Een woning met erfpacht kopen? Dit moet je weten
17 maart 2023 
4 min. leestijd

Een woning met erfpacht kopen? Dit moet je weten

Hoe werkt dat eigenlijk, een woning kopen met erfpacht? Vooral in grote steden zoals Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam kun je hiermee te maken krijgen. Een woning met erfpacht kopen kan veel vragen oproepen, daarom gaan we daar in deze blogpost dieper op in.

Je wilt vast weten:

 • Wat erfpacht nu precies is;
 • Waar je op moet letten;
 • Wat de voor- en nadelen van erfpacht zijn;
 • Of erfpacht ooit je eigendom kan worden;
 • En wat voor invloed dit heeft op je hypotheek.

De aankoop van een woning is een grote investering. Daarbij wil je geen dure fouten maken. Een erfpachtconstructie is iets waar je waarschijnlijk niet dagelijks mee te maken krijgt. De erfpachtvoorwaarden wil je van A tot Z duidelijk hebben voor je ‘ja’ zegt tegen deze woning.

“De aankoopmakelaar van Excellent Finance is jouw klankbord voor de beste aankoopstrategie. Onze aanpak levert jou heel veel woonplezier en bespaart je narigheid en onnodige kosten.”

Wat is erfpacht?

Normaal gesproken koop je niet alleen de woning, maar ook de grond waar het op staat. Dit werkt bij erfpacht net even anders. Je koopt een huis, maar de grond waar dit huis op staat huur je eigenlijk. De grond kan eigendom zijn van een gemeente of een particuliere grondeigenaar. Elk jaar betaal je een vergoeding voor het gebruik van de grond. Dit wordt de erfpachtcanon genoemd.

Erfpacht kom je vooral tegen in steden waar de grond duur en schaars is. Amsterdam is hier een mooi voorbeeld van. Ongeveer 85% van de woningen is hier in erfpacht uitgegeven.

Met erfpacht koop je dus eigenlijk het recht om een stuk grond te gebruiken, zonder dat je de grond bezit.

Aan de erfpacht zitten voorwaarden verbonden. Let hier goed op, want deze voorwaarden kunnen per gemeente en grondeigenaar verschillen. Er kan een bepaalde periode zijn verbonden aan de erfpachtcanon, maar er kunnen ook beperkingen zijn op het gebruik van de grond. Daar wil je niet pas achter komen als je het huis al hebt gekocht.

Wat is de erfpachtperiode?

De erfpacht is meestal vastgelegd voor een bepaalde periode. Dit kan variëren van 10 tot 99 jaar. In die periode is duidelijk hoeveel je moet betalen voor het gebruik van de grond. Loopt de periode af dan kan de grondeigenaar de erfpacht verlengen, verhogen of de grond terugvorderen.

Soms wordt de grond aan de erfpachter te koop aangeboden tegen de op dat moment geldende, getaxeerde grondprijs. Het kan slim zijn om erfpacht eeuwig af te kopen. Zeker als de grond waarop je huis staat flink in waarde kan gaan stijgen. Zo voorkom je dat je woonlasten in de toekomst omhoog gaan door een stijgend erfpachtcanon.

Woning met erfpacht kopen

De voor- en nadelen van erfpacht

Wanneer je een huis met erfpacht koopt, betaal je niet alleen voor het huis, maar ook voor de grond waarop je huis staat. Dit is een hele andere constructie dan een huis inclusief grond kopen. Daarom is het goed om te weten wat erfpacht is en welke voor- en nadelen hieraan kleven.

Voordelen erfpacht:

 • Een huis met erfpacht is vaak goedkoper dan een vergelijkbare woning met eigen grond. Je betaalt tenslotte alleen voor het huis.
 • De erfpachtcanon is meestal fiscaal aftrekbaar en wordt verspreid over meerdere jaren. Zo kun je de kosten voor je woning spreiden en mogelijk besparen op belastingen.

Nadelen erfpacht:

 • Jaarlijks betaal je de erfpachtcanon aan de grondeigenaar. Betaal je niet, dan kan de grondeigenaar de erfpacht opzeggen.
 • Niet alle banken zijn bereid om een hypotheek te verstrekken voor een woning met erfpacht.
 • Erfpacht brengt een bepaalde onzekerheid met zich mee. Aan het einde van de periode kan de grondeigenaar de canon verhogen, niet verlengen of zelfs de grond terugvorderen. De kosten van je woning in de toekomst zijn daardoor niet zeker.

Erfpachtvoorwaarden

De voorwaarden die bij erfpacht horen zijn een punt van aandacht. De grondeigenaar stelt bepaalde voorwaarde aan het gebruik van de grond. Bij een woning met erfpacht zit vaak een heel juridisch document met voorwaarden. Laat een specialist met je meekijken zodat je goed op de hoogte bent van de ‘kleine lettertjes’.

In de erfpachtvoorwaarden staat bijvoorbeeld:

 • De bestemming van de grond;
 • Welke lasten en onderhoud voor rekening komen van de erfpachter;
 • Of er bijzondere regels zijn waar jij je aan moet houden zoals de kleur van het buitenschilderwerk of zelfs het laten grazen van schapen op de grond als je in een landelijk gebied woont.

De erfpachtvoorwaarden kunnen zomaar een stokje voor je plannen steken als je jouw huis wilt voorzien van een aanbouw of als je een bedrijf aan huis wilt starten.

Lagere hypotheek door erfpacht

Geldverstrekkers zijn voorzichtig met het verstrekken van een hypotheek voor een woning met erfpacht. Naast je hypotheek betaal je ook de vaste lasten voor de erfpachtcanon. Stijgt de grondwaarde dan kan dat zorgen voor een hogere canon. Dat is van invloed op je financiële positie. Geldverstrekkers nemen niet graag een risico op dit gebied. Loopt bijvoorbeeld de erfpachtperiode af op de helft van de looptijd van je hypotheek? Dan kan het lastig zijn om je hypotheek rond te krijgen.

Maak de juiste beslissing bij een woning met erfpacht

Een woning kopen met erfpacht vraagt wat meer expertise. Het kunnen behoorlijk ingewikkelde constructies zijn. De documenten waar je mee te maken krijgt zijn vaak voor een leek niet te lezen. Gelukkig hoef je het niet alleen te doen. Hoe kan de aankoopmakelaar van Excellent Finance je helpen bij het kopen van een woning met erfpacht? Daar kom je maar op 1 manier achter.

Maak geheel vrijblijvend kennis met de aankoopmakelaars van Excellent Finance en ontdek hoe onze aankoopmakelaar veel geld voor jou kan verdienen, door minder te betalen voor je nieuwe huis!

Vrijblijvende afspraak maken

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen