Nu we over de eerste schrik van de coronacrisis heen zijn, beginnen we ons zorgen te maken over de recessie die we tegemoet gaan. Hoe erg zal het worden? Net zo erg als de crisis in 2009? Of misschien nog erger? Diverse economen laten er hun schattingen op los.
Sommige voorspellen een korte, maar diepe coronarecessie en verwachten daarbij een behoorlijke krimp, zoals de economen van ABN Amro. Economen van de Rabobank verwachten dat de economie dit jaar veel minder zal krimpen, maar voorwaarde is dan wel dat de coronacrisis tussen april en juli onder controle wordt gebracht.
Dat er een recessie in 2020 komt staat wel vast, maar er valt nu nog niet te zeggen hoe erg die zal zijn. Alles hangt af van hoe lang de coronamaatregelen nog gaan duren. Hoe lang moeten we nog thuiswerken, hoe lang moet de horeca nog dicht blijven?
Niet alle sectoren zullen even hard geraakt worden, maar iedereen zal er iets van merken. Een goede voorbereiding biedt je financiële rust in deze tijd.
Recessie 2020 door corona
Hoewel de verwachtingen flink uiteenlopen, is het wel duidelijk dat we op korte termijn een grote economische terugval kunnen verwachten. Nederland zal in 2020 met een recessie te maken krijgen. De economie is abrupt tot stilstand gekomen door de verregaande maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Als de uitbraak binnen korte tijd onder controle komt, kan de schade snel goedgemaakt worden.
Dit zal dan wel in het tweede kwartaal van 2020 moeten gebeuren. Er zijn complete sectoren stilgevallen. Dit raakt niet alleen de winstgevendheid van deze bedrijven, maar zet ook de werkgelegenheid en de inkomens van diverse huishoudens onder druk.
De steunmaatregelen van de overheid en Centrale Banken helpen bedrijven overeind te blijven en houdt zoveel mogelijk personeel in dienst. Hierdoor hopen ze de werkloosheid te beperken. Als het coronavirus inderdaad in het tweede kwartaal onder controle komt en de economie weer op gang wordt gebracht, kunnen we later dit jaar al een herstel verwachten.
Sommige economen zien het zonnig in en verwachten in 2021 alweer economische groei.
4 scenario’s coronarecessie
Het Centraal Planbureau (CPB) komt met 4 scenario’s, waarin een inschatting wordt gemaakt van de economische klappen die we kunnen verwachten. De resultaten zijn afhankelijk van hoe lang de coronamaatregelen blijven duren.
Zo zien de vier scenario’s eruit:
1. Korte, diepe recessie. Gevolgd door snelle groei
Het eerste scenario is de meest optimistische. Het CPB gaat er hierbij vanuit dat na drie maanden de coronamaatregelen worden opgeheven en het sociale leven weer op gang komt. Evenementen, horeca en de toeristische sector zullen hier het zwaarst onder lijden.
Doordat de maatregelen relatief kort nodig zijn, zal de economische krimp meevallen. In dit scenario wordt een krimp van 1,2 procent verwacht, die vooral het eerste half jaar voelbaar is. Er vallen in dit scenario weinig ontslagen. De werkloosheid zal van 2,9 procent, stijgen naar 4,5 procent in 2021. De economie groeit in 2021 alweer met 3,5 procent.
2. Zwaardere recessie, gevolgd door groei
In het tweede scenario gaat het CPB er vanuit dat de coronacrisis niet binnen drie maanden onder controle te krijgen is. We zullen ons zes maanden aan de strenge maatregelen moeten houden om verspreiding te voorkomen. De recessie zal dan zwaarder uitvallen. Niet alleen de in eerste instantie getroffen sectoren lijden hieronder. Ook de industrie krijgt het zwaar. Fabrieken komen zonder onderdelen te zitten, waardoor de productie stokt.
