Beter voorbereiden op de scheiding voorkomt verrassingen achteraf
18 maart 2021 
3 min. leestijd

Beter voorbereiden op de scheiding voorkomt verrassingen achteraf

Goed scheiden begint met een goede voorbereiding. Het laatste wat je wilt is spijt krijgen. En dan bedoelen we geen spijt van de breuk zelf, maar van de financiële gevolgen. Je beter voorbereiden op de scheiding geeft je rust, zodat je vol vertrouwen aan je nieuwe toekomst kunt beginnen.

Een scheiding is al vervelend genoeg, ook als je niet in de financiële problemen komt. Je kunt het dus maar beter goed regelen, want bij een scheiding komt veel kijken. Allerlei praktische zaken moeten geregeld worden. Waar gaan de kinderen wonen, moet het huis worden verkocht of blijft een van de partners er wonen, hoe hoog wordt de alimentatie en wat gaat er met het pensioen gebeuren?

Helder en weloverwogen keuzes maken tijdens een scheiding is niet altijd makkelijk. Emoties zitten vaak in de weg, met als gevolg dat bijna de helft spijt heeft van de financiële afspraken die er gemaakt worden tijdens de scheiding.

“Voorkom dat jij spijt krijgt van de financiële afspraken en zorg voor een goede voorbereiding van je scheiding. De scheidingsadviseur van Excellent Finance staat voor je klaar.”

Goed inzicht voorkomt veel ellende

Na de scheiding erachter komen dat je de financiën liever anders had geregeld. Je moet er toch niet aan denken? Eenmaal gemaakte afspraken draai je niet zo makkelijk terug. Zeker niet als deze afspraken gemaakt zijn met je ex, waarmee je toch al niet meer door één deur kon.

Goed inzicht in je financiële situatie na de scheiding voorkomt veel ellende. We zien dat veel mensen niet goed voorbereid zijn op de financiële gevolgen van een scheiding, met als gevolg dat ze na de scheiding moeilijk op eigen benen kunnen staan. Het laatste wat je wilt is na de scheiding financieel afhankelijk zijn van je ex.

Veel mensen onderschatten de financiële en fiscale gevolgen van een scheiding en denken het zelf wel te kunnen regelen. Anderen zijn er zo bang voor dat ze een scheiding uitstellen of afspraken proberen te maken in goed vertrouwen, wat later voor enorm veel ellende zorgt. Hoe dan ook ben je beter af met goed inzicht en dat krijg je door te profiteren van de kennis van de scheidingsadviseur.

Scheiding voorbereiden

Financiële afspraken met hulp van de scheidingsadviseur

De financiële afspraken die tijdens de scheiding worden gemaakt zijn van invloed op de rest van je leven. Toch zoekt maar de helft van de scheidende stellen hulp bij het maken van financiële afspraken. Ze proberen zelf alles af te handelen, wat niet altijd goed uitpakt. Sterker nog, acht op de tien scheidende koppels die geen hulp hebben ingeschakeld, hebben daar later spijt van.

Vooral voor het goed regelen van de financiën heb je de juiste informatie nodig. Anders kun je nooit goede afspraken maken. Wanneer je alles tijdens je scheiding goed geregeld hebt, zul je na de scheiding sneller je leven op orde krijgen en minder last hebben van onverwachte financiële tegenvallers.

Een financieel plan voor je scheiding

Hoewel voor veel scheidende koppels de financiële zaken een moeilijk onderwerp blijft, is het beter om er open over te praten. Hoe lastig dat ook is. Je kunt veel problemen en ruzies voorkomen door een financieel plan te maken. Zet eens op een rijtje hoe jullie denken over de verdeling van jullie bezittingen en schulden. Wat willen jullie doen met de inboedel en hoe hoog vinden jullie dat de alimentatie zou moeten zijn.

Er is natuurlijk altijd een kans dat jullie het in eerste instantie niet met elkaar eens worden. Toch helpt het opstellen van een financieel plan om een beter beeld te krijgen van jullie individuele wensen. Daardoor ben je meestal minder tijd kwijt bij de mediator of scheidingsadviseur en kan de scheiding iets goedkoper uitvallen.

De scheidingsadviseur geeft jullie advies en inzicht in de door jullie gemaakte keuzes. Samen kijken jullie naar de beste oplossingen, zodat jullie beide na de scheiding een goede basis hebben om verder te gaan met jullie leven. Alle gemaakte afspraken worden vastgelegd in het scheidingsconvenant.

Voorbereiding op financiële gevolgen scheiding

Goede voorbereiding voorkomt dure scheiding

Natuurlijk is een scheiding niet helemaal voor te bereiden. Diverse zaken zullen gaandeweg op tafel komen. Het op de hoogte zijn van je rechten en plichten helpt je om betere beslissingen te maken. Probeer je vooraf zo goed mogelijk in te leven. Hoe zal je leven eruit gaan zien, wat kun je verwachten. Niet leuk om over na te denken, maar wel belangrijk.

Voorkom dat je onherstelbare fouten maakt of meer kosten dan strikt noodzakelijk zijn. Allebei een advocaat inschakelen is bijvoorbeeld vaak helemaal niet nodig en ontzettend duur. Een scheidingsadviseur is er voor jullie beide en treedt op als een soort bemiddelaar. Hiermee bespaar je kosten én tijd.

Wil je weten of wij de beste partij zijn voor jouw situatie? Maak vrijblijvend kennis met de scheidingsadviseur.

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur. Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen