Private leaseauto’s gaan ten koste van hypotheek
13 januari 2023 
3 min. leestijd

Private leaseauto’s gaan ten koste van hypotheek

Een private leaseauto klinkt interessant. Je hebt geen aparte kosten voor onderhoud, verzekering en wegenbelasting. Dus geen financiële verrassingen. Althans, dat is het idee. Want als je een hypotheek wilt afsluiten, kun je wel voor een flinke financiële verrassing komen te staan.

Een private leaseauto kan ervoor zorgen dat je veel minder hypotheek krijgt. Sterker nog, het kan het verschil maken tussen het wel of niet kopen van jouw droomhuis. Door je private leaseauto kan je zomaar tienduizenden euro’s minder lenen voor je woning.

Voor een stel met een modaal inkomen kan de verlaging van het maximale hypotheekbedrag oplopen tot wel 80.000 euro!

Denk je erover een private leaseauto aan te schaffen, dan is het belangrijk je bewust te zijn van de impact. Laat je goed informeren voor je de beslissing neemt. Het zou zonde zijn als je jouw droomhuis misloopt door de aanschaf van een leaseauto.

Wat heeft je private leaseauto met je hypotheek te maken?

Je vraagt je misschien af wat je leaseauto met je hypotheek te maken heeft. Wanneer je een private leasecontract afsluit wordt dit gezien als een lening. Je krijgt een BKR-registratie. Deze registratie is van invloed op het maximale hypotheekbedrag. De financiële gevolgen hiervan zijn het afgelopen jaar serieuzer geworden.

Heb je het leasecontract afgesloten vóór 1 april 2022, dan is maximaal 65 procent geregistreerd bij het BKR. Dit zijn alleen de kosten van de auto zelf. Bij een nieuw leasecontract wordt 100 procent van het leasebedrag geregistreerd. Dit zijn de kosten van de auto inclusief belasting en verzekeringen.

De populariteit van de private leaseauto stijgt snel. Deze all-in constructie bied je zekerheid wat betreft de maandelijkse kosten aan je auto. Toch weten maar weinig mensen dat de aanschaf van een auto op basis van een leaseconstructie invloed heeft op de hypotheek.

Private leaseauto of hypotheek

Minder hypotheek door private leaseauto

Je private leaseauto zorgt voor vaste maandelijkse lasten. De hypotheekverstrekker houdt er rekening mee dat je deze lasten moet kunnen blijven betalen. Daardoor wordt het maandbedrag dat je kunt besteden aan je hypotheek automatisch lager.

Door de stijgende hypotheekrente is de maximale leensom al met 10 procent afgenomen. Heb je daarnaast ook een leaseauto die je zo’n 400 euro per maand kost, dan kan je opeens tienduizenden euro’s minder lenen voor je woning.

Minder huizen binnen handbereik

Een hypotheekverstrekker wil de zekerheid dat jij je maandelijkse lasten kunt betalen. Daarom gebruiken ze de normen van budgetvoorlichting instituut Nibud. Aan de hand van deze normen wordt bepaald hoeveel geld iemand kan lenen. Hiermee wordt voorkomen dat consumenten te veel gaan lenen en daardoor in de financiële problemen komen. Een bepaald percentage van je inkomen kun je besteden aan wonen. Bij een koophuis zijn dit de kosten voor rente en aflossing.

Heb je al diverse financiële verplichtingen zoals een private leaseauto, dan gaat dit van het bedrag af dat je voor je huis kunt lenen. Omdat een leaseauto een flink maandbedrag met zich meebrengt, komen er minder huizen binnen handbereik.

Het privé leasen van een auto wordt gezien als schuld. Het is een betalingsverplichting die je aangaat voor langere tijd. Je geeft deze schuld ook op bij de Belastingdienst als je aangifte inkomstenbelasting doet.

Let op: Dit geldt alleen voor een private leaseconstructie. Een zakelijke leaseauto is geen persoonlijke lening en heeft hierdoor geen invloed op je hypotheek.

Hypotheek met private leaseauto, wat nu?

Heb je al een private leaseauto en wil je nu een hypotheek? Je vraagt je misschien af of er een manier is om toch je volledige hypotheek te krijgen. Helaas kun je dit niet omzeilen. Het contract staat geregistreerd bij het BKR en is inzichtelijk voor de hypotheekverstrekker.

Er zijn wel andere manieren waarop je de impact kunt verkleinen. Zodat je toch een zo hoog mogelijke hypotheek kunt afsluiten. Een van deze manieren is een deel vooruit betalen bij het aangaan van het leasecontract. Daardoor is de schuld minder groot en het effect op de maximale hypotheek kleiner. Dit kan niet bij elke leasemaatschappij. Lees dus goed de kleine lettertjes.

Soms is het rendabel om je leasecontract af te kopen op het moment dat je een hypotheek nodig hebt. Hier zitten wel bepaalde voorwaarden aan verbonden. Vaak komen er extra kosten bij zoals een boete van 40% over de resterende leasetermijnen of een afkoopsom die gelijk staat aan een aantal termijnen. Bereken dus goed of afkopen echt voordeliger is.

Met onafhankelijk hypotheekadvies van Excellent Finance weet je zeker dat je volledig, eerlijk en persoonlijk advies krijgt. Maak kennis met onze hypotheekadviseurs.

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen