Is er een boete bij het oversluiten van mijn hypotheek

Is er een boete bij het oversluiten van mijn hypotheek

Moet je altijd een boete betalen bij het oversluiten van je hypotheek? Dit is niet altijd het geval. Daarom doe je er goed aan dit eerst uit te zoeken voor je een nieuwe hypotheek afsluit. Want als je een mooie aanbieding krijgt, zou je best je hypotheek willen oversluiten. Maar pas op, een hypotheek oversluiten kan geld kosten.

Als je een hypotheek afsluit voor een bepaalde tijd, dan gaat de geldverstrekker ervan uit over deze periode de afgesproken rente te ontvangen. Besluit je eerder te vertrekken dan lopen ze daardoor inkomsten mis. Om dit te compenseren betaal je een boete als je de hypotheek oversluit.

Een hypotheek moet zorgen voor financiële rust en vrijheid, nu en in de toekomst. Laat je daarom goed voorrekenen of overstappen nog steeds de beste en voordeligste keuze is.

Boete bij oversluiten hypotheek

Boete bij oversluiten hypotheek

Wil je tijdens de rentevast periode je bestaande hypotheek oversluiten dan is de kans groot dat je een boeterente moet betalen. Dit bedrag is een compensatie voor de rente inkomsten die de geldverstrekker misloopt.
Niet alleen oversluiten kan je geld kosten, ook het geheel of gedeeltelijk aflossen van de hypotheek.

Sinds 2016 mag de geldverstrekker niet meer in rekening brengen dan het financiële nadeel dat ze hierdoor lijden. Met andere woorden, de geldverstrekker mag hier niet aan verdienen.
Bijkomend voordeel is dat in de meeste gevallen de boeterente geheel of gedeeltelijk fiscaal aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting.

Hoe hoog is de boete bij oversluiten hypotheek?

Bij de meeste banken mag je tussen de 10 en 25% boetevrij aflossen. Over het overige deel betaal je wel een boete. Hoeveel dit is hangt af van een aantal factoren:
  • De rente die je aan de bank betaalt
  • De resterende rentevast periode
  • De huidige rente bij een soortgelijke lening
  • Het bedrag dat je boetevrij mag aflossen

Een stijgende of dalende hypotheekrente is van invloed op de boete. Houd daar rekening mee. Als de rentevast periode bijna afloopt, zijn de kosten te verwaarlozen. De geldverstrekker loopt nauwelijks geld mis. Dit is een goed moment voor het oversluiten van je hypotheek.

Ook als je geen rentevast periode hebt gekozen betaal je niets bij het oversluiten van je hypotheek. Net als tijdens de rentebedenktijd die sommige hypotheekverstrekkers in de laatste 1 tot 2 jaar van de rentevast periode geven.

De boete bij oversluiten van een hypotheek kan overstappen een stuk ongunstiger maken dan het lijkt. Laat je daarom goed voorlichten door een ervaren hypotheekadviseur. Wil je weten hoeveel je maximaal kunt lenen als je een huis gaat kopen? Wij kijken altijd naar je persoonlijke situatie en bieden je een financiële rust garantie!