borg staan hypotheek

Mag iemand borg staan voor jouw hypotheek?

Je wilt een huis kopen, maar je kunt niet genoeg geld lenen op jouw inkomen. Misschien kunnen jouw ouders borg staan.

De hypotheekrentes zijn laag en de huizenprijzen zijn herstellende van een diepe dip. Een ideaal moment om een huis te kopen, maar dat moet financieel wel mogelijk zijn. Vanaf volgend jaar kun je weer minder lenen en de huizenprijzen blijven maar stijgen. Met borgstelling kan het kopen van een huis toch mogelijk zijn. Jouw ouders moeten wel bereid zijn om een risico te lopen om jou uit de brand te helpen.

Wat houdt borg staan in?

Op jouw inkomen lukt het niet om voldoende hypotheek te krijgen. In dat geval kunnen jouw ouders borg staan. Dan zijn de ouders hoofdelijk aansprakelijk voor de lening. Dat houdt in dat de bank de borgstellers kan aanspreken als jij jouw financiële verplichtingen niet na komt. Ze zijn niet enkel aansprakelijk voor een deel van de hypotheek, maar voor de volledige hypotheekschuld. Maar ouders doen dat graag voor hun kinderen.

Wanneer is borgstelling de oplossing?

Niet alle banken werken met borgstelling. De banken die het wel doen hanteren ook nog voorwaarden. De voorwaarden kunnen verschillen per bank, maar in z’n algemeenheid is er wel iets over te zeggen. Het overgrote deel van de benodigde hypotheeksom moet je zelf kunnen dragen. Je moet bijvoorbeeld op basis van jouw inkomen 70 procent van de benodigde hypotheeksom kunnen krijgen. Daarnaast moeten de vooruitzichten ook goed zijn. Door een stijgend inkomen moet je op termijn in staat zijn om zonder de borgstelling verder te kunnen. Ook worden er voorwaarden gesteld aan degenen die borg willen staan. Ze moeten wel draagkrachtig genoeg zijn om financieel bij te dragen aan de hypotheeklasten.

Worden de maandlasten niet te zwaar?

Als banken niet bereid zijn om de hypotheek te verstrekken, moet je dan niet gewoon wachten tot het wel lukt? Op zich is dat een logische gedachte, maar hier wordt voorbij gegaan aan hoe het in de praktijk zit op dit moment. Het alternatief voor kopen is namelijk huren. Door de zeer lage hypotheekrente is het nu erg goedkoop kopen. Hierdoor zijn huurhuizen vaak duurder in de maandlasten dan soortgelijke koophuizen. Met een hypotheek van 150.000 euro zit je ongeveer op een maandlast van 550 euro. Voor een vergelijkbaar huurhuis zit je waarschijnlijk honderden euro’s duurder. Als er geen recht bestaat op huurtoeslag is een koophuis veel goedkoper.

Wat zijn de alternatieven van borg staan?

Borg staan is nog maar één van de oplossingen. Ouders kunnen ook nog helpen met een schenking of met een familiehypotheek. Welke manier van helpen de beste oplossing is, moet door een hypotheekadviseur bepaald worden. Laat je hierin goed adviseren.

Vrijblijvende afspraak maken