerk en de kosten die daarbij komen kijken.

#3: Sla toe voor je concurrenten dat doen

Je aankoopmakelaar van Excellent Finance heeft een netwerk van contacten binnen de huizenmarkt en heeft daarom een lijst met huizen die zelfs nog niet op Funda zijn verschenen. Daardoor kun jij snel je slag slaan voordat er meer kapers op de kust verschijnen.

#4: Voorkom toekomstige problemen

Hij of zij is objectief over de woning en laat emoties buiten beschouwing. Als jij bijvoorbeeld helemaal verliefd bent op een woning die in een slechte staat is, kan je aankoopmakelaar je ontnuchteren en ervoor zorgen dat je droomhuis straks geen nachtmerrie wordt. Een aankoopmakelaar is geen bouwkundige maar hij of zij stelt wel de juiste vragen om meer over de staat van het huis en mogelijke problemen te weten te komen.

#5: Neem onzekerheid weg met een expert aan je zijde

Naïviteit en onzekerheid kan je duur komen te staan als koper. Je kan te veel voor een woning bieden, een fout maken in het aankoopproces of een verkeerde berekening maken. Daarnaast kan het je ook slapeloze nachten geven. Bespaar jezelf onnodige kosten en zorgen en neem een aankoopmakelaar in de hand die je kunt vertrouwen.

Neem vrijblijvend contact op met onze aankoopmakelaar voor meer informatie.