Wat is een pensioenadviseur? En wat is de toegevoegde waarde?
16 december 2022 
7 min. leestijd

Wat is een pensioenadviseur? En wat is de toegevoegde waarde?

Denk je aan pensioen, dan denk je wellicht: ach, dat duurt nog zo lang. Toch kun je er vandaag of morgen al mee te maken krijgen. Omdat je partner overlijdt, bijvoorbeeld. Dan stopt het salaris en wordt het partnerpensioen (ook wel nabestaandenpensioen) uitbetaald. Dit kan tot wel 70% lager zijn dan het huidige salaris. Red je het dan nog wel?

Wij begrijpen het als je geen tijd of zin hebt om aan je pensioen te denken. Toch wil je er (op latere leeftijd) wel warmpjes bij zitten. Daarom schakel je een pensioenadviseur in. Zodat zij je kunnen adviseren over wat te doen. Maar, wat is een pensioenadviseur eigenlijk? En nog belangrijker: wat is voor jou de toegevoegde waarde?  

Heb je alles al goed geregeld, ondanks dat je nog jong bent? Of komt je pensioenleeftijd in zicht en vraag je jezelf af of eerder met pensioen gaan een optie is? Ben je ondernemer en bouw je dus niet standaard pensioen op? Je bent bij het juiste artikel aangekomen. Ontdek wat pensioenadvies inhoudt en of het ook de juiste stap is voor jou.

Pensioenadviseur

Onervaren als het aankomt op je pensioen? Je bent niet de enige

Ervaar jij je pensioenregeling ook als iets ingewikkelds? Je gaat er eigenlijk vanuit dat alles automatisch loopt. Toch sluipen er regelmatig fouten in. Meerdere partijen zijn betrokken bij het regelen van jouw pensioen. Denk aan de werkgever, jij als werknemer of zelfstandig ondernemer, de pensioenuitvoerder en misschien ook nog een accountant en de loonadministratie. Door onervarenheid zijn er nogal wat onduidelijkheden en misvattingen over het pensioen. Daarom is betrouwbaar pensioenadvies voor iedereen van belang.

Pensioenadviseurs doen niets anders. Ze weten wat er bij een pensioen komt kijken. De kleine lettertjes, de fiscale regels, de veranderingen in wetgevingen, zoals de Wet Toekomst Pensioenen. En natuurlijk: hoe het nu met je pensioen gesteld is en waar nog kansen liggen. Want jij wil alles goed geregeld hebben.

Met pensioenadvies weet je precies:

  • Hoeveel netto inkomen je hebt opgebouwd en krijgt als je met pensioen bent
  • Of en hoe groot je pensioengat is
  • Of je eerder kunt stoppen met werken als je dat wilt
  • Hoe het zit met je hypotheek als je met pensioen gaat
  • Wat je als ZZP'er moet regelen voor je pensioen

Plan een vrijblijvende afspraak in!

Hoe vind ik de juiste pensioenadviseur voor mij?

Pensioenplanning is een complexe materie die veel mensen pas serieus gaan overwegen wanneer ze de pensioengerechtigde leeftijd naderen of wanneer ze willen weten hoe ze eerder kunnen stoppen met werken. Het plannen van je financiële toekomst is van essentieel belang, en een gecertificeerd pensioenadviseur kan je daarbij helpen. Maar hoe vind je de juiste adviseur en wat kun je van het proces verwachten? Raadpleeg altijd het register van AFM. Hierin staan financiële dienstverleners, zoals wij, die financieel advies mogen geven over financiële producten.

Pensioenadvies

Gecertificeerde experts: een pensioenadviseur is ook een financieel adviseur

Het vinden van de juiste pensioenadviseur is een belangrijke stap. Dat je op de website van Excellent Finance terecht bent gekomen is al een goede stap, want je hebt een bedrijf gevonden waar enkel gecertificeerde pensioenadviseurs werken. Onze pensioenadviseurs hebben de nodige opleiding en certificering om bekwame begeleiding te bieden. Maar misschien wel nog belangrijker: ons pensioenadvies houdt niet op bij het nagaan van jouw pensioenpotje. We kijken breder. Daarom is jouw pensioenadviseur ook een financieel adviseur. We kijken nu al naar de hoogte van je hypotheek, eventuele schulden, huidige inkomen en uitgaven. Kortom: hoe ziet jouw financiële situatie er nu uit? En nog belangrijker: hoe ziet het eruit als je met pensioen gaat? Zijn er stappen die je nu al kunt zetten om het jezelf makkelijker te maken in de toekomst? Financiële rust en vrijheid is ons doel, ons advies is het middel.

Verder is ons bedrijf erg gewaardeerd in de branche van hypotheekadvies. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoren wij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland. Je kunt natuurlijk naar de klantervaringen om een beter beeld van ons bedrijf te krijgen.

Het eerste pensioen adviesgesprek, geheel op onze kosten

Voordat je met een pensioenadviseur in zee gaat, is het gebruikelijk om een eerste adviesgesprek te plannen. Je wil immers wel een vertrouwd gevoel hebben bij de persoon die je advies geeft over jouw oude dag. Tijdens dit gesprek kun je de gelegenheid krijgen om de adviseur te leren kennen en te bespreken wat je doelen en verwachtingen zijn. Dit is ook een kans voor de adviseur om te beoordelen of ze je effectief kunnen bijstaan. Tijdens het eerste gesprek kun je vragen stellen over hun ervaring en certificering, hun aanpak voor pensioenplanning, en hoe ze kosten in rekening brengen voor hun diensten.

Waarom pensioenadvies zo belangrijk is

Pensioenplanning is cruciaal om ervoor te zorgen dat je voldoende financiële middelen hebt om van je oude dag te genieten. Of je nu op zoek bent naar manieren om eerder met pensioen te gaan of hoe je een aanvullend pensioen kunt opbouwen, een pensioenadviseur kan waardevol zijn. We helpen je bij het begrijpen van complexe zaken zoals pensioenrechten, het gebruik van spaargeld, en hoe je je financiële doelen kunt bereiken.

Vervroegd pensioen?

Vervroegd pensioen, of eerder stoppen met werken dan de officiële pensioengerechtigde leeftijd, is voor velen een aantrekkelijk doel. Een goede pensioenadviseur kan je helpen bij het ontwikkelen van een strategie om dit te bereiken. Ze kunnen je inzicht geven in de financiële vereisten en de haalbaarheid van vervroegd pensioen, en ze kunnen suggesties doen om je spaargeld en investeringen te optimaliseren.

Aanvullend pensioen?

Een aanvullend pensioen is ook van groot belang voor de meeste mensen. Dit kan onder andere bestaan uit het opbouwen van extra pensioenkapitaal via lijfrentes, beleggingsfondsen, of andere investeringsvoertuigen. Een pensioenadviseur kan je helpen bij het bepalen van de juiste aanvullende pensioenstrategie die past bij je financiële situatie en toekomstige doelen.


Het adviesproces: de stappen naar een goed geregeld pensioen

Het proces van pensioenadvies begint met het verzamelen van alle relevante informatie over je huidige financiële situatie. Dit omvat gegevens over je spaargeld, investeringen, pensioenrekeningen, en andere financiële activa. Je pensioenadviseur zal je ook vragen stellen over je huidige uitgavenpatroon en levensstijl, maar ook je gewenste pensioenleeftijd en financiële doelen. Zonder al deze gegevens heeft pensioenadvies weinig meerwaarde voor jou. Want hoe kunnen wij je adviseren over de hoogte van je pensioen als we niet weten hoe jouw huidige en toekomstige situatie eruit zien?

Gepersonaliseerd pensioenplan

Op basis van deze informatie zal de adviseur een gepersonaliseerd pensioenplan opstellen dat rekening houdt met je wensen en financiële situatie. Ze kunnen je begeleiden bij het nemen van beslissingen over investeringen, pensioenrechten en andere financiële aspecten die van invloed zijn op je pensioenplanning.

