Wat is een financiële mindset?

Wat is een financiële mindset?

Je financiële mindset, denk je daar weleens over na? We zijn allemaal elke dag bezig met geld verdienen om te kunnen leven. Voldoende geld op je bankrekening is fijn, want dan heb je minder zorgen en kun je de vaste lasten zonder problemen betalen.

Laat jij toe dat je geld je stresslevel en tevredenheid bepaald? Ben jij de baas over je geld, of bepaald geld hoe jij leeft? We zien vaak dat mensen in de financiële problemen komen, zelfs met een riant salaris. Vaak ligt het niet aan de baan of de hoeveelheid inkomsten, maar aan de financiële mindset.

“De manier waarop jij in het leven staat is één van de belangrijkste factoren die bepalen of jij een leven kunt leven in financiële rust en vrijheid.”

Hoe zit het met je financiële mindset?

Met een financiële mindset bedoelen we niet dat je vrolijk wordt als je de boekhouding weer mag doen. Je hoeft ook helemaal niet goed te zijn in financiën, dat kun je leren, zolang je mindset maar goed is. De manier waarop je naar geld kijkt is hier belangrijk.

Als het gaat over je financiële mindset kun je kijken wat je met je geld kunt doen op de korte termijn, maar ook wat je met je geld kunt doen op de lange termijn. Niet iedereen is goed in het bedenken van financiële plannen voor de toekomst. Toch is het niet slim om alles op korte termijn uit te geven. Je kunt nu blij zijn dat je alle kosten voor deze maand weer hebt voldaan, maar hoe zit het met je dromen in de toekomst?

Met de juiste financiële mindset leer je om prioriteiten te stellen. Je kunt nu leuke dingen doen, maar je houdt ook wat over om te sparen voor je dromen. Of je laat je geld voor je werken, zodat je bijvoorbeeld eerder met pensioen kunt.

Financiële mindset voor je toekomst

Snel resultaat vs. lange termijn

Dat lange termijn denken, daar gaat het bij veel mensen mis. Het vergt ook de nodige discipline. De toekomst is voor veel mensen iets onzekers, waar ze weinig over nadenken. Toch kun je de toekomst grotendeels naar je hand zetten, als je heldere doelen stelt en daar helemaal voor gaat.

Hier komt je financiële mindset om de hoek kijken. De korte termijn doelen zijn altijd verleidelijker, omdat je hier direct resultaat van krijgt. Je zult stevig in je schoenen moeten staan om deze verleiding te weerstaan en je doel voor ogen te houden. Of je dit kunt, heeft ook te maken met hoe je bent opgevoed, je karakter en persoonlijkheid. Dit noemen wij je financiële DNA.

Ben je niet goed in het behalen van lange termijn doelen? Dat is niets om je voor te schamen. Onze hele wereld is ingericht op het snel behalen van resultaat. Ook ondernemers en managers zien het liefst binnen twee jaar een zo hoog mogelijke winst, maar sommige resultaten hebben tijd nodig.

Je financiële mindset vormen

Een financiële mindset hebben, dat klinkt als iets wat de eigenaar van een groot bedrijf nodig heeft. Toch is het voor jou net zo belangrijk om je doelen in de toekomst te halen. Wil je bijvoorbeeld eerder met pensioen, nog een prachtige wereldreis maken of je kinderen de beste studie geven? Dan zul je op tijd moeten beginnen, om je financiën op orde te krijgen. Als het eenmaal zover is, ben je te laat.

Je zult daarom over allerlei financiële zaken na moeten denken, zodat je ervoor kunt zorgen dat je jouw dromen ook uit kunt laten komen. Heb je grote doelen? Dan zul je daar plannen voor moeten maken.

Ben je nu nog niet bezig met je financiële toekomst? Deze tips helpen je om je financiële mindset te vormen:

  • Bedenk bij elke investering of het je voordeel gaat opleveren op de lange termijn. Draagt het bij aan je doel, of is het puur een korte termijn behoefte die je hiermee bevredigd?
  • Moet je ergens een lening voor afsluiten? Denk dan goed na of je deze aankoop echt nodig hebt. Een hypotheek is een uitzondering, maar verder zou je nergens voor moeten lenen. Veel duurdere aankopen kun je ook prima tweedehands kopen, voor veel minder.
  • Kijk eens kritisch naar je vaste lasten, heb je alles echt nodig? Of zitten er misschien abonnementen bij die je helemaal niet meer gebruikt? Veel vaste lasten kunnen omlaag, dat scheelt heel wat euro’s, elke maand weer.
  • Geef niet al je geld uit, maar zorg dat je een buffer opbouwt. Dit heb je nodig voor slechtere tijden, zoals onvoorziene kostenposten of een periode van werkloosheid.
  • Bedenk wat het jou waard is als je financiën op orde zijn. Hoe goed zou jij in je vel zitten en hoeveel rust zou het je geven?

Financiële mindset is slim plannen

Plan je toekomst met een financiële mindset

Ook als je weinig met geld hebt, je kunt niet zonder. Maak maar eens een lijstje met dingen die je graag zou willen. Grote kans dan voor meer dan de helft geld nodig is. Je kunt er dus niet omheen. Als jij in de toekomst je doelen wilt bereiken, zul je een plan moeten maken. Schakel om naar je financiële mindset en maak plannen om je droom te verwezenlijken.

De financieel adviseurs van Excellent Finance helpen je graag je financiële DNA ontdekken. Zodat je weet waar je sterke en zwakke punten liggen. Je leert hierdoor wat je huidige mindset over geld is, hoe dit je helpt of juist saboteert om je doelen te bereiken.

Want wat is al dat harde werken waard, als je er geen voldoening uit haalt? Wij gunnen je financiële rust en vrijheid, want financiële rust is belangrijker voor je geluk dan je denkt. Financiële rust is onbetaalbaar. Ontdek wat onze financieel adviseurs voor je kunnen betekenen en wat jij met de juiste financiële mindset kunt bereiken.