Maximale Hypotheek

Hoe kies je de beste hypotheekadviseur?

Een hypotheek afsluiten is een belangrijke financiële beslissing. Daar kan je wel wat deskundige hulp bij gebruiken. Een goede hypotheekadviseur helpt je aan de beste hypotheek, met de laagste rente. Maar dat niet alleen, hij kijkt ook of de hypotheek zo goed mogelijk past bij je financiële plaatje, nu en in de toekomst.

Maar hoe kies je de beste hypotheekadviseur? Kies je voor de adviseur van je eigen bank? Of toch liever een onafhankelijke intermediair? Waar moet je op letten en hoe beslis je met wie je in zee gaat?

We helpen je graag de keus wat makkelijker te maken.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Om een goede keus te maken is het belangrijk te weten wat een hypotheekadviseur eigenlijk doet. Je persoonlijke adviseur geeft je financieel advies over hypotheken. Hij helpt je door de documenten en wetten heen, op weg naar de beste hypotheek voor jouw situatie.

Daarvoor brengt je adviseur eerst je financiële situatie in kaart en vraagt naar je toekomstplannen. Want je hypotheek moet niet alleen nu interessant zijn, maar ook later bij je levensstijl blijven passen. Aan de hand van dit totaal plaatje kijkt hij of je in aanmerking komt voor een NHG hypotheek, of je een overbruggingshypotheek nodig hebt en of bepaalde verzekeringen wenselijk zijn.

Verschillende hypotheekadviseurs

Er zijn verschillende hypotheekadviseurs die je in kunt huren om jou te helpen bij het kiezen van je hypotheek. In grote lijnen zijn er drie soorten hypotheekadviseurs die je adviseren, en de hypotheek voor je afsluiten. Het klinkt logisch om te kiezen voor de adviseur van je eigen bank. Alles op één plek houden, met één aanspreekpunt is wel handig. Maar is dit wel de beste keus?

Hypotheekadvies

De hypotheekadviseur van de bank

De hypotheekadviseur van de bank is in dienst van één aanbieder. Ze kunnen dan ook alleen hypotheken afsluiten bij deze aanbieder. Bij de ING kan je bijvoorbeeld geen hypotheek van de Rabobank afsluiten, en andersom. De SNS bank is hierop een uitzondering. Ze bieden ook hypotheken aan van enkele andere aanbieders.

De keus is hierdoor beperkt. De kans dat precies de juiste hypotheek voor jou hiertussen zit is vrij klein.

De hypotheekadviseur met geselecteerd aanbod

Er zijn hypotheekadviseurs die samenwerken met enkele aanbieders. Deze adviseur geeft je advies en selecteert de beste keus uit het aantal hypotheekaanbieders waarbij hij de hypotheek kan afsluiten. Ook hier is de keus beperkt en de kans klein dat je de beste deal krijgt.

De onafhankelijke hypotheekadviseur

En dan hebben we nog de onafhankelijke hypotheekadviseur. Ze werken samen met bijna alle aanbieders. Hoe breder de keus, hoe groter de kans dat er een passende hypotheek voor je bij zit.

Elke hypotheekaanbieder heeft zijn eigen regels en eisen. Je hypotheekadviseur helpt je door het woud van regeltjes heen. Zodat je later niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Je zou ook kunnen kiezen voor een onafhankelijk financieel planner, deze kan je wel advies geven, maar sluit zelf geen producten af.

Hypotheekadvies krijgen

De beste hypotheekadviseur kiezen aan de hand van kosten

Wij Nederlanders zijn al snel geneigd om producten en diensten te vergelijken aan de hand van kosten. Goed advies is goud waard, zeker als het gaat om een hypotheek. Een verkeerd advies kan je duizenden euro’s kosten.

Hoeveel hypotheekadvies je kost verschilt per aanbieder. Ook is er verschil tussen doorstromers op de huizenmarkt of starters, die meestal minder betalen. En ben je ondernemer dan betaal je meestal meer voor advies.

Als je al wilt vergelijken op prijs, kijk dan goed wat er allemaal binnen deze kosten valt. Goedkoop wordt al snel duurkoop wanneer je hiervoor beperkt advies krijgt of extra moet betalen als je nog een verzekering nodig blijkt te hebben.

Een goede hypotheekadviseur zal zichzelf terugverdienen. De adviseur van de bank is vaak wat goedkoper. Maar bedenk wel dat advieskosten minder belangrijk zijn dan het uiteindelijke hypotheektarief, en daar zit jaren aan vast.

Kies de juiste hypotheekadviseur voor jouw situatie

Zit je in een bijzondere situatie? Dan is het nog belangrijker de juiste hypotheekadviseur te kiezen. Ben je bijvoorbeeld ondernemer, dan heb je een speciale ondernemershypotheek. Hier komt meer bij kijken dan een gewone hypotheek. Een adviseur die hier ervaring mee heeft kan je beter adviseren dan een adviseur die vooral particulieren helpt.

Ook als je een huis hebt met een flinke restschuld is goed advies van belang. Of ben je een huis aan het bouwen? Dan is het regelen van een nieuwbouw hypotheek nog complexer.

Bij voorkeur kies je een adviseur met ervaring in dit soort zaken. Die weet precies waar je op moet letten en welke hypotheekvoorwaarden voor jou belangrijk zijn.

Een hypotheekadviseur op het oog?

Als je een hypotheekadviseur op het oog hebt, controleer altijd even hoe anderen hem of haar beoordelen. Er is geen betere manier om te zien of de adviseur werkelijk de kwaliteit levert die beloofd wordt. Beoordelingen van diverse hypotheekadviseurs vind je op websites zoals advieskeuze.nl.

Benieuwd naar ons advies? Maak een vrijblijvende afspraak met onze hypotheekadviseur om te kijken of het klikt.

Vrijblijvende afspraak maken