De recessie zal duidelijk voelbaar zijn in de arbeidsmarkt. Tijdelijke contracten worden niet zomaar verlengt. Net afgestudeerde mensen zullen moeilijker aan een baan komen. De werkloosheid in 2021 stijgt naar zo’n 5,3 procent.
We zien hier een economische krimp van 5 procent, maar het CPB verwacht in 2021 alweer een groei van 3,8 procent.
3. Diepe recessie, werkloosheid en langzame groei
In dit derde scenario zien we de economie krimpen met 7,7 procent. Dat is een serieuze recessie. In 2021 wordt wel een groei gezien, maar die zal maar zo’n 2 procent zijn.
Als we zes maanden in social distancing moeten leven, kan het effect nog verder gaan dan in scenario 2. Doordat mensen hun leningen en hypotheek niet meer af kunnen betalen slaat het probleem over naar de financiële sector. De huizenprijzen zullen dalen en bedrijven komen moeilijker aan kredieten, die ze nodig hebben om te kunnen draaien. Veel mensen zullen ontslagen worden, waardoor de werkloosheid oploopt naar 8,4 procent in 2021.
4. Jaren in recessie door coronacrisis
Hoe lang de maatregelen nodig zijn, is niet te zeggen. In China komt het dagelijks leven weer op gang, maar ze zijn nog steeds bang voor een terugval. Mocht dit gebeuren, dan is de kans groot dat de coronamaatregelen veel langer nodig zijn. De economische ellende wordt daarmee nog groter en houdt langer aan.
Stel dat de maatregelen oplopen tot een jaar, dan komt de financiële sector nog dieper in de problemen. Diverse instellingen zullen gered moeten worden. Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland. Daar zullen wij indirect ook last van krijgen.
De economie in Nederland krimpt minder dan in scenario 3, namelijk 7,3 procent. Dit komt doordat bedrijven zich hebben voorbereid op een lange, slechte periode.
In de vorige drie scenario’s konden we in 2021 weer een groei verwachten. Die blijft deze keer uit. In dit scenario krijgen we in 2021 nogmaals met een economische krimp te maken van 2,7 procent. De werkloosheid loopt op tot 9,4 procent.
Coronacrisis en recessie van 2009
Als we kijken naar de recessie die we kunnen verwachten in 2020 wordt vaak teruggekeken naar de recessie in 2009. Helaas zijn drie van de vier scenario’s hierboven erger dan de recessie van 2009.
In 2009 kromp de economie met 3,7 procent. De werkloosheid steeg naar 4,8 procent in 2009 en liep op naar 8 procent in 2014.
In de jaren na de recessie in 2009 volgend er jaren met bescheiden groei en krompen we weer iets. Er zit een groot verschil tussen de recessie van 2009 en die van 2020. Nu komt alles abrupt tot stilstand. Inkomsten vallen per direct stil. In 2009 nam het gelijkmatig af, waardoor enige voorbereiding mogelijk was. Aan de andere kant is er nu een groter vangnet dan toen. Er worden vanuit de Rijksoverheid en Europese Centrale Bank allerlei noodplannen in het leven geroepen die er toen niet waren.
Daarnaast is het niet zeker of de crisis over zal springen naar de financiële sector. Dat moeten we nog afwachten. Het is wel duidelijk dat, hoe langer het gaat duren, hoe heftiger de recessie zal zijn. Hoe hard de klap ook is, de economie zal zich deze keer waarschijnlijk sneller kunnen herstellen dan in 2009.
Bezorgd over de recessie door de coronacrisis?
Maak jij je zorgen over hoe je de recessie van 2020 financieel door moet komen? Wij zien een crisis ook als kans. Ben je benieuwd welke kansen er voor jou liggen? Onze financieel adviseurs staan ook nu voor je klaar, om op veilige afstand met je te sparren. Bij Excellent Finance vind je alle financieel specialisten onder één dak. Samen gaan we op zoek naar jouw financiële rust en vrijheid.
Neem contact op en maak vrijblijvend kennis met een van onze adviseurs.