Extra jaarruimte: de invloed ervan op jouw pensioen
09 oktober 2023 
2 min. leestijd

Extra jaarruimte: de invloed ervan op jouw pensioen

Is jouw pensioenpotje toereikend genoeg voor later? Net als veel mensen weet jij dat je extra pensioen op kunt bouwen. En toch steken veel mensen liever hun kop in het zand. Misschien jij ook wel. Omdat je bang bent dat je het niet goed aanpakt. Of omdat je niet eens weet waar te beginnen. Met de intrending van de nieuwe wet toekomst pensioenen vanaf 1 juli 2023 verandert er een hoop. In dit artikel leggen we je er meer over uit. 

Meer jaarruimte inleggen dankzij nieuwe pensioenwet

Pensioen opbouwen doen we het liefst met een fiscaal voordeel. De fiscale jaarruimte biedt voor jou de mogelijkheid om (aanvullend) pensioen op te bouwen. Mocht je nog niet weten wat jaarruimte inhoudt: de jaarruimte is een bedrag dat je per jaar belastingvriendelijk op een lijfrentespaarrekening mag storten. De jaarruimte is inkomensafhankelijk. De maximale jaarruimte is daarom voor iedereen verschillend. Ook met de in werking getreden wet toekomst pensioenen (wtp). 

Verhoging van fiscale jaarruimte: van €8.065 naar €38.000!

Het grote voordeel aan de nieuwe pensioenwet is de hoogte van de jaarruimte en reserveringsruimte. De reserveringsruimte van 10 jaar is niet de enige wijziging die voordelig uitpakt voor jou. De verhoging van de fiscale jaarruimte voor aftrek van lijfrentepremies wordt verhoogd. Tot 1 juli 2023 bedroeg dit namelijk 13,3% van je inkomen. Per 1 juli 2023 is dit maar liefst 30%, meer dan een verdubbeling! Dat geldt met terugwerkende kracht, mits je een pensioentekort hebt. De maximale reserveringsruimte gaat naar €38.000. Dit was tot voor de intreding van wet toekomst pensioenen (wtp) €8.065. 

Geen 7, maar 10 jaar aan reserveringsruimte benutten

Begin je pas nu met sparen voor je pensioen op een lijfrentespaarrekening of ander pensioenproduct? Dan hoef je gelukkig niet bij 0 te beginnen. Je hebt namelijk een zogeheten reserveringsruimte. Dankzij de nieuwe wet mag je je fiscale jaarruimte van de afgelopen 10 jaar inleggen in een pensioenproduct. Al die jaren dat je misschien wel wilde, maar niet durfde te beginnen met (extra) pensioen opbouwen zijn dus geen verloren jaren geweest. Een pensioen of aanvullend pensioen opbouwen wordt dan al heel gunstig. En zeker omdat je de inleg op een lijfrenterekening mag aftrekken van je bruto inkomen, waardoor je minder inkomsten belasting betaalt. Een win, win, win. 

Tot 5 jaar na je AOW-leeftijd jaarruimte inleggen

Met de oude pensioenwet was het niet mogelijk om op een fiscaal vriendelijke manier pensioen op te bouwen als je je AOW-leeftijd hebt bereikt. Met de nieuwe pensioenwet wordt dit wel mogelijk. Je kunt vanaf 1 juli 2023 tot 5 jaar na je AOW-leeftijd fiscaal vriendelijk pensioen opbouwen. 

Zelf je jaarruimte berekenen? Voorkom fouten, kies voor een op maat gemaakte berekening

Ben je inmiddels wel benieuwd geworden wat jouw onbenutte jaarruimte is? Het berekenen van de maximale jaarruimte is de eerste stap naar (aanvullend) pensioen opbouwen. Ongeacht of je bij je werkgever al pensioen opgebouwd hebt. De specialisten van Excellent Finance helpen je graag met een op maat gemaakte berekening die door de Belastingdienst wordt goedgekeurd. De berekening laat zien wat het maximale bedrag is dat je kunt gebruiken om extra pensioen op te bouwen. 

Onafhankelijk pensioenadvies van Excellent Finance

Vind je pensioenen ingewikkeld en spannend? Weet je niet waar te beginnen? Of begint je hoofd al te duizelen bij termen als premiegrondslag, uniform pensioenoverzicht, jaarruimte en reserveringsruimte? Geen paniek. De gecertificeerde, onafhankelijke pensioenadviseurs van Excellent Finance staan voor je klaar. Pensioenadvies is een onderdeel van ons financieel advies, waarbij we samen met jou werken aan financiële rust en vrijheid. Plan online een vrijblijvende eerste afspraak in met onze pensioen- en financieel adviseur

Plan een vrijblijvende afspraak in!

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur. Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen