Wat is een pensioenadviseur? En wat is de toegevoegde waarde?
16 december 2022 
3 min. leestijd

Wat is een pensioenadviseur? En wat is de toegevoegde waarde?

Een pensioenadviseur helpt je financiële tegenvallers in de toekomst te voorkomen. Misschien is je pensioen nog ver weg, maar twijfel je of alles wel goed geregeld is. Of komt je pensioenleeftijd in zicht en vraag je jezelf af of eerder met pensioen gaan een optie is? Allemaal zaken die je met de pensioenadviseur kunt bespreken. 

Ervaar jij je pensioenregeling ook als iets ingewikkelds? Je gaat er eigenlijk vanuit dat alles automatisch loopt. Toch sluipen er regelmatig fouten in. Meerdere partijen zijn betrokken bij het regelen van jouw pensioen. Denk aan de werkgever, werknemer of zelfstandig ondernemer, de pensioenuitvoerder en misschien ook nog een accountant en de loonadministratie. 

Door onervarenheid zijn er nogal wat onduidelijkheden en misvattingen over het pensioen. Daarom is betrouwbaar pensioenadvies voor iedereen van belang.

Met pensioenadvies weet je precies:

  • Hoeveel pensioen je hebt opgebouwd;
  • Of je eerder kunt stoppen met werken als je dat wilt;
  • Hoe het zit met je hypotheek als je met pensioen gaat;
  • Wat je als zzp’er moet regelen voor je pensioen.

Pensioenadviseur

Onafhankelijk pensioenadviseur

Met een onafhankelijk pensioenadviseur voorkom je dat je te hoge kosten betaalt. Je kunt kiezen uit vrijwel alle pensioenproducten op de markt. Een onafhankelijk pensioenadviseur is er alleen voor jou. Jouw wensen en doelen staan voorop. 

Ben je werknemer, dan is goed pensioenadvies een aanrader. Je krijgt niet altijd automatisch 70% van je laatste salaris op je pensioenleeftijd. Er zijn allerlei zaken van invloed, waardoor het ingewikkelder wordt dat het op het eerst gezicht lijkt. Ben je vaak van baan gewisseld, dan wil je misschien meerdere pensioenen samenvoegen. Kan dat zomaar en wat zijn de gevolgen hiervan? De onafhankelijk pensioenadviseur helpt jou als werknemer alles uit je pensioen te halen.

Het pensioen voor ondernemers is helemaal een geval apart. Je hebt minder mogelijkheden dan werknemers om jouw pensioen goed te regelen. Je bent hier helemaal zelf verantwoordelijk voor. Waarschijnlijk zijn pensioenregelingen niet je expertise. Wil je later niet van alleen een AOW leven, dan is onafhankelijk pensioenadvies onmisbaar. 

Uurtarief pensioenadviseur

Wat kost een pensioenadviseur en haal je dat er wel uit? De kosten zijn hier minder belangrijk dan wat het jou op gaat leveren. Van goed advies heb je jarenlang plezier. De zekerheid dat je straks onbezorgd van je oude dag kan genieten is onbetaalbaar. En een goede voorbereiding voorkomt dat je in de financiële problemen komt als je inkomen ineens daalt.

De pensioenadviseur kosten zijn gelukkig een stuk transparanter geworden sinds 2013. Je hoeft niet langer bang te zijn voor verborgen, onduidelijke en hoge provisiebedragen. Afhankelijk van je wensen, en het advies dat je nodig hebt, betaal je alleen het uurtarief of een vast bedrag aan kosten aan de pensioenadviseur.

Pensioenadvies

Goede pensioenadviseur

Hoe vind je een goede pensioenadviseur? Het is in ieder geval belangrijk dat de pensioenadviseur onafhankelijk is. Een goede pensioenadviseur denkt met je mee, want zodra je stopt met werken verandert er van alles in je leven. Wil je eerder met pensioen of juist langer doorwerken, wil je die geweldige reis gaan maken of heb je andere wensen en doelen in je leven?

Alle keuzes die je maakt zijn van invloed op je financiële situatie in de toekomst. Door zo vroeg mogelijk met een goede pensioenadviseur aan tafel te gaan, zorg je dat je later niet voor dure verrassingen komt te staan. Hoe zonde zou het zijn als je later niet kunt genieten van je oude dag, ondanks al die jaren hard werken? 

Zorg daarom dat je op tijd inzicht krijgt in je pensioeninkomen. Valt het tegen, dan kun je daar nu nog iets aan doen. Er zijn allerlei situaties in je leven van invloed op je pensioen. Denk bijvoorbeeld aan een scheiding, een periode minder werken of de tijd dat je als ondernemer geen pensioen hebt opgebouwd.

Wil jij nu eindelijk duidelijkheid in jouw pensioen? 

Maak kennis met onze pensioenadviseurs en kijk samen maar je financiële planning

Reactie plaatsen