Eerder stoppen met werken? Dat kan! Hier 5 tips
03 mei 2021 
4 min. leestijd

Eerder stoppen met werken? Dat kan! Hier 5 tips

Ben jij van plan om door te werken tot de pensioenleeftijd, hoe hoog die tegen die tijd ook zal zijn?

Gewoon, omdat iedereen dat doet?
Waarom zou je?!

Wie heeft bepaald dat het normaal is om tot op hoge leeftijd door te werken en dan pas te gaan genieten van je leven? Als je om je heen kijkt zullen de meeste van je collega’s door moeten werken tot minimaal hun 67ste. Wil jij dat ook? Nee, waarschijnlijk niet, anders las je deze blog niet.

Eerder stoppen met werken is voor iedereen haalbaar, als je maar slim te werk gaat. Durf anders te zijn en stop met het volgen van de grote groep, als jij het daadwerkelijk anders wilt doen. Je zult bewuste keuzes moeten maken om je doel te bereiken. Misschien kun je daardoor nu niet die jaloersmakende auto aanschaffen. Maar hey, straks is iedereen jaloers op jou. Dan kun jij lekker van je vrijheid genieten, terwijl de rest op zijn of haar werk zit te ploeteren.

“Wil jij starten met jouw traject naar financiële rust en vrijheid? Er is geen beter moment om te beginnen dan vandaag!”

Tip 1: Maak direct een plan

Zodra jij besloten hebt dat je eerder wilt stoppen met werken is het zaak hier direct werk van te maken. Een droom zonder plan blijft een wens, die waarschijnlijk niet uit gaat komen. Je zult zelf moeten zorgen voor het geld waarmee je de tijd tot je AOW en pensioen gaat overbruggen. Vergeet niet dat je in deze tijd ook geen pensioen meer opbouwt. Eén jaar eerder stoppen met werken kost je 8% van je inkomsten. Dat tikt aan.

Het maken van een goed financieel plan is niet altijd even makkelijk. Je weet hoe je situatie er nu uitziet, maar hoe is dat over tien, twintig of dertig jaar? Er zijn zoveel zaken die invloed hebben op je inkomsten en uitgaven. Denk alleen al aan je hypotheek. Nu zullen je maandlasten veel hoger zijn dan wanneer je hypotheek is afbetaald.

Het is dus belangrijk om zo snel mogelijk een financieel plan te maken, als je eerder wilt stoppen met werken. Met een goed plan weet je wat je moet doen om je doelen te halen, maar ook hoe je eventuele tegenvallers opvangt.

Plan eerder stoppen werken

Tip 2: Bereken hoeveel geld je echt nodig hebt

Over het algemeen gaan mensen ervan uit dat ze heel veel geld nodig hebben om eerder te stoppen met werken. Misschien valt dat alles mee als je daadwerkelijk uit gaat rekenen hoe hoog je maandlasten tegen die tijd nog zijn. Zit je nu met een hypotheek, studerende kinderen en andere hoge kosten, dan zijn je maandlasten nu veel hoger dan tegen de tijd dat je wilt stoppen met werken.

Bereken hoeveel je nog nodig hebt per maand als je bijvoorbeeld:
• Geen hypotheek meer hebt;
• De kinderen het huis uit zijn;
• Je vaste lasten drastisch naar beneden worden gebracht.

Tip 3: Breng je maandlasten nu al naar beneden

Hoe minder je uitgeeft, hoe meer je overhoudt voor later. Geld kun je tenslotte maar één keer uitgeven. Ga daarom bewust om met je geld. Investeer bijvoorbeeld in duurzame oplossingen voor je huis. Goede isolatie en zonnepanelen zijn een eenmalige investering. Door deze investering zul je elke maand besparen op je vaste lasten. Zo verdien je binnen enkele jaren je investering weer terug, maar ook daarna gaat de besparing gewoon door.

Je zou er zelfs voor kunnen kiezen zoveel mogelijk zelfvoorzienend te worden. Zeker als je graag in de tuin bezig bent, is het een leuke uitdaging om zoveel mogelijk je eigen groenten en fruit te verbouwen. Een zelfvoorzienend leven geeft een gevoel van vrijheid en heeft voordelen op financieel gebied.

Eerder stoppen met werken lage maandlasten

Tip 4: Gebruik je huis

Woon je nu in een koophuis? Dan zit een flink deel van je vermogen vast in stenen. Als je hypotheek afbetaald is kun je genieten van het wegvallen van de maandelijkse hypotheeklasten en het verder zo laten. Je kunt er ook voor kiezen om tegen de tijd dat je wilt stoppen met werken je woning te verkopen.

Er komt in één keer een flink bedrag vrij. Een deel hiervan kun je gebruiken om een kleinere of goedkopere woning terug te kopen, misschien wilde je tegen die tijd toch al uit de randstad weg? Het deel wat overblijft kun je mooi gebruiken om de tijd te overbruggen tot je AOW en pensioen vrij komen.

Als de kinderen het huis uit zijn kun je prima uit de voeten met een kleinere woning. Dit heeft meteen meer voordelen, want de kosten voor onderhoud en energie zijn vaak een stuk lager. Dit is dus zeker een optie die je in je plan kunt overwegen.

Tip 5: Vraag het de financieel adviseur

Als je eerder wilt stoppen met werken is de beste tip: vraag een financieel adviseur om passend en persoonlijk advies. Er zitten allerlei haken en ogen aan, waar je zelf vaak niet aan denkt. De financieel adviseur is hiervan op de hoogte en kan je precies vertellen waar je op moet rekenen en welke valkuilen je tegen kunt komen.

Professioneel advies zorgt ervoor dat jouw doelen worden gehaald, ook als er onderweg onverwachte kronkels in het pad zitten. Je gaat er nu vanuit dat je situatie blijft zoals hij nu is, tot je stopt met werken. Maar wat gebeurt er als je gaat scheiden, arbeidsongeschikt wordt of als je partner onverwachts overlijdt? Je financieel adviseur houdt overal rekening mee, zodat jij echt kunt genieten van financiële rust en vrijheid.

Eerder stoppen met werken? Dit is waarom jij een financiële planning nodig hebt. 

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen