Is je woning aan een verbouwing toe, dan is hier vaak veel geld voor nodig. Heb je voldoende spaargeld of sluit je hiervoor een persoonlijke lening af? Het nadeel van een lening is dat je deze in 10 jaar moet terugbetalen.
Een tweede hypotheek is ook een optie om je verbouwing te financieren. Een hypotheek kun je uitsmeren over 30 jaar. Daardoor zijn de maandlasten van een hypotheek een stuk lager dan van een persoonlijke lening. Zo worden de kosten voor je verbouwing een stuk beter betaalbaar.
Hoe werkt zo’n tweede hypotheek precies en kun je deze zomaar afsluiten?
Tweede hypotheek
Een tweede hypotheek sluit je af naast je bestaande hypotheek. Je sluit dus eigenlijk een extra hypotheek af. Een van de voorwaarden is, dat de waarde van je huis hoog genoeg moet zij om als onderpand te dienen voor beide hypotheken.
Verwar een tweede hypotheek niet met een hypotheek voor een tweede woning. Al zou je deze tweede hypotheek wel (deels) kunnen gebruiken voor de financiering hiervan. Een tweede hypotheek geeft je extra financiële ruimte om je wensen te realiseren. Dit kan het verbouwen of verduurzamen van je woning zijn, maar ook andere uitgaven zoals een auto of boot.
Je sluit een tweede hypotheek normaal gesproken af bij de hypotheekverstrekker waar ook je eerste hypotheek geregeld is. Je kunt er ook voor kiezen je tweede hypotheek bij een andere bank af te sluiten, let dan wel goed op de geldende voorwaarden. Je hypotheekadviseur kan je precies vertellen of deze keus voor jou gunstig is.
Kun je altijd een tweede hypotheek afsluiten?
Een tweede hypotheek afsluiten doe je niet zomaar. Je maandlasten gaan hierdoor omhoog. Daarom zal de hypotheekverstrekker kijken of je inkomen voldoende is om de tweede hypotheek te kunnen dragen. Daarnaast moet de waarde van je woning hoog genoeg zijn om als onderpand van deze lening te dienen.
Wil je een tweede hypotheek afsluiten voor een verbouwing, dan zal de bank of hypotheekverstrekker ook kijken welke verbouwing je uit wilt voeren. Gaat het bijvoorbeeld om een nieuwe keuken, dakkapel en badkamer of energiebesparende maatregelen?
Tweede hypotheek overwaarde
Een tweede hypotheek kun je alleen afsluiten als je overwaarde hebt. Je huis is tenslotte onderpand voor deze lening. Je mag tot 100% van de woningwaarde als hypotheek afsluiten. Uiteraard geldt als voorwaarde dat je de maandlasten van je inkomen kunt betalen.
Er kan overwaarde ontstaan doordat je woning nu meer waard is dan toen je hem kocht. Maar het is ook mogelijk dat je al een (groot) deel van de hypotheek hebt afgelost, waardoor de woningwaarde nu hoger is dan je openstaande hypotheek.
Tweede hypotheek voor verbouwing
Een tweede hypotheek is ideaal voor een verbouwing aan je woning. Het is een goede manier om je overwaarde te verzilveren. Je kunt hiermee geld dat in stenen vastzit bruikbaar maken. Dankzij de lage hypotheekrente is een tweede hypotheek een voordeliger alternatief dan een persoonlijke lening.
Zeker als je een tweede hypotheek afsluit voor een verbouwing, en dit kunt aantonen, dan is de rente van je tweede hypotheek fiscaal aftrekbaar. Je moet dan wel kiezen voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek.
Met een tweede hypotheek heb je de mogelijkheid om de kosten van je verbouwing meer gespreid te betalen. Samen met je hypotheekadviseur bereken je of de kosten van een tweede hypotheek binnen je budget valt.
Tweede hypotheek voor duurzame maatregelen
Je kunt een tweede hypotheek natuurlijk ook gebruiken om je woning te verduurzamen. Betere isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp besparen je jaarlijks heel wat energiekosten. Energiebesparende maatregelen zijn niet goedkoop, maar door de jaarlijkse besparing verdienen ze zichzelf weer terug.
Dan is het helemaal mooi meegenomen dat je deze investering uit je tweede hypotheek kunt financieren. Het nemen van duurzame maatregelen wordt aan alle kanten gestimuleerd. Daarom mag je voor het verduurzamen van je woning 106% van de woningwaarde lenen, in plaats van 100%.
Kosten tweede hypotheek voor verbouwing
Een tweede hypotheek afsluiten kost geld. Een hypotheekadviseur vraagt advies- en bemiddelingskosten, vaak heb je een nieuw taxatierapport nodig en ga je langs bij de notaris.
Afhankelijk van je huidige hypotheek zijn er meer manieren om je hypotheek te gebruiken voor de verbouwing van je woning. Heb je al veel afgelost, of staat je hypotheek voor een hoger bedrag ingeschreven? Dan kan hij misschien onderhands verhoogd worden. Je hoeft dan niet langs de notaris voor een tweede hypotheek. Dat scheelt je gemiddeld toch weer € 700,-.
Wil je het geld dat nu vastzit in stenen gebruiken voor het verbouwen van je woning? Een tweede hypotheek kan hier de financiële ruimte voor bieden. Wat voor jou de beste en meest voordelige oplossing is? Dat kan één van onze hypotheekadviseurs je precies vertellen.
Ontdek de mogelijkheden van een tweede hypotheek voor verbouwing en maak vrijblijvend kennis met één van onze hypotheekadviseurs.