Page content

Hypotheek regelen bij jouw ouders – Wat zijn de regeltjes?

Hypotheek regelen bij jouw ouders – Wat zijn de regeltjes?

Leestijd: 2 minuten

Het klinkt onrealistisch, maar jouw ouders kunnen jouw hypotheekbank zijn. Zorg er wel voor dat je aan de regels voldoet. Je hebt recht op hypotheekrenteaftrek!

Een hypotheek bij jouw ouders is ook wel bekend onder de naam familiehypotheek. Het is minder formeel en jouw ouders zijn waarschijnlijk minder kritisch dan de gemiddelde bank. Maar het is nogal iets om te regelen met je ouders. Je leent namelijk een groot bedrag.

Moeten ouders vermogend zijn om jou een hypotheek te verstrekken?

Dat zou wel moeten als je het volledige bedrag leent bij jouw ouders. Maar vaak gaat het niet om een volledige, maar om een gedeeltelijke financiering. Voor de rest van het bedrag kun je nog gewoon bij de bank aankloppen. Het bedrag schenken is ook een optie, maar een hypotheek kan voor beide partijen voordelig zijn.

Wat is het voordeel van een hypotheek bij jouw ouders?

Het grootste voordeel is dat ouders over het algemeen zeer soepel zijn. Zij doen het niet voor het rendement, maar meestal om hun kind verder te helpen. Vaak wordt deze manier van financieren van een huis ook ingezet als het volledig financieren bij een bank niet lukt, maar ook zonder noodzaak is het te overwegen. Als de lening voldoet aan de voorwaarden bestaat er ook gewoon recht op hypotheekrenteaftrek.

Een voorwaarde is dat de hypotheek periodiek moet worden afbetaald. Maximaal 30 jaren na het afsluiten van de hypotheek, is de schuld terugbetaald. De hypotheek moet ook aangemeld worden bij de Belastingdienst. Tot slot moet de verschuldigde hypotheekrente marktconform zijn. Dat houdt in dat de afgesproken rente niet meer dan 25 procent mag afwijken van de markt. Je verwacht het misschien niet, maar een zo hoog mogelijke rente is gunstig!

Gunstig voor ouders en kind

De hypotheekrente moet zo hoog mogelijk zijn, omdat het gunstig is voor de ouders. Ze kunnen kiezen voor een spaarrente van 0,1 procent, of ze gebruiken het geld om tegen een veelvoudig rendement het geld uit te lenen. De betaalde rente aan jouw ouders kun je gewoon aftrekken van het inkomen. De ouders kunnen hun zoon of dochter mee laten profiteren van het hoge rendement door een deel van de betaalde rente weer terug te schenken. Per jaar geldt er een schenkingsvrijstelling van 5.320 euro (2017). Maak niet de fout om de rente en de schenking te verrekenen. Dat mag namelijk niet. Je moet de verschuldigde hypotheekrente wel echt overmaken.

Wel eerst even naar de notaris?

Het hoeft niet perse via een notaris, maar bij twijfel kunnen jullie toch beter naar de notaris gaan. Dan kun je ook gelijk de voorwaarden goed vastleggen en misschien zelfs een link leggen met het testament van de ouders.

Comment Section

1 reactie op “Hypotheek regelen bij jouw ouders – Wat zijn de regeltjes?


Door Marie de Jonge op 31 maart 2021

Ik ben mij ook aan het verdiepen in hypotheken. Ook ben ik benieuwd in hoeverre mijn ouders mij kunnen helpen bij het krijgen van een lening. We hebben binnenkort een gesprek en ik ben erg benieuwd naar de uitkomst.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.