Maak slimme keuzes als je wordt ontslagen
16 september 2020 
4 min. leestijd

Maak slimme keuzes als je wordt ontslagen

Ontslagen worden is nooit leuk. Maar als je slimme keuzes maakt tijdens je ontslag, kun je er nog aardig vanaf komen. Heb je een keuze dan? Als je ontslagen wordt, is dat toch de keus van de werkgever? Dat klopt, maar je kunt als werknemer ook slimme keuzes maken waardoor je het onderste uit de kan kunt halen.

Door de coronacrisis lijkt ontslag om ‘bedrijfseconomische redenen’ voor duizenden werknemers opeens onontkoombaar. Dit kan je een machteloos gevoel geven, maar een crisis betekent niet dat je opeens rechteloos bent. Werkgevers zullen zich nog steeds aan allerlei regels moeten houden en daar mag je ze best op wijzen. Ze zullen toestemming moeten vragen voor het ontslag, waarbij ze de noodzaak van je ontslag goed moeten kunnen onderbouwen. Daarnaast zijn ze verplicht om alternatieven te onderzoeken, voordat ze jou zomaar op straat zetten.

Je kunt op drie manieren ontslagen worden, er even vanuit gegaan dat je niet op staande voet moet vertrekken. Je ontslag kan op de volgende manieren gaan:
• Ontslag met wederzijds goedvinden.
• Ontslagvergunning via het UWV.
• Ontbinding van het arbeidscontract door de kantonrechter.

Haal alles uit je ontslag

Slim onderhandelen bij ontslag met wederzijds goedvinden

Veel werkgevers zullen proberen het ontslag te regelen met wederzijds goedvinden. Dit scheelt veel regelwerk. Zeker in het midden- en kleinbedrijf wordt deze ontslag methode regelmatig toegepast. Je kunt dit natuurlijk weigeren, maar met slim onderhandelen kun je er best nog gunstig vanaf komen. Zeker als je aanvoelt dat het niet goed gaat met het bedrijf, kun je beter niet de gedwongen ontslagen via het UWV afwachten.

Een ontslag met wederzijds goedvinden kan voor beide partijen goed uitpakken. Deze ontslagprocedure biedt je onderhandelruimte, want je werkgever heeft je medewerking nodig om het rond te krijgen. Om het onderste uit de kan te halen is het slim om er een adviseur bij te halen, die voor jou kan onderhandelen.

Vraag bij een ontslag met wederzijds goedvinden in ieder geval altijd om een voorstel op papier en ga niet in op mondelinge voorstellen. Vraag bedenktijd aan, zodat je rustig kunt bekijken of dit echt de beste optie is voor jou. Bij een ontslag met wederzijds goedvinden wordt gewerkt met een ontslagvergoeding. Ook over de exacte datum waarop het dienstverband eindigt kan gepraat worden. Wil je werkgever snel van je af? Dan kan er best een flinke ‘gouden handdruk’ vanaf. Je zult tenslotte ook de tijd moeten overbruggen tot de WW-uitkering start.

“Een goed geregeld ontslag biedt je de financiële rust en vrijheid om in alle rust te zoeken naar een nieuwe baan.”

Haal alles uit je ontslag

Bij een ontslag met wederzijds goedvinden ga je over het algemeen op goede voet uit elkaar. Daardoor zit er vaak op meerdere vlakken onderhandelruimte in. Misschien kun je coaching laten vergoeden, zodat je makkelijker een andere baan kunt vinden. Of krijg je een positief getuigschrift mee, waarmee je meer kans maakt bij dat andere bedrijf.

Wellicht kun je onderhandelen over het laten vervallen van een concurrentie- of relatiebeding. En natuurlijk let je erop dat je alles krijgt waar je nog recht op had, zoals een eventuele bonus, 13e maand en vakantiegeld. Vergeet ook de niet opgenomen vakantiedagen niet.

Het is in ieder geval belangrijk dat duidelijk vermeld wordt dat het initiatief tot ontslag bij de werkgever vandaan komt en dat jij daar geen enkele zeggenschap ik hebt, anders heb je geen recht op een WW-uitkering.

Ontslagen worden via het UWV, valt er meer uit te halen?

Gaat het echt slecht met het bedrijf dan zullen er ontslagen vallen om bedrijfseconomische redenen. De aanvraag voor de ontslagvergunningen lopen via het UWV. Er zal een grondige controle volgen, om te zien of de ontslagen grondig en niet te voorkomen zijn. Is dit het geval, dan wordt de vergunning toegekend. Via het UWV hoef je niet op een ontslagvergoeding te rekenen.

Je kunt wel zelf om een ontslagvergoeding vragen. In de meeste gevallen is je werkgever dit namelijk wel verschuldigd. Is dit zo in jouw geval? Vraag je werkgever dan schriftelijk alsnog de ontslagvergoeding vrijwillig uit te keren. Wil je werkgever dit niet vrijwillig doen, dan kun je tot drie maanden na het beëindigen van je dienstverband de vergoeding via de kantonrechter opeisen.

Bij een massaontslag via het UWV mag je werkgever niet willekeurig werknemers selecteren, maar wordt er ‘afgespiegeld’. Zo worden de ontslagen netjes verdeeld over de functies en leeftijdsgroepen. Alleen onmisbare medewerkers en medewerkers met een zwakke arbeidspositie ontspringen de dans. Je kunt zelf zo’n uitzonderingspositie aanvragen bij het UWV, maar die krijg je niet zomaar.

Wil je werkgever heel graag van je af dan kan hij je kort van tevoren een andere functie geven, die vervolgens opgeheven wordt. Dit mag, maar niet om onder de afspiegelregel uit te komen. Heb je het idee dat je nieuwe functie hiermee te maken heeft? Geef dan bij het UWV aan dat je kort voor je ontslag een andere functie hebt gekregen, terwijl je daarvoor tot een grote groep uitwisselbare functies behoorde.

Ontslagen worden met vergoeding

Ontslagen worden via de kantonrechter

Zit je niet met je werkgever op één lijn en zorgt dit regelmatig voor botsingen? Je werkgever kan ontslag aanvragen wegens een verstoorde arbeidsrelatie. Dit gaat via de kantonrechter. Een ontslag om economische redenen zal niet zo snel via de rechter lopen. Alleen met een geldig argument zal de rechter het contract beëindigen, maar wel met een redelijke ontslagvergoeding.

Ontslagen worden via de kantonrechter gaat dus meestal samen met een gouden handdruk, maar dit is niet altijd vanzelfsprekend. Heeft je werkgever een sociaal plan opgesteld met de vakbond, dan zal de rechter dit over het algemeen aanhouden.

Slim ontslagen worden, hoe doe je dat?

Natuurlijk wordt je liever niet ontslagen, maar als het niet anders kan kun je het beter slim aanpakken. Een ontslag kan ingewikkeld in elkaar zitten en vaak is er meer mogelijk dat je denkt. Het is daarom slim om samen met een adviseur naar je ontslag te kijken.

Een vast inkomen draagt bij aan je financiële rust en vrijheid, dat begrijpen wij bij Excellent Finance als geen ander. Daarom zorgen we ervoor dat jij het maximale uit je ontslag kunt halen, zodat je met een goede basis kunt beginnen aan je nieuwe baan. Neem vrijblijvend contact met ons op en ontdek wat wij voor je kunnen betekenen als je wordt ontslagen.

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.