Hoe hou je het risico klein als zzp’er?
15 juli 2020 
4 min. leestijd

Hoe hou je het risico klein als zzp’er?

Als startende zzp’er komt er veel op je af. Een bedrijf beginnen doe je niet zomaar. Heb je altijd in loondienst gewerkt, dan zul je nu opeens heel wat meer zaken moeten regelen. Je zult zelf je klanten moeten vinden, je administratie bijhouden en zorgen dat je klanten tevreden zijn en blijven met wat je levert. Daarnaast moet je zelf zorgen voor diverse zekerheden die voorheen je werkgever regelde, zoals je pensioen en verzekeringen voor mocht er een keer iets mis gaan.

Als zzp’er of freelancer aan de slag gaan is spannend en ontzettend leuk, maar zorg er wel voor dat je als startende zzp’er niet in deze valkuilen stapt.

Risico 1: Je financiën niet op orde hebben als zzp’er

Werkte je eerst voor een baas? Dan krijg je er als zzp’er een extra en misschien compleet nieuwe taak bij. Je bent verantwoordelijk voor de financiën van je bedrijf. Hou je die niet op orde, dan loop je vroeg of laat tegen problemen aan. Rekeningen moeten op tijd betaald worden en je zult zelf ook elke klus moeten factureren, wil je iets overhouden aan je inspanningen.

De eerste betaalde facturen zijn altijd een bijzonder moment. Maar geef niet direct al je pas verdiende geld uit. Omzet is nog geen winst. Wees hier dus voorzichtig mee. Elk kwartaal ben je verplicht je btw-aangifte in te dienen bij de belastingdienst. Dit geld moet je dus nog wel op je rekening hebben staan. Van elke € 100,- die jij gefactureerd hebt, gaat er € 21,- naar de belastingdienst. Gaat het goed met je bedrijf, dan kan dit bedrag flink oplopen.

Veel startende ondernemers nemen een groot risico door geen financiële buffer op te bouwen. Een onverwachts hoge rekening kan dan flink roet in het eten gooien en voor financiële stress zorgen. Zet daarom altijd geld apart, bijvoorbeeld voor btw en belasting. Ook aan het einde van het jaar zul je inkomstenbelasting moeten afdragen. Ga ervan uit dat je voor een goede buffer ongeveer 30% van je inkomsten apart moet zetten voor belastingen.

Zorg ervoor dat je, zodra het kan, een buffer begint op te bouwen. Als zzp’er heb je geen vaste inkomstenstroom, zoals je bij een baas gewend was. Wees daarom zeker het eerste jaar zuinig. Geef niet direct alles uit, maar zet wat opzij voor momenten dat je minder opdrachtgevers hebt. Elk bedrijf heeft te maken met winstgevende tijden en periodes met verlies, deze dipjes moet je zelf kunnen opvangen.

Hoeveel financieel risico neem je als zzp'er

Risico 2: Geen nieuwe klanten zoeken

Als startende zzp’er ben je blij met elke klant. Krijg je een grote opdracht binnen, dan is het aantrekkelijk om hier al je aandacht op te richten. Maar wat gebeurt er als deze opdracht klaar is? Ga er niet vanuit dat de klanten meteen al voor je in de rij staan. Blijf altijd op zoek naar nieuwe klanten. Kijk vooruit, ook als je nu omkomt in het werk, er is geen garantie dat het zo blijft.

De coronacrisis waar we op dit moment in zitten maakt dat nog eens pijnlijk duidelijk. Ook als jij je werk kunt blijven doen, kan het zijn dat je opdrachtgevers een stap terug moeten doen en de klus uitstellen of annuleren. Dan zit je in één klap zonder inkomen. Heb je geen back-up, dan heb je toch een probleem.

Nieuwe klanten kun je vinden binnen je eigen netwerk, via social media, telefonische acquisitie of door je website goed vindbaar te maken. Zorg er altijd voor dat je goed vindbaar en bereikbaar bent voor klanten.

Risico 3: Werken zonder plan

Wanneer je een bedrijf opzet heb je een plan, een bedrijfsstrategie en doelen waar je naartoe werkt. Hoe duidelijk je dit plan ook voor ogen hebt, als je net start is de kans heel groot dat je in allerlei details blijft hangen, waardoor je niet verder komt. Zorg daarom dat je voor jezelf een duidelijk stappenplan uitwerkt, zodat je daaraan vast kunt houden.

Natuurlijk kunnen plannen onderweg bijgesteld worden, maar verlies de hoofdlijnen niet uit het oog. Voor je het weet ben je met zoveel kleine dingen bezig, dat je geen tijd meer hebt om daadwerkelijk geld te gaan verdienen. Kijk wat voor jou het belangrijkste is en leg daar de focus op.

Doe waar jij goed in bent. Daarom ben je toch voor jezelf begonnen?

Dit kan betekenen dat je andere zaken uit moet besteden aan een andere partij. Heb je bijvoorbeeld niets met cijfers? Dan kun je beter je boekhouding en administratie uitbesteden. Dat scheelt je tijd en je kunt profiteren van de kennis en kunde van een professional.

Risico nemen als zzp'er

Risico 4: Geen risicomanagement

Als ondernemer loop je de nodige risico’s. Als je ziek wordt zul je minder snel thuisblijven, maar een ongeluk of langdurige ziekte kan ook jou overkomen. Afhankelijk van wat je precies doet, kun je bepaalde verzekeringen afsluiten. Natuurlijk is het niet nodig om overal voor verzekerd te zijn. Als je een been breekt, kun je nog best achter een bureau gaan zitten, maar een steiger op klimmen wordt een ander verhaal.

Werk je vanuit huis, hou er dan rekening mee dat je privé inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering niet geldig zijn als je aan het werk bent. Voor zakelijke activiteiten zul je dus een aparte verzekering moeten afsluiten.

Als zzp’er zul je zelf voor je pensioen moeten zorgen. Het zou zonde zijn als je jarenlang hard hebt gewerkt om daarna te moeten leven van de AOW, dat is geen vetpot. Denk hier goed over na en begin op tijd met het opbouwen van je pensioen.

Benieuwd waar jouw risico’s liggen? Maak een risicovrije afspraak met onze risicomanagement adviseur.

Risico 5: Niet gaan voor financiële rust en vrijheid

Als ondernemer begin je vaak voor jezelf omdat je vrijheid wilt. Zelf bepalen voor wie, hoe lang en hoe vaak je werkt. Toch loopt het voor veel ondernemers anders en blijft er weinig over van de financiële rust en vrijheid waar ze op gehoopt hadden. Dat is natuurlijk zonde.

Al dat harde werken is leuk, maar je doet het natuurlijk niet voor niets. Met het advies van de financiële expert van Excellent Finance stippel je de route uit naar jouw succes.

Wil je de risico’s verkleinen en ondernemer met financiële rust? Neem dan vrijblijvend en kosteloos contact op met onze adviseur, voor financieel advies voor ondernemers.

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen