Als je gaat scheiden heeft je ex ook recht op een deel van je werknemerspensioen. Bij een scheiding zal dus ook het pensioen verdeeld moeten worden. Al is je pensioen misschien nog ver weg, zorg dat de verdeling tijdens de scheiding goed geregeld wordt. Dat voorkomt later veel problemen. Het is fijn als alles geregeld is en je niet meer met je ex om tafel hoeft tegen de tijd dat je met pensioen gaat.
Waren jullie getrouwd, geregistreerd partners of hadden jullie een samenlevingscontract en heeft je ex-partner je aangemeld bij zijn of haar pensioenuitvoerder? Dan heb je recht op een deel van het pensioen van je ex.
Er is een wet verevening pensioen bij scheiding. Hierin staat dat jullie allebei recht hebben op de helft van het pensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd.
Pensioen verdelen na scheiding
Jullie zijn vrij om samen andere afspraken te maken. Kies bijvoorbeeld om het pensioen op een andere manier, of niet, te verdelen. Dit kan al in de huwelijkse voorwaarden zijn vastgelegd of in de partnerschapsvoorwaarden. Hebben jullie hier nog geen afspraken over gemaakt, dan kan dit alsnog worden vastgelegd in het scheidingsconvenant.
Als je geen afwijkende verdeling vastlegt of je gaat uit van de wettelijke regels, dan krijgen beide ex-partners de helft van het pensioen van de ander. Let op, het gaat hierbij alleen om het pensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd.
Zodra jullie weten hoe het pensioen verdeeld moet worden, geef je dit door bij de pensioenuitvoerders. Het is belangrijk dit binnen twee jaar na jullie scheiding te regelen. Geef je dit niet, of te laat, door aan de pensioenuitvoerder, dan wordt het pensioen uitbetaald aan degene die het pensioen heeft opgebouwd.
De pensioenuitvoerder zal vanaf de pensioendatum aan jullie afzonderlijk het pensioen uitbetalen. Toch blijft de wet verevening pensioenrecht van toepassing. Degene die het pensioen ontvangt, zal zelf de helft moeten overmaken naar de ex-partner. Dit verloopt niet altijd even soepel.
Verdeling van pensioen bij scheiding tafel en bed
Gaan jullie scheiden van tafel en bed, dan verdelen jullie de gezamenlijke bezittingen en schulden. Hier hoort ook het ouderdomspensioen bij. Omdat jullie officieel op papier nog getrouwd zijn, wordt het nabestaandenpensioen niet verdeelt.
De verdeling pensioen bij scheiden van tafel en bed werkt in principe hetzelfde als bij een echtscheiding. Ook hier hebben jullie beide recht op de helft van het pensioen van de ander, tenzij jullie voor een andere constructie kiezen.
Pensioen verdelen bij echtscheiding
Het pensioen verdelen bij echtscheiding is een belangrijke stap die van invloed is op je toekomst. Ook als je stopt met werken wil je comfortabel blijven leven. Mis je een deel van het pensioen waar je op gerekend had, kun je in de financiële problemen komen.
Het regelen van de pensioenverdeling bij scheiding gaat als volgt:
- Maak samen afspraken over de verdeling van het pensioen;
- De scheiding is afgerond na goedkeuring van de rechter;
- Breng het pensioenfonds op de hoogte van jullie scheiding en hoe het pensioen verdeeld moet worden;
- Zodra de pensioenleeftijd is bereikt, zal de pensioenuitvoerder het pensioen rechtstreeks uitbetalen aan jou en je ex-partner.
Verschillende manieren om het pensioen te verdelen bij scheiding
Verevening: Dit is de standaard volgens de wet verevening pensioenrechten bij scheiding. Jullie krijgen allebei de helft van het ouderdomspensioen van de ander. Jullie mogen deze verdeling zelf aanpassen. Deze wet geeft een recht aan en geen plicht.
Je eigen pensioen houden: Hebben jullie allebei ongeveer evenveel pensioen opgebouwd, kun je er ook voor kiezen ieder je eigen pensioen te houden. Je legt in het scheidingsconvenant vast dat de wettelijke verdeling wordt uitgesloten. Zorg dat dit goed wordt vastgelegd, zodat het pensioen niet wordt gezien als vermogen en dit alsnog moet worden verrekend met de ex-partner.
Conversie: Hierbij laat je jouw deel omzetten in een eigen ouderdomspensioen. Vaak valt dit pensioen voor de ontvanger lager uit, maar het voordeel is dat de uitbetaling van het pensioen in kan gaan op je eigen pensioendatum of een ander gekozen moment.
Afkoop: Gaat het om een heel klein pensioen, dan kun je ervoor kiezen deze af te kopen. Je krijgt het bedrag dan in één keer uitgekeerd.
Pensioenverrekening: Jullie verrekenen onderling de waarde van het te verdelen pensioen. Je ruilt hierbij je recht op de helft van het pensioen van je ex-partner tegen iets anders. Denk bijvoorbeeld aan het huis, een auto of een financiële vergoeding. Dit heeft wel allerlei fiscale gevolgen. Laat je financieel adviseur goed berekenen wat dit voor jou inhoudt.
Andere verdeling: Willen jullie het pensioen op een andere manier verdelen dan kan dat. Kies bijvoorbeeld voor een andere verhouding, zoals 80-20, of tel het ouderdomspensioen mee over de tijd dat jullie samen waren voordat je ging trouwen.
Wil je de verdeling van het pensioen bij jullie scheiding goed regelen? Kies dan voor scheidingsbegeleiding. Dan weet je dat jullie scheiding juridisch, financieel en fiscaal goed geregeld wordt.
Maak vrijblijvend kennis met de scheidingsadviseur van Excellent Finance.