Ontslagen door corona? Hoe nu verder…
14 augustus 2020 
3 min. leestijd

Ontslagen door corona? Hoe nu verder…

Heb je te horen gekregen dat je binnenkort je baan kwijt bent door corona? Je dacht dat je veilig zat met een vast contract, maar dat blijkt in deze tijd weinig meer waard. Veel bedrijven hebben het financieel moeilijk en ondanks alle steun vanuit de regering kunnen ze het niet volhouden. Opdrachten vallen weg, maar de kosten draaien door. Vooral de loonkosten zijn hoog, dus daar wordt als een van de eerste dingen op bezuinigd.

Ontslagen worden is nooit leuk, maar in deze periode ga je een extra onzekere tijd tegemoet. Nu door corona zoveel banen op de tocht komen te staan is het lastig om snel weer aan ander werk te komen. Regel daarom je ontslag nu goed, zodat je voor jezelf wat financiële rust en zekerheid inbouwt.

Goed advies rondom je ontslag helpt hierbij. Ontslagen worden heeft een heftig effect op je financiële positie, om nog maar niet te spreken van je mindset. Opeens blijk je overbodig te zijn, alsof al je harde werken niets waard is geweest. Wordt je op dit moment ontslagen wegens corona, dan zijn er een aantal punten waar je op moet letten. Laat je niet zomaar iets wijsmaken en vraag financieel advies rondom je ontslag.

“Wij helpen je graag, zodat je ook na je ontslag kunt blijven genieten van financiële rust en vrijheid.”

Is ontslag echt niet te voorkomen?

De coronacrisis heeft een negatieve impact op de economie, dat zal niemand ontgaan zijn. De kans is groot dat de nawerking op de wereldeconomie nog lang zal aanhouden. Werkgevers zullen als eerste willen bezuinigen op de hoogste kostenposten, dat zijn over het algemeen de loonkosten. Als eerste zullen uitzendkrachten, zzp’ers en de werknemers met een nulurencontract van de werkvloer verdwijnen.

Maar als dat niet genoeg is zullen ook de vaste werknemers aan de beurt komen. De regering heeft allerlei noodmaatregelen in het leven geroepen, maar die zijn tijdelijk. Toch kan dit je redding zijn. Wanneer je te horen krijgt dat je ontslagen wordt wegens bedrijfseconomische redenen zal je werkgever bij het UWV moeten uitleggen waarom er geen steun is aangevraagd bij de overheid, zoals de NOW-regeling. Ziet het UWV dat een regeling werknemers hun baan kan laten behouden, dan zal een ontslagvergunning geweigerd worden.

Tijdens de coronacrisis en de recessie die erop volgt, is de kans groot dat de arbeidsmarkt snel zal verslechteren. Een WW-uitkering krijg je voor maximaal 24 maanden. Heeft je werkgever echt gegronde redenen om jou te ontslaan? Of kun je beter de ontslagprocedure via het UWV afwachten?

Ontslagen door corona financiële buffer

Je ontslag goed regelen

Ontslagen worden is niet niks. Zeker als je al jaren voor hetzelfde bedrijf werkt, ben je hier ook emotioneel mee verbonden. Ontslagen worden vraagt ook om een mentaal afscheid. Zorg er daarom voor dat je in ieder geval een exitgesprek krijgt. Tijdens dit gesprek kun je deze periode afsluiten en je werkgever om een aanbevelingsbrief vragen. Deze brief kan je helpen om sneller aan een andere baan te komen.

Wellicht heb je recht op een transitievergoeding. Elke financiële vergoeding die je van je werkgever meekrijgt kan je helpen de periode zonder werk te overbruggen. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Goed financieel advies rondom je ontslag is daarom onmisbaar. Als je te horen krijgt dat je ontslagen wordt gaat er van alles door je hoofd. Daarnaast heb je waarschijnlijk niet zoveel ervaring met ontslagen worden en wat jouw rechten daarbij zijn. Laat je daarom goed adviseren, zodat je hier zo goed mogelijk uit komt.

De financieel adviseurs van Excellent Finance staan voor je klaar, om je te helpen slimme keuzes te maken in deze heftige tijd.

Hou grip op je financiën als je ontslagen wordt

Een baan verliezen heeft vergaande financiële gevolgen. Je inkomen gaat de komende tijd omlaag, zeker als je een WW-uitkering krijgt. De vaste lasten blijven daarentegen ongewijzigd. Kun je bijvoorbeeld wel je hypotheek blijven betalen? En hoe zit het met je pensioen? Als je ontslagen wordt bouw je geen pensioen meer op. Wat je in de afgelopen tijd hebt opgebouwd blijft wel staan, hiervan ontvang je vanzelf een overzicht. Kom je in de WW terecht, dan zul je zelf je pensioen moeten aanvullen in deze tijd.

Juist als je ontslagen wordt is het belangrijk grip te houden op je financiële situatie. Een goed financieel plan helpt je de periode zonder werk te overbruggen en laat je zien wat je kunt doen om deze periode zonder financiële stress te laten verlopen.

Ben je benieuwd wat de adviseurs van Excellent Finance voor je kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op, wij helpen je graag met financieel advies rondom je ontslag.

Reactie plaatsen