Zijn de kosten van een aankoopmakelaar aftrekbaar?

Zijn de kosten van een aankoopmakelaar aftrekbaar?

Kun je de kosten van een aankoopmakelaar aftrekken van de belasting? Er zijn een aantal kosten die je maakt om een hypotheek af te sluiten eenmalig aftrekbaar. Dit kan je een leuk belastingvoordeel opleveren. Welke kosten zijn er nu precies aftrekbaar van de belasting, en welke niet.

De kosten die je maakt voor hypotheekadvies zijn bijvoorbeeld aftrekbaar. Ook de taxatie, die veel geldverstrekkers verplichten, kun je aftrekken van de belasting. Hypotheekbemiddeling en de notariskosten voor het opmaken van de hypotheekakte zijn ook aftrekbaar. De kosten van een aankoopmakelaar zijn deels aftrekbaar.

kosten aankoopmakelaar

Deel kosten aankoopmakelaar aftrekbaar van de belasting

De kosten die je maakt als je een aankoopmakelaar in de arm neemt zijn niet volledig fiscaal aftrekbaar. Zo kun je de courtagekosten, dit zijn de kosten voor de diensten van de aankoopmakelaar, niet aftrekken. Maar de taxatiekosten zijn weer wel aftrekbaar. Zorg er dus voor dat je de factuur van de taxatie goed bewaart. Heb je geen aparte factuur gekregen, vraag hier dan naar.

Andere kosten die aftrekbaar zijn:
  • Afsluitprovisie en bemiddelingskosten voor de hypotheek
  • Notariskosten en kadastrale rechten voor de hypotheekakte
  • Boeterente bij oversluiten
  • De kosten voor het aanvragen van een Nationale Hypotheek Garantie
  • Onder bepaalde voorwaarden de kosten van een bouwdepot
  • Bouwrente na het sluiten van de voorlopige koopovereenkomst
  • Rente van je hypotheek, onder bepaalde voorwaarden


Wel of niet een aankoopmakelaar inschakelen


Ook al kun je niet alle kosten van een aankoopmakelaar aftrekken van de belasting, dan nog verdien je deze investering gemakkelijk terug. Een woning kopen doe je niet zomaar. Er kom veel bij kijken. Heb je geen ervaring met al het papierwerk, dan is een foutje zo gemaakt.

In tegenstelling tot de verkopende makelaar doet een aankoopmakelaar alles voor jou. De bouwkundige staat en risico’s, die komen kijken bij het kopen van een woning, worden uitvoerig bekeken. Je doet er dus goed aan een aankoopmakelaar in te schakelen.

Net als het kiezen van een goede hypotheek. Daarbij ga je ook niet over één nacht ijs. Je zit er toch de komende jaren aan vast. En dan is er nog het onderhandelen. Zodra je eenmaal het huis van je dromen gevonden hebt, wil je het hebben ook. De kans dat je teveel betaalt of gebreken over het hoofd ziet is groot. De aankoopmakelaar van Excellent Finance is een expert in onderhandelen en zorgt dat je niet teveel betaalt voor je nieuwe woning.

Onze aankoopmakelaar is er helemaal voor jou. Hij zorgt dat de aankoop stap voor stap goed geregeld wordt. Ook voor hypotheekadvies kun je bij hem terecht, hij werkt samen met ervaren hypotheek specialisten. Bij Excellent Finance vind je alle specialisten onder één dak.
Het kopen van een huis goed regelen bied je later veel financiële rust en vrijheid.


Plan een vrijblijvend adviesgesprek met onze aankoopmakelaar en ontdek de voordelen.