Bouwdepot en hypotheek

Bouwdepot en hypotheek

Een bouwdepot naast je hypotheek zorgt ervoor dat je de kosten van nieuwbouw of een verbouwing kunt betalen. Een huis kopen dat je wilt laten bouwen of een bestaand huis verbouwen kan veel geld kosten. Een bouwdepot aanvragen biedt je de mogelijkheid de verbouwingskosten mee te nemen in je hypotheek.

Het bedrag uit het bouwdepot wordt op een aparte rekening gezet. Daarvan betaal je de rekeningen. Je kunt maximaal twee jaar gebruik maken van je bouwdepot, afhankelijk van de geldverstrekker.

bouwdepot

Wat is een bouwdepot? En wat valt er onder een bouwdepot?

Een bouwdepot is een manier om de kosten voor het bouwen of verbouwen van je woning mee te nemen in de hypotheek. Deze kosten worden bij de hypotheek opgeteld en los je elke maand, samen met de hypotheek, af.

Je krijgt een aparte rekening, waar een deel van de hypotheek op gestort wordt. Hiervan kun je onder meer de rekeningen van de aannemer of leverancier betalen.Ga je zelf verbouwen? Dan kun je onder meer de volgende kosten met een bouwdepot betalen:
  • Huur van gereedschap of een afvalcontainer
  • Installatiemateriaal
  • Verf en behang
  • Gipsplaten

Bouwdepot bij nieuwbouw


Koop je een nieuwbouwwoning dan betaal je de bouw in termijnen. Je koopt eerste de grond en tijdens de bouw betaal je het bedrag in termijnen. Voor de totale koopsom van de woning sluit je één hypotheek af. Om tijdens de bouw de rekeningen te kunnen voldoen, wordt een deel op een aparte rekening gestort. Hiermee kun je tijdens de bouw de aannemer op verschillende momenten betalingen doen. Ook meerwerk valt hieronder.

Bouwdepot bij verbouwing


Wil je een bestaande woning verbouwen? Dan kun je dit meefinancieren in jouw hypotheek. Bij de aanvraag bepaal je samen met je adviseur hoeveel je nodig hebt voor de verbouwing. De taxateur zal de geschatte waarde van de woning na de verbouwing vaststellen. Van deze waarde mag maximaal 100% gefinancierd worden. Bij energiebesparende voorzieningen, zoals zonnepanelen, mag maximaal 106% gefinancierd worden.

Dit bedrag wordt op een aparte rekening gestort. Hiervan betaal je de kosten voor de verbouwing. Dit geld mag je gebruiken voor achterstallig onderhoud, renovaties en verbouwingen. Voorwaarde is wel dat de verbouwing de kwaliteit van de woning zal verbeteren en de woning meer waard wordt.

Regels voor een bouwdepot

Regels voor een bouwdepot en hypotheek

In 2021 mag je bouwdepot en hypotheek samen maximaal 100% van de woningwaarde zijn na verbouwing. Neem je in de verbouwing energiebesparende voorzieningen mee, dan mag je maximaal 106% van de woningwaarde lenen. Onder energiebesparende voorzieningen vallen onder andere zonnepanelen, een warmtepomp, dubbelglas, dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie.

Alleen zaken die aan de woning vastzitten kunnen uit het bouwdepot betaald worden, de inboedel niet. Zo kun je een nieuwe keuken, badkamer of vloer uit het bouwdepot betalen, maar nieuwe gordijnen niet. Wel vallen de kosten van de aannemer, loodgieter en elektricien hieronder. De hypotheekadviseurs van Excellent Finance kunnen je hier meer informatie over geven en je advies geven over jouw situatie.