Eigen geld inleggen is sinds 1 januari 2018 nodig om een hypotheek af te sluiten. Waar je vroeger de extra kosten in je hypotheek kon meefinancieren, heb je nu eigen geld nodig als je een huis wilt kopen.
Hoeveel eigen geld je nodig hebt, is van verschillende factoren afhankelijk. Denk hierbij aan de kosten koper, de overdrachtsbelasting en bijvoorbeeld het verschil tussen de verkoopprijs en de taxatiewaarde. Meestal heb je zo’n 4 tot 6 procent van de koopsom nodig aan eigen geld.
Heb je meer eigen geld tot je beschikking, dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om extra eigen geld in te leggen. Je hoeft minder geld te lenen voor je hypotheek, waardoor je lagere maandlasten krijgt.
“Bij Excellent Finance krijg je hypotheekadvies met financiële rust garantie, we zijn niet voor niets verkozen tot het beste hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland.”
Wat is eigen geld voor je hypotheek?
Wat wordt verstaan onder eigen geld? We bedoelen hiermee geld dat je zelf tot je beschikking hebt om te investeren in je nieuwe woning. Dit kan spaargeld zijn, of de overwaarde van je vorige woning. Heb je dit bedrag niet zelf liggen? Je kunt je eigen bijdrage ook bij elkaar krijgen door bijvoorbeeld een schenking van je ouders.
Houd er bij het kopen van een woning rekening mee dat je alleen over de koopsom, of tot en met de getaxeerde marktwaarde, een hypotheek af kunt sluiten. Alle bijkomende kosten, boven de koopsom of marktwaarde, zul je met eigen geld moeten betalen.
Hoeveel eigen geld moet je hebben?
Koop je een woning, dan ben je er niet met alleen de koopsom. Je hebt vast weleens gehoord van de kosten koper, ook wel als k.k. vermeld achter de vraagprijs, bijvoorbeeld op Funda. De kosten koper bestaan uit de overdrachtsbelasting en de notariskosten.
De overdrachtsbelasting is 2% over de koopsom. Koop je voor het eerst een huis en blijf je onder de € 400.000,-, dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Voorwaarde is wel dat je tussen de 18 en 35 jaar bent. Deze regeling van de overheid maakt het makkelijker voor starters om een woning te kopen. Ben je ouder dan 35 jaar, dan betaal je gewoon 2% overdrachtsbelasting. Beleggers die een woning kopen betalen zelfs 8% overdrachtsbelasting. (Uitgegaan van de cijfers van 2021)
Hoeveel je kwijt bent aan de notaris is afhankelijk van welke notaris je kiest. Houd gemiddeld een bedrag van € 1800,- aan voor de hypotheek en eigendomsakte.
Kosten waar je eigen geld voor nodig hebt
De kosten koper zijn niet de enige kosten waar je eigen geld voor nodig hebt. Bij het kopen van een woning komen nog veel meer kosten kijken. Welke kosten dat zijn? We zetten ze hier op een rij:
• Makelaarskosten: Je kunt zowel voor het verkopen van je huidige woning, als voor het aankopen van een nieuwe woning een makelaar in de arm nemen. Zeker op de oververhitte woningmarkt maak je tegenwoordig meer kans met een aankoopmakelaar die je begeleiding biedt.
• Taxatiekosten: Bij de aankoop van een bestaande woning wordt vaak een taxatierapport gevraagd bij de hypotheekaanvraag. Heb je een aankoopmakelaar, dan kun je gebruikmaken van zijn netwerk. De prijs die je betaalt voor een taxatierapport verschilt per bureau.
• Bouwkundige keuring: Zeker bij een oudere woning wil je weten hoe de staat van deze woning is. Een bouwkundige keuring onderzoekt de kwaliteit van de woning en kan eventuele verborgen gebreken aan het licht laten komen. Zo krijg je een goed beeld van de kosten die je kunt verwachten, en dit eventueel meenemen in de onderhandelingen.
• Nationale hypotheekgarantie: Wanneer je een woning koopt met NHG, dan betaal je eenmalig een provisie van 0,7 % van de koopsom.
• Hypotheekadvies: Goed hypotheekadvies is goud waard, je zit tenslotte jaren vast aan je hypotheek. Maak je de verkeerde keuze, dan kan je hypotheek een zware last worden. Hypotheekadvies vraagt een eenmalige investering, maar die verdien je makkelijk terug. Bij Excellent Finance krijg je hypotheekadvies met financiële rust garantie, want jij wilt geen hypotheek, je wilt een huis!
Eigen geld voor nieuwbouwwoning
Ook bij het kopen van een nieuwbouwwoning is eigen geld nodig. Bij een nieuwbouwwoning heb je geen kosten koper, maar je betaalt wel bouwrente. Veel van de kosten voor je nieuwbouwwoning kunnen worden meegefinancierd in je hypotheek, maar niet alles. Je zult dus altijd eigen geld moeten inbrengen voor bepaalde bijkomende kosten.
Bij nieuwbouw krijg je vaak te maken met extra’s die afwijken van het standaard bouwplan. Je wilt je woning helemaal naar jouw smaak gebouwd hebben. Aanpassingen op het standaard bouwplan worden meerwerk genoemd. Een deel van het meerwerk kan meegenomen worden in de hypotheek, maar kom je boven 25% van de koopsom, dan komt dit voor eigen rekening.
Uiteraard betaal je bij een nieuwbouwwoning ook de kosten voor de notaris die de hypotheekakte opstelt. Laat jij je bijstaan door een hypotheekadviseur om de hypotheek voor je nieuwbouwwoning te regelen? Dan zit hier ook een prijskaartje aan.
Het bouwen van een nieuwbouwwoning kan soms behoorlijk uitlopen. Laat de start van de bouw op zich wachten? Dan kan het gebeuren dat je in de tussentijd de geldigheid van je hypotheekofferte moet verlengen. De aangeboden hypotheekrente wordt dan langer voor je vastgehouden. Sommige hypotheekverstrekkers vragen hier een bedrag voor, dit wordt bereidstellingsprovisie genoemd.
Maak de beste keuzes bij het kopen van een woning
Zoals je ziet, zit het prijskaartje van je nieuwe woning wat ingewikkelder in elkaar dan alleen de koopsom. Je kunt behoorlijk leeglopen op alle kosten, en het is natuurlijk ook fijn als je nog wat geld overhoudt om je woning in te richten.
Een woning kopen doe je niet elke dag. Je kunt daardoor zomaar belangrijke zaken over het hoofd zien. Zaken die je later onnodig veel geld gaan kosten. Dat is natuurlijk zonde. Een woning kopen met de hulp van de aankoopmakelaar en de hypotheekadviseur is een gouden combinatie. Zo weet je zeker dat je de beste deal krijgt. En de investering? Die verdien je dubbel en dwars terug.
Koop slim en maak vandaag nog vrijblijvend kennis met onze aankoopmakelaar.