Financieel advies: Dit is hoe je de crisis gaat overleven
25 november 2020 
3 min. leestijd

Financieel advies: Dit is hoe je de crisis gaat overleven

Dat we door corona in een crisis zijn beland is wel duidelijk. De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van 2020 al hard getroffen. Daarbij daalde het bruto binnenlands product met 8,5 procent, zo zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een krimp van deze afmetingen is nog niet eerder gemeten.

Tijdens de eerste lockdown zagen we al een grote banenkrimp met een flinke toename in het aantal werklozen. In het tweede kwartaal hebben ruim 300.000 mensen hun baan verloren. Dit is een daling van ongekende proporties, die nog nooit eerder is voorgekomen. De groei van de twee voorgaande jaren is hiermee in één keer teniet gedaan.

En dat was pas de eerste lockdown. Tijdens de zomermaanden krabbelde de economie wel iets op, maar ondertussen zitten we weer met één been in de volgende lockdown.
Dat we voorlopig nog niet klaar zijn met de coronacrisis is duidelijk. De hoogste tijd dus om ervoor te zorgen dat jij deze crisis gaat overleven.

“Ook tijdens een crisis kun je financiële rust en vrijheid ervaren, daarvan zijn wij overtuigd.”

Financieel advies tijdens crisis

Zelfverzekerd de crisis in

Zelfverzekerd de crisis ingaan is je eerste winst. Hoe onzeker je situatie er nu misschien ook uitziet, financiële stress laat je domme keuzes maken. Stress laat je ’s nachts wakker liggen en je ziet alleen nog de korte termijn. Zorg daarom dat je tot rust komt en het vertrouwen krijgt dat alles goed komt. Juist geldzaken worden geregeld over de lange termijn. Beslis daarom alleen over je financiële situatie als je een helder hoofd hebt.

In Nederland kun je ook in de financiële problemen komen, maar echt hopeloos zal je situatie nooit worden. Zeker niet als je op tijd in actie komt. Laat de crisis je niet verlammen. Jij bent niet de economie, maar slechts een klein onderdeel hiervan.

Je kunt jouw financiële situatie hier zelfs los van zien. Je hebt je eigen geldstromen, waar je zelf invloed op hebt. Zaken die voor de economie een tegenvaller zijn, kunnen voor jou juist positief uitvallen. Neem als voorbeeld een rente daling, dat is geweldig als je een hypotheek hebt, maar pensioenfondsen en spaarders krijgen er slapeloze nachten van. Heb je geld in beleggingen zitten? Geen paniek, pak je voordeel, bij een flinke dip zijn alle aandelen in de aanbieding!

“Veel financiële risico’s zijn te verkleinen door je inkomen te vergroten, je uitgaven te verminderen én een goed inzicht in je financiën. “

Goed voorbereid de crisis in

Je kunt denken dat je het goed voor elkaar hebt. Je hebt een buffer en denkt het daarmee wel te redden. Toch kunnen er altijd onvoorziene omstandigheden voordoen. Heb je daar rekening mee gehouden? Juist situaties waar je niet op gerekend had kosten veel geld.

  • Wat doe je als je inkomen wegvalt?
  • Hoe sta je ervoor als je partner ziek wordt of komt te overlijden?
  • Stel dat je gaat scheiden, hoe ziet je situatie er dan uit?
  • Hoe is het met je pensioen?

Met een dikke spaarrekening ben je ongevoeliger voor een crisis, maar dat betekent niet dat je onaantastbaar bent. Zorg dat je buffer op pijl blijft, of het liefst nog verder groeit. Snij in de vaste lasten en gooi overbodige uitgaven overboord. Het geld wat hierdoor ‘overblijft’ kun je mooi gebruiken om je hypotheek in te lossen.

Tijdens een crisis is het slim om minimaal vier tot zes keer je maandbudget direct beschikbaar te hebben. Alles daarboven kun je gebruiken om bijvoorbeeld in beleggingen te stoppen. Uiteraard is het slim om ook hier je risico te spreiden en niet je hele kapitaal op één fonds te zetten.

Financieel DNA tijdens crisis

Financieel DNA belangrijk tijdens een crisis

Hoe jij naar geld kijkt is een belangrijke graadmeter om een crisis door te komen. Blijft jouw glas altijd halfvol, of zie je het al snel somber in? De schuld van inkomensverlies bij een ander neerleggen en in de slachtofferrol wegkruipen gaat je niet helpen.

Hier komt je financiële DNA om de hoek kijken. Het is opvallend dat mensen, die om wat voor reden dan ook, met minder geld moeten rondkomen, maar daar positief naar blijven kijken veel beter met hun geld omgaan. Zij veranderde hun bestedingspatroon blijvend en leven een rijk leven, ondanks hun lagere inkomen.

Ziekte, werkloosheid of een scheiding zijn van grote invloed op je inkomsten. Zolang je zelf de touwtjes in handen houdt kun je elke situatie op een positieve manier naar je hand zetten.

Financieel advies in elke situatie

Financieel advies geeft je inzicht in je huidige financiële situatie, maar laat je ook zien hoe je toekomst eruit kan zien. We lopen allerlei scenario’s door, zodat je overal op voorbereidt bent. Als je weet wat er kan gebeuren en hoe je eventuele tegenvallers op kunt vangen, neem je veel slimmere beslissingen.

Bespaar jezelf domme en onnodig dure keuzes en vraag financieel advies. Daarmee kom jij deze en de volgende crisis door in financiële rust en vrijheid.

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen