Erfpacht afkopen in Amsterdam, wees er op tijd bij!
01 oktober 2019 
4 min. leestijd

Erfpacht afkopen in Amsterdam, wees er op tijd bij!

De gemeente Amsterdam biedt de mogelijkheid om erfpacht af te kopen. Voor welke periode je de canon kunt afkopen is afhankelijk van het soort erfpacht dat je hebt. Heb je nu nog voortdurende erfpacht dan kun je deze afkopen tot het einde van het tijdvak. Heb je eeuwigdurende erfpacht dan kun je deze voor altijd afkopen.

Tot 1 januari 2020 kun je onder gunstige voorwaarden overstappen naar eeuwigdurende erfpacht. Na deze datum zal het je fors meer geld gaan kosten, ‘onbetaalbaar’ zoals Vereniging Eigen Huis stelt. Sommige huiseigenaren zijn vanaf die datum tot wel 9 keer zoveel geld kwijt.
Wil je overstappen naar eeuwigdurende erfpacht of je erfpacht afkopen? Wees er dan op tijd bij.

Overstappen naar eeuwigdurende erfpacht zorgt voor duidelijkheid in de jaarlijkse kosten. En je voorkomt daarmee een explosieve stijging van de woonlasten in het volgende tijdvak. Je maakt hiermee ook je huis interessanter op de woningmarkt, want deze zekerheid gaat gewoon over naar de volgende eigenaar. Meer zekerheid over je toekomstige woonlasten biedt je financiële rust en vrijheid. En zo zien wij het graag.

Overstappen naar eeuwigdurende erfpacht in Amsterdam

Stap je voor 1 januari 2020 over naar eeuwigdurende erfpacht dan profiteer je van betere voorwaarden. Tot nu toe heeft slechts 8 % van de erfpachters in Amsterdam zich bij de gemeente gemeld.
De gemeente Amsterdam biedt heel 2019 nog gunstige voorwaarden, waardoor het voor veel huiseigenaren interessant is om hun erfpacht af te kopen.

• Je mag de gunstige WOZ-waarde van 2014 aanhouden
• Of de WOZ-waarde van 1-1-2015, als deze gunstiger is
• 25% korting op de afkoopsom en op het nieuwe canon in het eeuwigdurende stelsel

Sinds 2014 is de WOZ-waarde flink omhoog gegaan. In 2017 is deze waarde gemiddeld met zo’n 60% gestegen. Daardoor kan het dat je volgend jaar tot wel 9 keer zoveel kwijt bent aan je erfpacht.

Door je erfpacht vast te zetten voorkom je explosieve stijging in het volgende tijdvak. Deze zekerheid gaat bij tussentijdse verkoop over naar de volgende eigenaar, waardoor je woning waardevaster en beter verkoopbaar wordt.

Financieel risico erfpacht in Amsterdam

Deze stijgende kosten brengen voor sommige Amsterdammers grote financiële risico’s met zich mee. Vereniging Eigen Huis heeft een erfpachtdeskundige laten berekenen wat de aanpassingen in de berekeningswijze voor erfpachters in Amsterdam betekent. Sterke stijgingen van de woonlasten bij een nieuw tijdvak blijken onvermijdelijk.

De erfpacht dreigt zelfs zo hoog te worden dat het voor veel Amsterdammers onbetaalbaar wordt. De gemeente Amsterdam veroorzaakt zo haar eigen erfpachtcrisis.

Kies je nu niet voor afkopen of vastzetten van je erfpacht, dan ga je aan het einde van je tijdvak een veel hoger canon bedrag betalen. Ben jij je bewust van het financiële risico dat dit met zich meebrengt?

Een simpel rekenvoorbeeld laat zien dat een woningeigenaar in de Vogelbuurt, voor een woning van 80 m2, nu een eeuwigdurende erfpacht kan vastleggen voor € 190,- per jaar. Zou hij niets doen dan stijgen deze kosten vanaf volgend jaar naar € 1750,- per jaar.

Kosten afkopen erfpacht in Amsterdam

De kosten van het afkopen van je erfpacht weet je pas nadat je de aanbieding of offerte van de gemeente hebt ontvangen. Als je wilt overstappen naar eeuwigdurende erfpacht of het afkopen van je erfpacht moet je naar de notaris. Deze kosten betaal je zelf. Er is geen vast tarief, maar je kunt al snel rekenen op € 1000,-. Wil je eeuwigdurende erfpacht afkopen dan betaal je deze afkoopsom bij de notaris.

Erfpachtcanon is, net als hypotheekrente, aftrekbaar van de belasting. Ga je de erfpacht afkopen dan is ook de rente fiscaal aftrekbaar. Je kunt dit bedrag namelijk meefinancieren in je hypotheek of je vraagt hier een aparte lening voor aan.

Afkopen erfpacht en je hypotheek

Wil je overstappen naar eeuwigdurende erfpacht dan moet je toestemming vragen aan je hypotheekverstrekker. Het is meestal niet nodig om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Wil je hier meer zekerheid over? Vraag dan advies aan een hypotheekadviseur.

Kun je de kosten niet betalen?

Als je de kosten voor overstappen naar eeuwigdurende erfpacht of de kosten voor een nieuw tijdvak niet kunt betalen dan kun je gebruikmaken van de tegemoetkoming canonverhoging. Deze regeling heette vroeger erfpachtsubsidie of de vangnetregeling en is uitsluitend bedoeld voor mensen die het hogere canon niet kunnen betalen.

Het gaat hierbij om overstappen naar eeuwigdurende erfpacht of het betalen van de canon bij voortdurende erfpacht. Het geldt niet als je kiest voor afkoop van de erfpacht.

Erfpacht afkopen? Doe de aanvraag in 2019

De gemeente Amsterdam heeft de deadline gesteld op 1 januari 2020. Maar er is nu al een achterstand in de afhandeling van de aanvragen. De wachttijden lopen op tot een jaar of langer. Ondanks deze achterstand is het toch verstandig om je aanvraag in 2019 te doen. Want over alle aanvragen die dit jaar nog binnenkomen zal de gemeente de gunstige rekenwijze van 2019 gebruiken.

Hulp bij het afkopen van je erfpacht in Amsterdam?

Dat nog maar 8% van de woningeigenaren in Amsterdam een aanvraag heeft ingediend is niet zo vreemd. Het overstappen naar eeuwigdurende erfpacht of het afkopen ervan is complexe materie, waarbij de uitleg en communicatie van de gemeente Amsterdam hopeloos tekort schiet.

Daarom helpen we je graag bij het overstappen en afkopen van je erfpacht. Wij bieden onze klanten graag financiële rust en vrijheid. Daarom voorzien we jou van het beste advies, zodat jij weloverwogen keuzes kunt maken. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur. Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen