hypotheek nog aftrekbaar

Is mijn hypotheekrente nog aftrekbaar?

Sinds de nieuwe voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek krijgen we vaak de vraag of de hypotheekrente nog aftrekbaar is. Met een eigen huis mag je de rente die betaald wordt over de hypotheekschuld aftrekken van het inkomen in box 1. Hierdoor worden de maandlasten verlaagd. Zou dit komen te vervallen dan gaan de maandlasten opeens flink omhoog. Logisch dus, dat je deze vraag stelt.

“Regel je hypotheek goed en geniet van financiële rust en vrijheid, nu en in de toekomst.”

Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om recht te hebben op hypotheekrenteaftrek. In dit artikel leggen we het je uit.

Waarom is de hypotheekrenteaftrek niet meer altijd aftrekbaar?

De hypotheekrenteaftrek is in het leven geroepen om de woningmarkt te stimuleren. Door dit financiële voordeel werd het voor meer mensen mogelijk om een woning te kopen en een hypotheek af te sluiten.

Maar woningeigenaren met een hypotheek die niet ingelost wordt, zoals de aflossingsvrije hypotheek, kunnen op een bepaald moment in de problemen komen.

Daarom zijn de voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek flink aangescherpt vanaf 1 januari 2013. Als je na deze datum een hypotheek afsluit moet deze binnen 30 jaar volledig zijn ingelost. Zo is de kans op een restschuld veel minder groot.

Heb je voor 1 januari 2013 al een hypotheek afgesloten, waarbij je recht hebt op hypotheekrenteaftrek, dan blijf je dit voordeel in veel gevallen behouden.

Is hypotheekrente nog aftrekbaar

Wanneer heb je recht op hypotheekrenteaftrek?

De eisen zijn de laatste jaren flink aangescherpt. Je huis en hypotheek moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen om recht te hebben op hypotheekrenteaftrek. Voldoet je hypotheek niet aan de wettelijke eisen of kom je zelf je verplichtingen niet na dan vervalt je recht.

Enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen om recht te hebben op hypotheekrenteaftrek zijn:

  • De hypotheek is bedoeld voor de aankoop, verbouwing of onderhoud van je woning.
  • Deze woning is je hoofdverblijf.
  • Is de hypotheek afgesloten na 1 januari 2013 dan moet deze binnen 30 jaar helemaal zijn afbetaald. Dit doe je met een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek.
  • Is de hypotheek afgesloten voor 1 januari 2013 dan heb je ook recht op hypotheekrenteaftrek als je de hypotheek niet of niet volledig aflost.
  • Sinds 2001 mag je de hypotheekrente maximaal 30 jaar aftrekken van je inkomstenbelasting.
  • Verkoop je de woning met overwaarde dan moet je dit investeren in je nieuwe huis. Doe je dit niet dan heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek over het deel van de hypotheek wat gelijk is aan de overwaarde.

Hypotheekrente nog aftrekbaar

Wanneer heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek?

Er zijn een aantal situaties waarbij je geen recht hebt op hypotheekrenteaftrek:

  • Sluit je na 2013 een nieuwe hypotheek af, of een deel daarvan, waarop je niet volledig inlost dan heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek.
  • Je hebt geen recht op hypotheekrenteaftrek bij een tweede huis. Deze regeling geldt alleen voor de woning waar je woont, je hoofdverblijf.
  • Heb je tijdelijk twee huizen doordat je gaat verhuizen of door een scheiding dan kun je tijdelijk je recht op aftrek behouden door gebruik te maken van de verhuisregeling of scheidingsregeling.
  • Kun je niet aan je betalingsverplichting voldoen dan kun je het recht op hypotheekrenteaftrek verliezen. Zodra je de volledige achterstand hebt ingehaald heb je weer recht op aftrek over de resterende woningschuld.

Je hypotheek nog aftrekbaar door overgangsregeling

Voor alle hypotheken die voor 1 januari 2013 afgesloten zijn en die recht hebben op hypotheekrenteaftrek, verandert er in grote lijnen niets. Alleen als je nu een nieuwe hypotheek afsluit moet je aan de strengere eisen voldoen.

Voor bestaande eigenwoningschuld geldt er een overgangsregeling, waardoor je nog steeds recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Ook als je geen annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek hebt.

Dit geldt voor de volgende situaties:

  • Je hebt je woning gekocht en een hypotheek afgesloten voor 31 december 2012.
  • Je hebt in 2012 je woning verkocht en in 2013 een woning gekocht en daarop een hypotheek afgesloten.
  • De woning is in 2012 gekocht en je bent daarvoor een koopovereenkomst aangegaan, maar je hebt in 2013 de financiering geregeld. Ook dan val je onder het overgangsrecht.
  • Je bent in 2012 een onherroepelijke, schriftelijke overeenkomst aangegaan met een aannemer. De schuld die de verbouwing met zich meebrengt, valt onder de oude regels. Ook als de lening hiervoor pas in 2013 wordt afgesloten.

Hypotheek aftrekbaar

Voor de overgangsregeling is de stand van je eigenwoningschuld op 31 december 2012 belangrijk. Dit bedrag wordt aangemerkt als bestaande schuld waarvoor het overgangsrecht geldt.

Ook als je in 2019 je eigenwoningschuld of een deel daarvan inlost, kun je het overgangsrecht behouden. Daarvoor moet je wel uiterlijk in 2020 een nieuwe eigenwoningschuld aangaan. Houdt hier rekening mee bij de verkoop van je huis of bij het oversluiten van je hypotheek.

Vragen over de aftrekbaarheid van de hypotheekrente?

Door alle veranderende regels kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Zeker als je gaat verhuizen of je huidige hypotheek wilt oversluiten is het aan te raden je goed te laten adviseren. Dan loop je niet het risico je recht op hypotheekrenteaftrek te verliezen en opeens met veel hogere maandlasten te zitten.

Onze adviseurs zijn altijd op zoek naar de best passende hypotheek, zodat jij kunt genieten van financiële rust en vrijheid. Vraag onze hypotheekadviseur om advies.

Vrijblijvende afspraak maken