- Tip 1 Bepaal vooraf waar je droomwoning aan moet voldoen
- Tip 2 Tijdens de bezichtiging zelf een rondje door het huis lopen
- Tip 3 Controleer de apparaten om hoge kosten te voorkomen of incalculeren
- Tip 4 Vraag naar het energielabel
- Tip 5 Stel zoveel mogelijk vragen aan de verkopend makelaar
- Tip 6 Loop een rondje door de buurt
- De juiste voorbereiding met behulp van een aankoopmakelaar
Huis bezichtigen: waar moet ik op letten?
Het bezichtigen van een huis is altijd spannend. Want wie weet wordt dit wel jouw droomhuis! Als je een huis gaat bezichtigen, wil je goed voorbereid zijn. Het kopen van een huis is immers een van de grootste financiële aankopen in je leven.
Waar moet je op letten? Hoe bereid je je goed voor? Met deze tips is een woning bezichtigen niet alleen heel leuk, maar ook weet je na de bezichtiging direct of het interessant is om een bod uit te brengen!
Tip 1 Bepaal vooraf waar je droomwoning aan moet voldoen
Een tuin op het zuiden, minimaal aantal slaapkamers, je auto voor de deur kunnen parkeren (of anders, voldoende parkeergelegenheid in de buurt), een basisschool in de buurt.. Je hebt voor jezelf een aantal 'harde' eisen waar een woning aan moet voldoen. Je wil, zeker in deze oriënterende fase, zo min mogelijk concessies doen. Mits de concessies natuurlijk reëel zijn. Voor €200.000 heb je geen kant-en-klaar huis met een zwembad in de achtertuin.
Je kunt zelf al rondkijken op Funda. Je kunt jouw wensenlijst ook doorgeven aan een gecertificeerde aankoopmakelaar die voor jou op zoek gaat naar jouw volgende droomhuis. Onze aankoopmakelaars krijgen het woningaanbod namelijk al eerder onder ogen dan mede-belangstellenden die op Funda zoeken naar een woning. Dat geeft jou meer kansen in de overvolle markt met woningzoekers.
Plan een vrijblijvende afspraak in!
Tip 2 Tijdens de bezichtiging zelf een rondje door het huis lopen
Als je eenmaal een eerste bezichtiging hebt, vraag dan aan de verkopend makelaar of je zelf (of samen met je partner) door het huis mag lopen. Een verkoopmakelaar wil immers een goede indruk achterlaten en is er niet vies van om de nodige charmes van het huis extra te belichten, terwijl de gebreken wellicht achterblijven.
Als koper heb je een onderzoeksplicht, wat inhoudt dat je zelf verantwoordelijk bent om te onderzoeken wat de staat van de woning is. Juist daarom is het goed om tijdens je bezichtiging zelf door het huis te lopen en te controleren of de fundamenten (zoals kozijnen, schilderwerk, maar ook de kruipruimte etc.) in goede staat zijn. Mocht je zaken tegenkomen? Maak eventueel foto's tijdens de bezichtiging, zodat je dit later nog kunt terugkijken. Vraag wel van tevoren of dit is toegestaan.
Tip 3 Controleer de apparaten om hoge kosten te voorkomen of incalculeren
Een CV-ketel, vaatwasser, koelkast, afzuigkap.. Het zijn apparaten die vaak achterblijven in de woning. Mooi meegenomen, zou je denken. Dan hoef je daar niet over na te denken. Toch is het raadzaam om ze altijd even te controleren. Hoe oud is de CV-ketel? Wanneer is de koelkast geplaatst? Deze apparaten hebben allen een gemiddelde levensduur. Als bekend is dat de CV-ketel 12 jaar geleden is geplaatst, kun je verwachten dat deze binnen een aantal jaar vervangen moet worden. En dat gaat vaak om serieuze bedragen.
Tip 4 Vraag naar het energielabel
Vanaf 2024 is de leencapaciteit voor woningen (deels) afhankelijk van het energielabel. In ons artikel "Bepaalt het energielabel vanaf nu je maximale hypotheek?" leggen we je meer uit over de impact van het energielabel op je maximale hypotheek.
Mocht je geen tijd hebben om het artikel door te nemen: bij een energielabel hoger dan E kun je meer hypotheek krijgen dan wanneer het om een energielabel van E, F of G gaat. Mocht je de woning willen verduurzamen, dan kun je daarvoor ook meer lenen.
Tip 5 Stel zoveel mogelijk vragen aan de verkopend makelaar
Tijdens je bezichtiging wil je zo veel mogelijk vragen stellen. Een verkoopmakelaar is verplicht om de kopende partij zo volledig mogelijk te informeren over de woning. Dit zal de makelaar niet altijd uit zichzelf doen, dus het stellen van vragen tijdens je bezichtiging is belangrijk. Om je een handje op weg te helpen, kun je deze vragen stellen:
- Hoe lang staat de woning al te koop?
- Wat is de reden waarom de huidige bewoner de woning verkoopt?
- Hoe lang heeft de huidige bewoner in de woning gewoond?
- Vanaf wanneer is de woning beschikbaar?
Dit soort vragen geven je een indruk over de intentie achter de verkoop of eventueel aankomend onderhoud. Mocht er achterstallig onderhoud zijn, dan is het goed om dit mee te nemen in je berekeningen.
Tip 6 Loop een rondje door de buurt
Als je bezichtiging er eenmaal op zit, loop dan zeker ook een rondje door de buurt. Dat geeft je de tijd om alles te laten bezinken. Tijdens de bezichtiging raak je vaak zo enthousiast, dat je bij wijze van spreken al een bod uit wil brengen. Tijdens een wandeling door de buurt kun je je gedachten op een rijtje zetten: is dit een huis voor jou?
Daarnaast krijg je gelijk een goede indruk van de buurt, de voorzieningen in de omgeving en parkeergelegenheid. En wil je er lang blijven wonen? Kijk dan ook naar hoe je jezelf over een paar jaar ziet. Heb je een kinderwens? Dan wil je ook een passende omgeving, met speeltuinen of autoluwe wijken. Kortom: past deze woning bij zowel je huidige én toekomstige situaties?
De juiste voorbereiding met behulp van een aankoopmakelaar
Als je een bezichtiging hebt ingepland, wil je van tevoren goed weten waar je op gaat letten, wat je harde eisen zijn (denk aan het aantal slaapkamers, cv ketel of andere punten). Iets waar je misschien niet direct over nadenkt, is met wie je de bezichtiging wil doen. Als je een partner hebt, doe je die vaak samen. Maar is dat de enige persoon die je erbij wil hebben?
Bij het bezichtigen van een woning zit je vol emoties. Dit zou 'm namelijk zomaar eens kunnen zijn! Door die emoties zie je alles door een roze bril. Daarom wil je het liefst ook een tweede of derde persoon meenemen die heel neutraal in de situatie staat. Jij koopt immers niet elke dag een huis, onze aankoopmakelaars wel. Zij bekijken de woning op een aantal punten, waaronder of de woning in goede staat is, er binnenkort onderhoud vereist is, of de waarde overeenkomt met de vraagprijs en, indien de eerste indruk goed is, wat een goed en passend bod zou zijn.
Een aankoopmakelaar weet vaak ook al meer te vertellen over de buurt, eerder verkochte woningen in de omgeving en andere zaken die van invloed zijn op een bod. Tijdens de bezichtiging kun jij daardoor je roze bril ophouden, terwijl je aankopend makelaar zijn checklist afloopt. Hij of zij brengt namens jou een bod uit en regelt de communicatie met de verkopend makelaar. Dat scheelt jou een hoop stress en gedoe én vergroot ook nog eens de kans op een woning tegen een goed bod.
Je kansen op de woningmarkt vergroten? Neem vrijblijvend contact met ons op voor een eerste gesprek met een van onze aankoopmakelaars.