Je hypotheek verlengen: hoe werkt dat?
Sluit je een aflossingsvrije hypotheek af? Dan bestaan je maandlasten enkel uit rente. Dat kun je natuurlijk makkelijk een lange tijd volhouden. Tot de aflossingsdatum van je hypotheek nadert. Heb je namelijk een aflossingsvrije hypotheek afgesloten na 2013? Dan ben je verplicht om deze in 30 jaar af te lossen. Na jaren van enkel rente te hebben betaald, moet je nu een grote som met geld aflossen. En dat komt voor sommigen niet altijd uit.
Gelukkig sta je niet direct met je rug tegen de muur. Er zijn nog tal van opties. Je hypotheek verlengen is daar één van. Hoe het verlengen van je hypotheek precies werkt en of dit ook gunstig is voor jou, lees je in dit artikel.
Plan een vrijblijvende afspraak in!
Aflossingsvrije hypotheek verlengen
Een hypotheek verlengen gebeurt in principe alleen bij aflossingsvrije hypotheken. Een annuïteiten hypotheek of lineaire hypotheek, afgesloten in of na 2013, heb je namelijk volledig afgelost aan het einde van de looptijd. Bij een aflossingsvrije hypotheek is dat niet altijd het geval.
Als de looptijd van je aflossingsvrije hypotheek afloopt, moet je de hypotheek aflossen. Met spaargeld, met een uitkering van een polis of door bijvoorbeeld je beleggingen te verkopen en zo om te zetten in geld. Kun je je hypotheek niet (volledig) aflossen aan het einde van de looptijd? Dan moet je je hypotheek opnieuw afsluiten.
Hypotheek na 30 jaar verlengen: hoe werkt dat?
Hypotheek verlengen houdt in dat je een nieuwe hypotheek afsluit, omdat je je oude hypotheek niet volledig kon aflossen. Het gaat hierbij niet om het einde van de rentevaste periode, maar om de volledige looptijd van je hypotheek. Je verlengt namelijk de looptijd van 30 jaar waarin je een hypotheek moet aflossen. Je kunt een aflossingsvrije hypotheek verlengen bij je huidige of bij een nieuwe hypotheekverstrekker.
Om een hypotheek te verlengen, moet je in gesprek met je huidige hypotheekverstrekker. Een gecertificeerd hypotheekadviseur van Excellent Finance staat je hierbij te hulp en gaat het gesprek over verlenging voor je aan. Houd er rekening mee dat er in veel gevallen zogeheten verlengingskosten worden gerekend.
Om te weten wat je te wachten staat bij het verlengen van je hypotheek hebben onze adviseurs veelvoorkomende termen in dit proces voor je uitgeschreven.
Verlengingsvoorstel: wat is dat?
Zoals de naam al doet vermoeden, is een verleningsvoorstel een voorstel waarin je huidige hypotheekaanbieder een aanbod doet om je hypotheek bij hen te verlengen. Dit voorstel krijg je vlak voor het aflopen van de eindtijd van je hypotheek.
Afhankelijk van de verschillende hypothecaire voorwaarden en actuele rente bij je huidige hypotheekaanbieder en andere aanbieders kan het wel of juist niet interessant zijn om je hypotheek te verlengen bij dezelfde aanbieder. Uiteraard staan de adviseurs van Excellent Finance voor je klaar om dit, samen met jou, te berekenen.
De hoogte van een verlengde hypotheek in kaart brengen met een taxatierapport
Hoeveel je moet lenen om je hypotheek te verlengen, is afhankelijk van het taxatierapport. In een taxatierapport wordt de marktwaarde van de woning vastgesteld. De marktwaarde is bepalend voor de hypotheek die je nodig hebt. Het taxatierapport is niet altijd vereist bij verlenging van je hypotheek.
Hypotheek verlengen aan de hand van een inkomenstoets
Omdat een hypotheekaanbieder graag zo min mogelijk risico loopt, vindt er bij zowel het afsluiten als verlengen van een hypotheek een zogeheten inkomenstoets plaats. Aan de hand van je inkomen en eventuele financiële verplichtingen, zoals alimentatie of private lease, berekenen hypotheekverstrekkers wat jij maandelijks aan hypotheeklasten kunt dragen. En dus ook wat jouw maximale hypotheek is.
Inkomenstoets indien je geen recht meer hebt op hypotheekrenteaftrek
Je recht op hypotheekrenteaftrek vervalt (in veel gevallen) 30 jaar na het afsluiten van je hypotheek. Verleng je je hypotheek? Dan bestaat de kans dat je niet meer in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek. In dit geval zijn je bruto maandlasten ook direct je netto maandlasten. Hypotheekverstrekkers nemen dit mee in hun berekening.
Hypotheek verlengen: doe dit altijd vóórdat je hypotheek afloopt!
Je huidige hypotheekverstrekker is verplicht om jou drie maanden van tevoren aan te geven dat je rentevaste periode binnenkort afloopt. Binnen deze drie maanden krijg je van je huidige hypotheekaanbieder een verlengingsvoorstel, waarin onder meer de hypotheekrente en bijbehorende maandlasten te vinden zijn. Doe je niets? Dan zal het voorstel automatisch geaccepteerd worden.
Onthoud dat je niet verplicht bent om dit voorstel te accepteren. Indien mogelijk kun je je hypotheek ook bij andere aanbieders verlengen. Onze adviseurs brengen de mogelijkheden graag voor je in kaart.
Advies nodig voor jouw hypotheek en de opties die je hebt? Wij staan voor je klaar.
Komt het einde van de looptijd van jouw aflossingsvrije hypotheek al bijna in zicht? Neem vrijblijvend contact op met een adviseur van Excellent Finance voor onafhankelijk advies in jouw situatie. In een gratis oriëntatiegesprek bepalen we jouw maximale hypotheek, maar ook je financiële situatie nu en in de toekomst, om te achterhalen of het aantrekkelijk is om je hypotheek te verlengen.
Dit doe je het liefst minimaal drie maanden voordat de looptijd van je hypotheek afloopt. Zo heb je nog voldoende tijd om je hypotheek te verlengen bij je huidige of andere bank.