Vertrouwen en gemoedsrust

Een ervaren, onafhankelijke pensioenadviseur kan je helpen bij het realiseren van je doelen, of het nu gaat om vervroegd pensioen, aanvullende pensioenopbouw of algemene financiële planning. Met hun expertise kun je een goed doordacht pensioenplan opstellen, zodat je met vertrouwen en gemoedsrust je financiële toekomst tegemoet kunt zien. Met een onafhankelijk pensioenadviseur voorkom je dat je te hoge kosten betaalt. Je kunt kiezen uit vrijwel alle pensioenproducten op de markt. Een onafhankelijk pensioenadviseur is er alleen voor jou. Jouw wensen en doelen staan voorop. 

Haal als werknemer het meeste uit je pensioen

Ben je werknemer, dan is goed pensioenadvies een aanrader. Je krijgt niet altijd automatisch 70% van je laatste salaris op je pensioenleeftijd. Er zijn allerlei zaken van invloed, waardoor het ingewikkelder wordt dat het op het eerste gezicht lijkt. Ben je vaak van baan gewisseld, dan wil je misschien meerdere pensioenen samenvoegen. Kan dat zomaar en wat zijn de gevolgen hiervan? De onafhankelijk pensioenadviseur helpt jou als werknemer alles uit je pensioen te halen.

Pensioenadvies voor ondernemers

Het pensioen voor ondernemers is helemaal een geval apart. Je hebt minder mogelijkheden dan werknemers om jouw pensioen goed te regelen. Je bent hier helemaal zelf verantwoordelijk voor. Waarschijnlijk zijn pensioenregelingen niet je expertise. Wil je later niet van alleen een AOW leven, dan is onafhankelijk pensioenadvies voor ondernemers onmisbaar.

Uurtarief van een pensioenadviseur

Wat kost een pensioenadviseur en haal je dat er wel uit? De kosten zijn hier minder belangrijk dan wat het jou op gaat leveren. Van goed advies heb je jarenlang plezier. De zekerheid dat je straks onbezorgd van je oude dag kan genieten is onbetaalbaar. En een goede voorbereiding voorkomt dat je in de financiële problemen komt als je inkomen ineens daalt.

De pensioenadviseur kosten zijn gelukkig een stuk transparanter geworden sinds 2013. Je hoeft niet langer bang te zijn voor verborgen, onduidelijke en hoge provisiebedragen. Afhankelijk van je wensen, en het advies dat je nodig hebt, betaal je alleen het uurtarief of een vast bedrag aan kosten aan de pensioenadviseur.

Vroeg aan tafel met een goede pensioenadviseur

Een goede pensioenadviseur denkt met je mee, want zodra je stopt met werken verandert er van alles in je leven. Wil je eerder met pensioen of juist langer doorwerken, wil je die geweldige reis gaan maken of heb je andere wensen en doelen in je leven?

Alle keuzes die je maakt zijn van invloed op je financiële situatie in de toekomst. Door zo vroeg mogelijk met een goede pensioenadviseur aan tafel te gaan, zorg je dat je later niet voor dure verrassingen komt te staan. Hoe zonde zou het zijn als je later niet kunt genieten van je oude dag, ondanks al die jaren hard werken? 

Zorg daarom dat je op tijd inzicht krijgt in je pensioeninkomen. Valt het tegen, dan kun je daar nu nog iets aan doen. Er zijn allerlei situaties in je leven van invloed op je pensioen. Denk bijvoorbeeld aan een scheiding, een periode minder werken of de tijd dat je als ondernemer geen pensioen hebt opgebouwd.

Wil jij nu eindelijk duidelijkheid in jouw pensioen? Maak kennis met onze pensioenadviseurs en kijk samen naar je financiële planning

Plan een vrijblijvende afspraak in!

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur. Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen