Wat is een annuïteitenhypotheek?
Een annuïteitenhypotheek is de meest gekozen hypotheekvorm op dit moment. Als je een woning gaat kopen kan je kiezen uit twee hypotheekvormen, namelijk de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Bij de lineaire hypotheek worden de maandlasten steeds lager. Bij de annuïteitenhypotheek blijven deze hetzelfde, gedurende de hele looptijd van de lening.
Er wordt elke maand een som gemaakt van de aflossing en rente, zodat het totaalbedrag elke maand hetzelfde is. Aan het einde van de looptijd heb je heel de hypotheek afgelost.
Hoe werkt een annuïteitenhypotheek?
In tegenstelling tot de lineaire hypotheek, waar de maandlasten hoog beginnen en laag eindigen, blijven de maandlasten van een annuïteitenhypotheek de hele looptijd gelijk. Het maandelijkse bedrag bestaat uit rente en aflossing. De samenstelling van dit bedrag wijzigt per maand.
In het begin, wanneer de hypotheekschuld nog hoog is, betaal je veel rente en een klein deel aan aflossing. Hoe meer je inlost, hoe minder rente je hoeft te betalen. Richting het einde van de looptijd zal je steeds meer aflossen en minder rente betalen. Hier merk je verder weinig van, je betaalt elke maand hetzelfde.
Doordat je steeds minder rente betaalt zal je fiscale voordeel ook dalen, in verband met de renteaftrek.
De annuïteitenhypotheek heeft een vaste einddatum. Op deze datum heb je de hele hypotheekschuld ingelost, inclusief de verschuldigde rente.
Voordelen van een annuïteitenhypotheek
Groot voordeel van een annuïteitenhypotheek zijn de lage netto maandlasten in het begin. Zeker voor starters, die net hun eerste woning hebben gekocht.
Daarnaast is het fijn te weten dat aan het einde van de looptijd de woning volledig is afbetaald.
Als je eenmaal over de helft van de looptijd heen bent daalt het risico van een rentestijging. Het rentebedrag wordt tenslotte steeds lager.
Voordelen van een annuïteitenhypotheek op een rij:
- Veilig vermogen opbouwen door aflossing
- Lage maandlasten in het begin, door laag aflossingsbedrag
- Steeds lager risico van een rentestijging, na de helft van de looptijd
- Zekerheid dat de hele hypotheek wordt ingelost
- Je betaalt minder rente dan bij hypotheekvormen zonder aflossing
- Recht op hypotheekrenteaftrek
Nadelen van een annuïteitenhypotheek
De annuïteitenhypotheek is een fijne hypotheek, vooral voor starters. Omdat de maandlasten, zeker in het begin, niet al te hoog zijn. Gedurende de looptijd van de hypotheek nemen de netto maandlasten toe. De hypotheek wordt daardoor netto steeds duurder.
De nadelen van deze hypotheek op een rij:
- De eerste jaren weinig aflossing waardoor tragere vermogensopbouw
- Netto maandlasten nemen toe, waardoor de hypotheek netto steeds duurder wordt
- Steeds minder profijt van de hypotheekrenteaftrek tegen het einde van de looptijd
- Kans op restschuld, bij gedwongen verkoop, groter dan bij lineaire hypotheek
- Duurder dan een lineaire hypotheek
Wanneer kies je voor een annuïteitenhypotheek?
De annuïteitenhypotheek wordt massaal gekozen. Vooral onder starters is deze hypotheekvorm populair. Maar hoe komt dit? Want een lineaire hypotheek is soms wel duizenden euro’s goedkoper.
Belangrijkste reden voor starters zijn de lagere maandlasten in het begin van de looptijd. Ook al zijn ze uiteindelijk, aan het einde van de looptijd, meer geld kwijt. Dit weegt voor hen niet op tegen de financiële ruimte die de annuïteitenhypotheek geeft aan het begin van de looptijd.
In het begin minder betalen en zo geld overhoud voor andere uitgaven is erg fijn, vooral als je net een huis hebt gekocht.
Daarnaast biedt deze hypotheek zekerheid. Elke maand wordt hetzelfde bedrag afgeschreven. Zo weet je waar je aan toe bent.
Goed hypotheekadvies is goud waard
Als je een woning koopt heb je tegenwoordig de keus uit twee hypotheekvormen. Dat is al een stuk makkelijker kiezen dan voorheen, zou je denken. Toch komt er meer bij kijken dan je op het eerste gezicht zou zeggen. Er spelen allerlei zaken mee, elke bank heeft zijn eigen voorwaarden. Je hypotheek moet perfect aansluiten bij jouw situatie en wensen. Je zit er tenslotte de komende 30 jaar aan vast.
Wordt het de flexibiliteit van een annuïteitenhypotheek, waarbij je eerst geld overhoudt en later extra kunt aflossen? Of kies je voor de goedkopere lineaire hypotheek met hoge maandlasten in de beginperiode, maar de zekerheid van lagere maandlasten in de toekomst?
Bespreek je wensen en toekomstbeeld met een ervaren hypotheekadviseur. Deze kan je het beste advies geven. Zodat je niet alleen begint met een voordelige hypotheek, maar de gehele looptijd financiële rust hebt.
Wil je weten wat onze hypotheekadviseur voor je kan betekenen? Maak vandaag nog een vrijblijvende afspraak.