Btw-verlaging op energie: dit is wat jij gaat besparen
10 juni 2022 
2 min. leestijd

Btw-verlaging op energie: dit is wat jij gaat besparen

De kosten voor energie zijn in een jaar tijd met bijna 350 procent gestegen. Een gemiddeld huishouden met variabele leveringstarieven betaalt hierdoor ruim € 1700,- meer voor hun energierekening.

Gelukkig krijgen huishoudens en bedrijven in Nederland in 2022 korting op hun energierekening. Deze korting komt in de vorm van een btw-verlaging op energie. Een gemiddeld huishouden gaat rond de  € 565,- minder aan energiebelasting en btw betalen. Lage inkomens kunnen recht hebben op een eenmalige energietoeslag van ongeveer € 800,-.

Btw-verlaging energie 2022

De btw-verlaging energie in 2022 komt voor veel huishoudens als geroepen. Uit gesprekken van de BNR met energiebedrijven en budgetinstituut Nibud blijkt dat 1 op de 3 huishoudens in de problemen dreigt te komen door de hoge energierekening. Dat zijn ruim 2,5 miljoen huishoudens. Er ontstaan betalingsproblemen of het spaargeld moet noodgedwongen aangesproken worden.

De btw-verlaging energie kan wat verlichting bieden. Wat het jou oplevert, is afhankelijk van je verbruik. Een gemiddeld huishouden mag een korting van zo’n  € 565,- verwachten op de energiebelasting. Onder gemiddeld verbruik wordt jaarlijks 1.170 m3 en 2.384 kWh elektriciteit verstaan.

Dit houdt de btw-verlaging energie in:

  • In 2022 betaal je een lagere energiebelasting op elektriciteit. Dit betekent voor een gemiddeld huishouden ruim € 150,- korting.
  • De hogere teruggave energiebelasting zorgt ervoor dat huishoudens en bedrijven zo’n € 265,- minder belasting betalen.
  • Tijdelijke btw-verlaging energie van 21% naar 9%.

Tijdelijke btw-verlaging energie

Begin 2022 waren er al plannen om per 1 juli 2022 de btw op energie, dus aardgas, elektriciteit en stadsverwarming, te verlagen van 21% naar 9% voor de duur van een half jaar. Hiermee kan een gemiddeld huishouden € 140,- besparen.

Gelukkig zijn deze plannen goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer. Het verlaagde tarief zal op 1 juli 2022 ingaan en tot het einde van 2022 gelden. Hiermee hoopt de overheid de gevolgen van de stijgende energieprijzen en aanhoudende inflatie wat te verzachten.   

btw verlaging op energie

Verlaging energiebelasting bedrijven

Ook bedrijven hebben veel last van de gestegen energiekosten. Daarom gaat ook voor bedrijven eenmalig de belasting op energie omlaag in 2022. Hiermee worden de mkb-bedrijven deels gecompenseerd voor hun hoge energieverbruik. De overheid heeft hier zo’n € 600 miljoen voor beschikbaar gesteld.

Btw-verlaging energie met vast contract

Heb je op tijd een vast contract afgesloten voor je leveringstarieven, dan zit je nu goed. Je hebt geen last van de stijgende leveringstarieven, maar je hebt wel het voordeel van de lagere belastingen.

Hoeveel ga jij besparen met de btw-verlaging energie?

Hoeveel je precies gaat besparen met de btw-verlaging energie is afhankelijk van allerlei factoren. De prijsstijging hangt samen met de hoeveelheid gebruikte energie en die is voor elk huishouden en bedrijf anders. Jouw energierekening wordt onder andere bepaald door:

  • Het woningtype;
  • Het bouwjaar van je woning;
  • Hoe goed de isolatie is;
  • Uit hoeveel mensen je huishouden bestaat;
  • Je leefpatroon;
  • Het stookgedrag;
  • Welk contract je hebt afgesloten.

Gebruik je veel energie, dan heb je de prijsstijging flink gevoeld. Zeker als je in een groot, oud, slecht geïsoleerd en vrijstaand huis woont. Dan betaal je nu misschien wel het dubbele aan energiekosten. Maar ook voor een klein, nieuw appartement zijn de energiekosten omhoog geschoten met zo’n 70%.

Zorg voor financiële rust

Geldzorgen brengen behoorlijk wat stress met zich mee. Zie je het geld op je spaarrekening verdampen of breekt het zweet je uit als de energierekening op de mat valt? Dit is niet nodig. Je mist nu de rust en zekerheid die geld je kan bieden. Het maakt niet uit hoe jong je bent of met welke financiële vraag je zit, sparren met een financieel adviseur is altijd waardevol.   

Wil jij niet langer stress ervaren door je hoge energierekening en je financieel vrij voelen? Maak dan vrijblijvend kennis met de financieel adviseur van Excellent Finance.

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur. Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen