Welke zakelijke verzekeringen zijn essentieel voor mijn onderneming?
24 juni 2022 
3 min. leestijd

Welke zakelijke verzekeringen zijn essentieel voor mijn onderneming?

Zakelijke verzekeringen, je komt er niet onderuit. Als je wilt, kun je jezelf tegen elk minuscuul risico verzekeren. Maar is dat echt nodig? Voor je zakelijke verzekeringen afsluit, maak je een inschatting van de risico’s die jij loopt. Voor sommige risico’s is het voldoende om zelf een buffer achter de hand te houden. Andere risico’s brengen zulke hoge kosten met zich mee dat een zakelijke verzekering een betere keus is.

Welke zakelijke verzekeringen voor jou belangrijk zijn, is afhankelijk van je bedrijf en je persoonlijke keus. Iedere ondernemer is nu eenmaal uniek.

Je kunt al snel verdwalen in het enorme aanbod aan zakelijke verzekeringen. Daarom zetten we de belangrijkste verzekeringen voor jou op een rij.


“Als ondernemer wil je geen risico’s nemen, die wil je regelen. Samen met de risicomanagement expert van Excellent Finance.”


Zakelijke aansprakelijkheidsverzekering

Waarschijnlijk heb je wel een particuliere aansprakelijkheidsverzekering, maar deze dekt geen schade die vanuit je bedrijf wordt toegebracht aan anderen. Daarvoor heb je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering nodig.

Fouten maken is menselijk en een ongeluk zit in een klein hoekje. Per ongeluk iets omstoten bij een klant of een klant die in jouw winkel struikelt over het vloerkleed. Het kan iedereen overkomen. Het kan altijd gebeuren dat jij, je medewerkers of je producten letselschade aan personen of materiële schade veroorzaken. Vooral letselschade kan hoog oplopen.

Zakelijke verzekering

Zakelijke rechtsbijstandverzekering

Je hoopt het nooit mee te maken, maar je kunt in conflict raken met een klant, werknemer of leverancier. Dit valt niet onder je particuliere rechtsbijstandverzekering. Je zult dus een zakelijke rechtsbijstandverzekering moeten afsluiten om de kosten van deskundige hulp en advies bij dit soort conflicten te verzekeren.

Loopt het echt uit de hand en krijg je een rechtszaak aan je broek? Dan worden ook de proceskosten en bijvoorbeeld je advocaat vergoed. Let bij het afsluiten van deze verzekering wel goed op het maximumbedrag en de voorwaarden die van toepassing zijn.

Zakelijke inboedelverzekering

Ongemerkt heb je voor een enorme waarde aan spullen in je bedrijfspand of kantoor aan huis liggen. Denk aan het meubilair, gereedschappen, bouwmaterialen, computers en je voorraad. Door brand, inbraak, diefstal of vandalisme kunnen je inboedel en voorraad beschadigen of onbruikbaar worden. Dit brengt hele hoge kosten met zich mee, die je liever wilt verzekeren.

Let wel op dat een inboedelverzekering niet automatisch je voorraad mee verzekert. Onder je inboedelverzekering vallen bijvoorbeeld je laptop, meubilair en kasgeld. De voorraadverzekering is er speciaal voor je voorraad en bijvoorbeeld bouwmaterialen.

Zakelijke reisverzekering

Moet je regelmatig op reis voor je bedrijf? Dan is een zakelijke reisverzekering eigenlijk onmisbaar. Hiermee verzeker je jezelf en je medewerkers tijdens een zakenreis. Kosten door ziekte, een ongeluk of overlijden wordt hiermee gedekt. Neem je een extra uitgebreide dekking, dan wordt ook schade aan bagage en de kosten van annulering vergoed.

Zakelijke verzekeringen risicomanagement

Zakelijke verzekering auto

Schade die je met je bedrijfsauto veroorzaakt bij anderen of schade aan je eigen bedrijfsauto verzeker je met een zakelijke verzekering voor je auto. De minimale zakelijke autoverzekering is een zakelijke WA verzekering. Met deze dekking voor wettelijke aansprakelijkheid ben je in ieder geval verzekerd voor de schade aan anderen. Met een casco dekking wordt ook schade aan je eigen bedrijfsauto en spullen vergoed.

Zakelijke opstalverzekering

Heb je een eigen bedrijfspand, dan wil je niet dat hier iets mee gebeurt. Schade kan grote gevolgen hebben. Met een zakelijke opstalverzekering verzeker je jouw bedrijfspand tegen schade door brand, storm, inbraak, vandalisme en water. Vaak valt hier ook milieuschade onder, zoals bodemverontreiniging. Ruitbreuk en schade aan reclameborden kan ook onder de opstalverzekering vallen.

Kosten zakelijke verzekeringen

De zakelijke verzekeringen voor een eenmanszaak of Zzp’er brengen hele andere kosten met zich mee dan het verzekeren van een groot bedrijf met honderden medewerkers. Je wilt jezelf goed indekken, maar ook niet onnodig veel kosten kwijt zijn aan verzekeringen.

Maak daarom een goede inschatting van je risico’s. Diverse verzekeraars bieden voordelige pakketten aan waarin de meest voorkomende zakelijke verzekeringen zijn opgenomen. Vergelijk de premies, dekking en voorwaarden goed.

Laat risico’s je ondernemersplezier niet in de weg staan. Ontdek welke risico’s jij loopt en hoe je deze het beste indekt met goed risicomanagement.

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen