Verkocht onder voorbehoud. De kans dat jij dit op Funda hebt zien staan, is groot. Verkocht onder voorbehoud houdt in dat het huis al is verkocht, onder voorwaarde dat de kopende partij de financiering rond krijgt. Dat noemen ze ook wel het financieringsvoorbehoud.
In een oververhitte markt kiezen steeds meer mensen ervoor om een woning te kopen zonder financieringsvoorbehoud. Waarom mensen dit doen en welke risico’s dit heeft, lees je in dit artikel.
Wat betekent onder voorbehoud? En hoe lang is een woning verkocht onder voorbehoud?
Heb je het voorlopige koopcontract van je nieuwe woning getekend? Wettelijk krijg je drie dagen bedenktijd. Als deze bedenktijd verstreken is, krijg je in een termijn van zes weken de tijd om de financiering van de woning rond te krijgen. Omdat het voorlopige koopcontract al is getekend, is het voor andere geïnteresseerden niet meer mogelijk om de woning te bezichtigen of een bod uit te brengen. Omdat de financiering echter nog niet rond is, is de woning verkocht onder voorbehoud van financiering. Krijgt de kopende partij de financiering niet rond? Dan komt de woning opnieuw in de verkoop. Heb je jouw droomhuis gevonden, maar heeft een andere koper hem voor je neus weggekaapt? Geef de hoop dan nog niet direct op.
Ons advies: koop je woning met financieringsvoorbehoud
Het perfecte huis is gevonden. Dan wil je zo snel mogelijk de deal rond hebben, nog voordat de andere kapers op de kust een kans krijgen. Het is gebruikelijk dat je het eerst met de verkoper eens wordt over de prijs en leverdatum van de woning. Als dit rond is, is het tijd om de koopprijs te financieren. Je gaat op zoek naar een passende hypotheekvorm die past bij jouw situatie.
Omdat je meestal niet zeker weet of je de hypotheek rond krijgt, is het verstandig, en gebruikelijk, om een woning te kopen onder voorbehoud van financiering. Wanneer je de geldlening niet krijgt, kun je onder deze ontbindende voorwaarde van de koop afzien, zonder extra kosten.
Een woning kopen zonder financieringsvoorbehoud?
Soms loop je tegen een buitenkansje aan. De perfecte woning, die wil je niet mislopen. Daarnaast ging de onderhandeling ook nog erg goed. Dit kan niet misgaan. Er is voldoende inkomen, dus die financiering moet geen probleem zijn. Maar er zijn meer geïnteresseerden. “Dan koop ik zonder financieringsvoorbehoud, daarmee heb ik de voorkeur van de verkopende partij!”
Een gewaagde stap… Want hoe zeker jij ook bent van de situatie, je kunt voor vervelende verrassingen komen te staan als de geldverstrekkers beslissen dat deze aankoop een te groot risico vormt. Zij mogen op grond van de wet alleen financieringen vertrekken als er voldoende zekerheid is dat de lening, ook op de lange termijn, draagbaar is voor de koper. Bij enige twijfel wordt afgezien van de hypotheekverstrekking. En dat heeft hele vervelende gevolgen voor jou. In de vorm van een boete, wel te verstaan. Vaak ben je minimaal 10% van de afgesproken koopsom verschuldigd aan de verkoper.
Goede voorbereiding is het halve werk
Wanneer je een woning wil kopen, is het slim om eerst te kijken hoeveel je daadwerkelijk kunt lenen. Je kunt zelf de maximale hypotheek berekenen, maar dat blijft altijd een schatting. Een hypotheekadviseur maakt een goede berekening voor je. Daarbij neemt hij of zij meer factoren mee dan alleen je inkomen (en dat van je partner). Denk daarbij aan de maximale maandlasten die jij voor ogen hebt, maar ook hoeveel je zou kunnen betalen. Als je deze informatie hebt, kun je gerichter kijken naar woningen. Je hebt nu al meer zekerheid dat je voor de woning een hypotheek kunt krijgen.
Voor de verkopende partij is het namelijk gunstig als jij als koper al weet hoeveel je maximaal kunt lenen en/of hoeveel eigen geld je kunt inbrengen. Als de verkopende partij kan kiezen uit mensen die al wel inzicht hebben in de financiële mogelijkheden en mensen die dat nog niet hebben, dan kun je zelf vast al raden waar de verkopende partij voor zal kiezen. Voor zekerheid.
Wil jij ook weten wat je kunt lenen? Maak dan een afspraak met een van onze hypotheekadviseurs.
Waarop baseert de geldverstrekker zijn keuze?
Wanneer je bij een geldverstrekker komt met je hypotheekaanvraag zal deze gaan bepalen of je de lening kunt betalen. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Belangrijke informatie waarnaar gekeken wordt zijn:
- Het inkomen
- De waarde van de woning
- De hoogte van de lening
Dit zijn echter niet de enige criteria. Afhankelijk van de woning die je wilt kopen, wordt er op meer punten gelet. Geldverstrekkers zijn strenger geworden en kijken ook naar het beleid van een eventuele Vereniging van Eigenaren. Is deze actief? En is er voldoende geld gereserveerd voor opkomende reparaties? Daarnaast wordt er meer aandacht geschonken aan de funderingsproblematiek.
De strengere regels van de geldverstrekkers
De geldverstrekkers houden veel strengere regels aan dan vroeger. En volgens de NVHP, Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners, is dit niet voor niets. Zij roepen consumenten zelfs op om voorzichtig te zijn met de aankoop van een woning zonder financieringsvoorbehoud. Dit is een direct gevolg van het aangepaste acceptatiebeleid bij banken en geldverstrekkers.
Ook al kan je de maandlasten van de hypotheek gemakkelijk betalen, extra kosten aan de woning kunnen voor financiële problemen zorgen. Reparaties aan het dak of installaties in een appartementencomplex brengen aanzienlijke kosten met zich mee. Als er geen reservering aanwezig is, loop je het risico met kosten geconfronteerd te worden die je niet kunt dragen.
Dit geldt ook voor de funderingsproblematiek. Ongeveer een miljoen woningen lopen het risico op verzakken door gaswinning, een te laag waterpeil of rottende palen onder de woning. De fundering herstellen is een behoorlijke investering. Het herstel achterwege laten betekent een waardevermindering van de woning.
Daarom zijn er geldverstrekkers die erg kritisch kijken of zij nog bereid zijn om een hypotheek te verstrekken, zeker als er al scheurvorming aanwezig is. Een nadere inspectie van de fundering zal vaak nodig zijn.
Hoe koop je veilig een huis?
Op dit moment zijn nog niet alle geldverstrekkers zo kritisch. Maar de ervaring leert dat als een aantal geldverstrekkers hun regels aanpassen, de rest snel volgt. Advies is dan ook: koop geen woning zonder financieringsvoorbehoud. Is je oog gevallen op een appartement? Doe goed onderzoek naar de financiële situatie van de VvE en hun reserveringen. En wat is er bekend over de fundering van het pand? Een huis kopen doe je niet elke dag. Logisch dus dat je niet alles weet. Een aankoopmakelaar doet dat wel. Laat je bijstaan door een aankoopmakelaar, dat maakt het veilig kopen van een huis een stuk gemakkelijker!
Maak vandaag nog een afspraak met onze aankoopmakelaar.