Coronavirus zorgt voor financiële aardbeving
01 april 2020 
4 min. leestijd

Coronavirus zorgt voor financiële aardbeving

Leestijd: 4 minuten

Niet alleen onze fysieke gezondheid wordt door het coronavirus op de proef gesteld. Ook mentaal krijgen we het zwaar te verduren. Onder veel mensen heerst er onrust en paniek over deze wereldwijde pandemie. Daarnaast zorgt de coronacrisis voor een financiële aardbeving, waarvan we de schade nog niet goed kunnen inschatten.

Het lijkt alsof we in een slechte film zijn beland. Bij menig belegger komen nare herinneringen aan de bankcrisis van 2009 en de dot.com-bubble van 2000 omhoog. Deze gebeurtenissen waren al heftig voor de financiële markt, maar nog niets in vergelijking met wat ons nu te wachten staat. De economische gevolgen van de coronacrisis gaan we de komende maanden en zelfs jaren voelen.

Nog geen maand geleden vertelde het Centraal Planbureau dat Nederland er goed voorstond. De werkloosheid was historisch laag en we zouden in 2020 opnieuw economisch groeien.
De coronacrisis heeft de financiële markten en wereldwijde economie in een paar weken volledig op zijn kop gezet.

Hoe hou je in deze tijd financiële rust?

Recessie door coronavirus

Dat er een recessie aan zit te komen is wel zeker. Hoe erg het gaat worden is nog niet te voorspellen. Dat heeft alles te maken met hoelang het kabinet het dagelijks leven moet stilleggen. Ondanks alle noodpakketten voor ondernemers, zullen niet alle bedrijven deze periode overleven. Die bedrijven nemen hun werknemers, leveranciers en dienstverleners mee in hun val. De economie zal terugvallen en de werkloosheid loopt op.

Hoe positief alle overheidssteun ook is, het zal nooit alle klappen op kunnen vangen. Of je daar persoonlijk door geraakt gaat worden hangt af van je bron van inkomen, welk werk je doet en voor wie. Het maakt daarbij niet uit of je voor een baas werkt, ondernemer bent of zzp’er.

Wat kun je in deze tijd doen om je voor te bereiden op de toekomst? We hopen van harte dat je een buffer hebt. Dat je al eerder aan de slag bent gegaan met het veiligstellen van je financiële rust en vrijheid. Een spaarpot kan in deze tijd het verschil maken en ervoor zorgen dat je niet in de problemen komt met het betalen van je huur of hypotheek.

wereld verandert door coronavirus

Aardbeving op de beurs door coronavirus

Op de beurs vond er een complete aardverschuiving plaats. Na de uitbraak van COVID-19 bleef het nog enige tijd rustig, maar begin maart slaat de paniek ook onder de beleggers toe. Dramatische koersdalingen zijn het gevolg. Niet alleen in New York worden verliezen geleden, in heel Europa is deze aardbeving voelbaar. Ook de AEX heeft een nieuw dieptepunt bereikt.

Zelfs grote AEX fondsen, zoals ABN Amro, ING en Arcelor Mittal verliezen de helft van hun beurswaarde. Net als de populaire bedrijven Tesla en Daimler.
Daarnaast helpt de olieruzie tussen Rusland en Saoedi-Arabië ook niet mee. Door de olieruzie en de coronacrisis krijgt beursicoon Royal Dutch Shell een enorme koersval te verwerken.

Hoe somber de beurzen er nu ook uitzien, voor beleggers is dit een gouden kans. Je kunt nu aandelen kopen met ‘korting’. Als we in de winkel producten zien die met 20 tot 60% korting worden aangeboden kunnen we niet wachten ze te kopen. Waarom doen we dat niet met aandelen?

“De gouden beleggingstip: Koop je aandelen op een laag niveau en verkoop op een hoog niveau. Juist nu is het een voordelig moment om in te stappen, met een mooi rendement op de langere termijn.”

Economie komt stil te liggen door lockdown

Steeds meer landen gaan in lockdown. De verstrekkende maatregelen leggen de economie in steeds meer landen stil. Vooral de luchtvaart- en toerismesector worden hard getroffen. Wereldwijd ligt het toerisme stil en vliegtuigen blijven massaal aan de grond.
Overal ter wereld grijpen overheden naar de portemonnee om hun economie te ondersteunen. In Nederland worden miljarden vrijgemaakt aan steunmaatregelen, net als in andere landen.

Ondertussen wordt in China het dagelijks leven langzaam weer hervat. Fabrieken mogen weer open, maar zijn vaak nog te bang om hun werknemers daadwerkelijk terug te laten keren op de werkvloer. Heel langzaam komt de goederenstroom uit China weer op gang. Dat is goed nieuws voor de ondernemers die van deze producten afhankelijk zijn. Al zal het lang duren voor de Chinese economie weer op volle toeren draait.

coronavirus lockdown

Financiële stress door coronavirus

Vooral mensen zonder buffer lijden deze dagen onder financiële stress door het coronavirus. Er zijn zeker 2,6 miljoen huishoudens in Nederland die normaal gesproken al moeite hebben om rond te komen. Dat wordt er in deze tijd niet beter op. De coronacrisis veroorzaakt angst, niet alleen om ziek te worden, maar ook voor de grote medische kosten die dit met zich meebrengt.

Toch financiële rust tijdens coronacrisis

Dat de coronacrisis een grote impact heeft op de economie staat wel vast, maar ga je dat als consument ook in je portemonnee voelen? In eerste instantie zul je waarschijnlijk minder geld uitgeven. Doordat iedereen thuisblijft vallen de kosten van uit eten, een biertje op het terras en dagjes uit weg. Ook de benzineprijzen zijn flink gedaald en je zult minder reizen, doordat je thuis blijft om te werken. Toch gaan deze besparingen niet opwegen tegen de negatieve effecten die de ontwrichting van de samenleving met zich meebrengt.

Om financiële rust te ervaren is het belangrijk om juist in deze tijd goed op te letten wat je met je geld doet. Ga geen onnodige uitgaven doen uit verveling. Als corona ons land weer verlaten heeft en je de vrijheid terugkrijgt om de deur uit te gaan, is het aanlokkelijk om alles wat je in de afgelopen tijd gemist hebt dubbel en dwars in te halen. Lekker uit eten, naar een pretpark en andere leuke uitjes kosten ongemerkt veel geld.

Natuurlijk maken je arbeidsomstandigheden een groot verschil. Heb je een vast contract en lopen je werkzaamheden gewoon door, dan zul je meer financiële rust ervaren. Werk je in de horeca of reisbranche? Dan is het een ander verhaal. Grote kans dat je moet terugvallen op een uitkering en dat is geen vetpot.

Geldproblemen door coronavirus

Financiële rust en vrijheid, goed voor je gezondheid

Bij Excellent Finance zijn wij ervan overtuigd dat financiële rust en vrijheid bijdragen aan geluk en gezondheid. Je zorgen maken over hoe je deze maand de hypotheek moet betalen brengt veel stress met zich mee. Dat heeft een negatief effect op je kwaliteit van leven.

Daarom leggen onze financiële specialisten graag, samen met jou, een sterk fundament van financiële rust en vrijheid, waarop je verder kunt bouwen. Maak vandaag nog een virtuele afspraak met onze adviseurs en ontdek wat er voor jou mogelijk is.

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur. Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen