Hypotheek Tweede Huis

Hypotheek tweede huis

Hypotheek tweede huis is anders dan voor de eerste woning. Er zijn enkele zaken waarmee je rekening moet houden. Zo is de hypotheekrente niet aftrekbaar. En koop je een tweede huis dat niet als hoofdverblijf wordt gebruikt dan zijn er geen hypotheekinstellingen die de volledige som willen financieren. De verhuurhypotheek verstrekt tot 80% van de marktwaarde. Je zult dus zelf een deel van het geld moeten inbrengen.

Een tweede woning kun je financieren door het verhogen van de hypotheek op je eerste woning, als je overwaarde hebt. Of met een investerings- of vastgoedhypotheek.

De hypotheek voor een tweede woning wordt ook wel de verhuurhypotheek genoemd. Hiermee is het voor particulieren mogelijk om maximaal 5 woningen op je naam te hebben staan en te verhuren. Je kunt deze woning verhuren aan je kind of ouders. Maar in de praktijk wordt de verhuurhypotheek ook ingezet bij relatiebeëindiging of echtscheiding. Zo wordt de ex-partner van een nieuwe woning voorzien.

Hypotheek tweede woning als hoofdverblijf

Heb je een recreatiewoning op het oog en wil je deze als hoofdverblijf gaan bewonen? Hier worden speciale regels en voorwaarden aan gesteld. Voor een recreatiewoning als hoofdverblijf wordt minder makkelijk een hypotheek verleend dan voor een ‘normaal’ woonhuis. De regels voor een hypotheek tweede woning zijn anders en de rentes hoger.

Is het je droom om een vakantiehuisje te hebben voor jezelf en familie. Of wellicht als investering. Hoeveel je hiervoor kunt lenen is afhankelijk van je financiële situatie. Maar ook van het soort vakantiehuis. Voor een degelijk gebouwd huis, van steen met een pannendak en een goede fundering, kun je meer lenen dan voor een houten chalet of een stacaravan.

hypotheek tweede woning als hoofdverblijf

Hypotheek tweede huis voor je kind

Wil je jouw kind helpen bij de eerste stappen op de woningmarkt? Je kunt voor je kind een huis kopen. Daarvoor kun je een hypotheek tweede huis afsluiten en eigen geld investeren. Deze investering brengt in het gunstigste geval vermogensgroei en huurinkomsten. Daarnaast betaal je minder vermogensrendementsheffing als je het huis verhuurt. De belastingdienst vindt dat een woning in waarde daalt als het verhuurd wordt.

Voordelen van een tweede huis kopen

Geld op de bank levert niets meer op. De aankoop van een tweede huis kan een goede manier zijn om je vermogen te laten groeien. Al heb je geen zekerheid dat je de woning met overwaarde kunt verkopen, een woning op een populaire locatie kan je geld opleveren.

Verhuur je tweede huis in de tijd dat je er geen gebruik van maakt. Deze extra inkomsten verlagen je maandlasten. Als je vooraf al weet dat je de tweede woning wilt verhuren, let dan goed op of de geldverstrekker van je keus hier toestemming voor geeft. Niet elke geldverstrekker staat toe dat de woning waar de hypotheek voor afgegeven wordt in de verhuur komt.

Leuke bijkomstigheid, verhuur je tweede woning minder dan 70% van de tijd en je hoeft geen huurinkomsten aan de belasting te betalen.

De voorwaarden voor een hypotheek tweede huis zijn iets om je goed in te verdiepen. Laat je adviseren voor je een beslissing neemt. Neem voor dit onderwerp contact op met een gespecialiseerde hypotheekadviseur, want deze hypotheekvorm vraagt gespecialiseerde kennis en ervaring.

Onze hypotheekadviseur staat voor je klaar.