Overwaarde hypotheek, wat is dat eigenlijk? Je hebt overwaarde als de waarde van je woning hoger is dan de hypotheek die er nog op zit. De huizenprijzen stijgen gigantisch. Daardoor hebben steeds meer huiseigenaren een flinke overwaarde op hun woning. Grote kans dat dit bij jou ook het geval is.
Vooral de oudere generaties profiteren hier op dit moment van. Gemiddeld ligt de hypotheekschuld het hoogst tussen de 35 en 45 jaar, zo heeft het CBS onderzocht. De hypotheekschuld is de afgelopen jaren gestegen, maar de huizenprijzen gaan serieus door het dak. Daardoor neemt het aantal huizeneigenaren met overwaarde op hun huis toch toe.
Overwaarde op je huis is leuk. Ben je op het punt dat je graag een andere woning wilt, dan wil je vast weten of je overwaarde hebt. Hoe wordt dit bijvoorbeeld berekend en wat kun je met dit extra geld?
We vertellen je er alles over in deze blog.
“De financiële sector maakt zaken vaak zo complex mogelijk, daarom maken wij het graag simpel, zodat jij financiële rust kunt ervaren.”
Heb ik overwaarde?
De grote vraag is natuurlijk, heb je overwaarde op je huis. En zo ja, hoeveel? We spreken van overwaarde als de waarde van je koophuis hoger is dan je hypotheekschuld. Dit kan komen doordat je al een deel van de hypotheek hebt afgelost, of omdat je woning door de jaren heen in waarde is gestegen. Natuurlijk kunnen ook beide factoren een rol spelen.
Zeker nu worden de huizen steeds meer waard. De huizenmarkt kookt praktisch over en de prijzen schieten omhoog. In 2020 zagen we een stijging van maar liefst 10%. Dit leverde Nederland zelfs een derde plek op in de Europese top 3 van landen met de sterkst stijgende huizenprijzen.
Hoe wordt overwaarde berekend?
Je bent erachter dat je overwaarde hebt op je huis, maar hoeveel? De overwaarde berekenen gaat als volgt. De overwaarde is het verschil tussen de verkoopwaarde van je woning en de hoogte van de nog resterende hypotheek. Van het bedrag dat hier uitkomt moeten de verkoopkosten nog afgehaald worden. Denk hierbij aan de kosten voor de makelaar en bijvoorbeeld het verplichte energielabel.
Simpel gezegd: verkoopprijs – eigenwoningschuld – verkoopkosten = overwaarde
Wat kan ik met mijn overwaarde?
De overwaarde kun je op verschillende manieren gebruiken. Wil je een grotere of duurdere woning, dan komt dit bedrag mooi van pas bij de aankoop van je nieuwe woning. De overwaarde kun je ook mooi gebruiken voor de verbouwing van je huis. Ga je juist kleiner of goedkoper wonen, of naar een huurhuis, dan is de overwaarde een leuk extraatje, wat je kunt gebruiken zoals jij dat wilt.
Wat je precies met je overwaarde kunt doen en welke regelingen daarbij komen kijken? Dat ligt eraan wat je gaat doen:
1. Overwaarde en een duurdere woning kopen
Je wilt verhuizen en je hebt overwaarde op je huidige woning. De woning die je op het oog hebt is duurder dan het huis waar je nu woont. Het is natuurlijk leuk om de overwaarde in je zak te steken als leuk extraatje en een nieuwe, volledige hypotheek te nemen op je nieuwe huis. Maar als je bij de verkoop van je huis overwaarde hebt, krijg je te maken met de bijleenregeling.
De bijleenregeling houdt in dat je bij de aankoop van je nieuwe, duurdere woning de overwaarde gebruikt voor de aankoop van je nieuwe huis. Hierdoor heb je een lagere hypotheek nodig en zijn je maandlasten dus lager. Op deze manier mag je over het hele bedrag gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek. Zou je meer lenen dan de aankoopprijs van je nieuwe woning min de overwaarde, dan mag je de rente boven dit bedrag niet aftrekken. De hypotheekadviseur van Excellent Finance kan dit precies voor je berekenen.
2. Overwaarde en een goedkopere woning kopen
Misschien heb je wel zoveel overwaarde dat je een goedkopere woning kunt kopen zonder daarvoor een hypotheek af te sluiten en zelfs nog geld overhoudt. Dit restbedrag blijft nog drie jaar staan. Zou je binnen die drie jaar nog een keer gaan verhuizen of verbouwen, dan moet je alsnog de rest van de overwaarde inbrengen.
Tot de bijleenregeling vervalt heeft deze invloed op de hypotheek voor een nieuwe woning. Koop je binnen drie jaar een nieuwe woning, dan telt zowel de overwaarde uit de eerste als de tweede woning mee. Dit is belangrijke informatie om mee te nemen in je beslissing welke hypotheek het beste bij je past. Een goede hypotheekadviseur geeft je passend advies en zorgt dat jij de beste deal krijgt.
3. Overwaarde en verhuizen naar een huurwoning
Je kunt na het verkopen van je koopwoning ook kiezen om in een huurwoning te gaan wonen. De overwaarde van je verkochte woning heb je niet nodig om een nieuwe woning te kopen. Je kunt dit bedrag gebruiken om te sparen, beleggen of als aanvulling op je pensioen. Ook hier geldt, koop je binnen drie jaar geen nieuwe koopwoning dan vervalt de bijleenregeling en heb je een leuk extraatje op je rekening. Houd er wel rekening mee dat je over dit bedrag belasting zult moeten betalen.
Goed omgaan met de overwaarde van je huis
Hoe profiteer je het beste van de overwaarde op je huis? Elke situatie is anders en er zijn allerlei mogelijkheden. Wat in jouw situatie de meest verstandige keus is? Dat kan de hypotheekadviseur van Excellent Finance je precies vertellen.
Haal alles uit de overwaarde van je huis: Neem contact op met onze hypotheekadviseur, wij geven niet voor niets een financiële rust garantie.