De overwaarde op je huis is onder bepaalde voorwaarden belastingvrij in 2023. Heb je overwaarde op je huis? Dan kun je dit geld uit de stenen halen. Bijvoorbeeld als extra financiële buffer. Dat is fijn, maar je wilt natuurlijk niet onnodig veel belasting betalen. Daarom is het goed te weten wanneer je belasting betaalt over de overwaarde op je huis.
Heb je een eigen woning en is de waarde van je huis hoger dan de hypotheekschuld? Dan heb je overwaarde. Zolang je in dezelfde woning blijft wonen, hoef je geen belasting te betalen over deze overwaarde. Wanneer wordt de overwaarde belast? Dat laten we je zien in deze blog.
Overwaarde huis belasting
De overwaarde op je huis is dus belastingvrij als je er verder niets mee doet. Wil je de overwaarde gebruiken voor het verbouwen of verduurzamen van je woning? Dan betaal je geen belasting over de overwaarde. Zet je de overwaarde in bij de aankoop van een nieuwe woning zodat je een lagere hypotheek nodig hebt? Ook dan blijft je overwaarde belastingvrij.
De overwaarde vrijmaken uit de stenen bied je allerlei voordelen. Je hebt een leuk spaarcentje dat je vrij kunt besteden. Een mooie vakantie, die nieuwe auto of als aanvulling op je pensioen. Let wel op: laat je de overwaarde uitbetalen op je spaarrekening dan valt de overwaarde onder je vermogen en betaal je wel belasting.
Belasting overwaarde huis bij verkoop
Verkoop je jouw huis met een flinke winst en besluit je hierna te gaan huren of er een goedkoper huis voor terug te kopen? Dan wordt het even opletten. Het geld dat je overhoudt na de verkoop kun je op een spaarrekening zetten of gebruiken om mee te beleggen. Je betaalt geen belasting over de winst die je door de overwaarde overhoudt, maar wel over je vermogen.
Er is een speciale regeling voor het geld dat je overhoudt na verkoop van je woning. Dit wordt de ‘eigenwoningreserve’ genoemd. Gebruik je dit geld niet om een nieuwe woning te kopen? Dan mag je geen hypotheekrente aftrekken over het bedrag dat onder de eigenwoningreserve valt. Je woning valt in box 1. Een niet gebruikte eigenwoningreserve valt in box 3: sparen en beleggen, waarover je mogelijk vermogensrendementsheffing moet betalen.
De eigenwoningreserve is 3 jaar geldig. Daarna komt dit bedrag vrij en kun je het vrij gebruiken. Er zijn geen gevolgen meer voor de hypotheekrenteaftrek. Het is wel mogelijk dat je vermogensbelasting moet betalen zodra dit bedrag vrijkomt.
Als je binnen 3 jaar een nieuwe woning koopt, is het de bedoeling dat je de eigenwoningreserve gebruikt. Je bent vrij om op je nieuwe woning een volledige hypotheek te nemen, maar houd er rekening mee dat de rente slechts gedeeltelijk aftrekbaar is. Over het bedrag ter grootte van de eigenwoningreserve mag je geen rente aftrekken.
Overwaarde belasting bij schenking?
Zo min mogelijk belasting betalen over overwaarde is natuurlijk mooi. Zo hou je meer over. Gebruik de overwaarde door het te schenken aan je (klein)kinderen. Je kunt een bepaald bedrag belastingvrij schenken.
Over de overwaarde zelf betaal je geen belasting. Alleen over je vermogen. Schenk je een bedrag, dan hoort dit niet meer bij jouw vermogen en hoef je geen vermogensbelasting te betalen.
Conclusie belasting op overwaarde huis
Wanneer je overwaarde hebt op je eigen woning, dan heeft dat gevolgen voor de belasting die je moet betalen. Hier zijn enkele belangrijke regels rondom overwaarde en belasting:
- Bij verkoop van je eigen woning hoef je geen belasting te betalen over de overwaarde. Dit geldt zolang je binnen 3 jaar na verkoop een nieuwe woning koopt en het geld hiervoor gebruikt.
- Als je geen nieuwe woning koopt binnen 3 jaar na de verkoop van je eigen woning, dan moet je de overwaarde bij de Belastingdienst opgeven als vermogen. Hierover moet je jaarlijks vermogensbelasting betalen.
- Als je een hypotheek hebt op je eigen woning en de overwaarde hoger is dan de hypotheekschuld, dan mag je de rente over de hypotheekschuld niet aftrekken van de belasting.
- Als je een overwaarde hebt op een tweede woning, dan moet je hierover vermogensbelasting betalen. Dit geldt ook als je de tweede woning verhuurt.
- Als je een overwaarde hebt op een woning die je hebt geërfd, dan hoef je hierover geen erfbelasting te betalen. Je moet de overwaarde wel opgeven als vermogen en hierover jaarlijks vermogensbelasting betalen.
Let op: deze regels kunnen veranderen in de toekomst en er kunnen uitzonderingen gelden afhankelijk van je persoonlijke situatie. Het is daarom altijd verstandig om advies in te winnen bij een van onze adviseurs. Al onze adviseurs hebben ruime ervaring op financieel gebied.
Wij helpen jou dan ook graag zoveel mogelijk over te houden van jouw overwaarde.
Vraag vrijblijvend hypotheekadvies en ontdek de mogelijkheden.