Corona en je (reis)verzekeringen hoe zit het?

Corona en je (reis)verzekeringen hoe zit het?

Wat als je al op vakantie of onderweg bent?


Volg instructies van de lokale autoriteiten en houdt de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken goed in de gaten.
Hier vind je de meest actuele informatie over het reisadvies naar jouw vakantieland.

Ik wil mijn vakantie annuleren. Worden mijn annuleringskosten vergoed?


Heb je een vakantie gepland in China of omgeving, of in Noord-Italië, maar wil je vanwege het virus thuisblijven? Het annuleren van je reis vanwege advies van Buitenlandse Zaken is over het algemeen niet verzekerd op je annuleringsverzekering. Je kunt altijd je reis- of vervoersorganisatie bellen of zij een oplossing hebben of je annuleringskosten vergoeden.

Bij de meeste verzekeraars biedt de annuleringsverzekering geen oplossing bij een gewijzigd of negatief reisadvies. Angst of ongerustheid vallen niet onder de dekking van een annuleringsverzekering, zelfs niet als deze angst gerechtvaardigd is.

Natuurlijk is een reisorganisatie wel verantwoordelijk voor de veiligheid van haar klanten. Indien deze in het geding is, zal het Calamiteitenfonds een dekkingsbeperking afgeven. Er is dan geen garantieregeling van het fonds als het gaat om ziektes/epidemieën. Is hiervoor dekking? Het antwoord is: nee, voor ziektes bestaat geen dekking.

Ik wil mijn vakantie afbreken. Worden mijn ongebruikte vakantiedagen vergoed?


Deze kosten zijn over het algemeen niet verzekerd op je annuleringsverzekering. Je kunt contact opnemen met het bedrijf waar je een boeking hebt gedaan (bijv. reis- of vervoersorganisatie). Mogelijk bieden zij een oplossing of vergoeden zij je annuleringskosten.

Corona virus en je verzekeringen?


Ben je in Wuhan of Noord-Italië en raak je toch besmet met het coronavirus?


Spoedeisende hulp wordt vanuit de basisverzekering gedekt tot het maximale tarief dat in Nederland geldt. Als je andere kosten vergoed wilt krijgen, dan heb je een aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering met dekking ‘geneeskundige kosten’ nodig. Als je dit niet hebt, betaal je het bedrag dat hoger is dan de vergoeding vanuit je basisverzekering zelf.

Dekking bij reizen met verzwaard reisadvies


Als je reist naar een land waarvoor alleen veiligheidsrisico’s gelden (code geel), dan ben je gedekt via de reis- en annuleringsverzekering. Echter wordt het annuleren op grond van code geel niet gedekt op je polis. Is er sprake van gedwongen oponthoud door natuurgeweld of staking en moet je daardoor langer blijven dan gepland? Dan dekt de reisverzekering de extra reis- en verblijfskosten. Dit geldt ook voor schade aan de bagage. De reisverzekering blijft geldig tot terugkeer in Nederland.

Coronavirus Corona virus Covid-19Landen waarvoor code rood of oranje geldt zijn niet veilig om te bezoeken


Je kunt contact opnemen met je reisorganisatie of touroperator om de reis om te boeken. Besluit je toch om toch naar een land af te reizen waarvoor een negatief reisadvies geldt, dan wordt normale reisschade zoals verloren bagage wel vergoed. Je moet hiervoor wel de dekking ‘Bagage’ hebben afgesloten op je reisverzekering. Schade die ontstaat door de onveilige situatie wordt niet vergoed. Dit zijn bijvoorbeeld onkosten door het vroegtijdig beëindigen van de reis of de kosten van repatriëring.

Wanneer moet ik contact opnemen met mijn huisarts?


  • Als je koorts hebt met luchtwegklachten, zoals hoesten, kortademigheid of longontsteking;
  • Je de afgelopen twee weken op het vasteland van China bent geweest of in Noord-Italië;
  • Je de afgelopen 2 weken contact hebt gehad met een patiënt met het Coronavirus.