Wat houdt jou tegen om financieel vrij te zijn?
08 april 2021 
3 min. leestijd

Wat houdt jou tegen om financieel vrij te zijn?

Klinkt financieel vrij zijn als een droom? Zolang je het blijft zien als een droom zal het dat altijd blijven. Zodra je er een doel van maakt ben je meteen een stap dichterbij. Als het zo simpel is, waarom zijn er dan niet meer mensen financieel vrij? Dat is een goede vraag.

Als iedereen op een gegeven moment financieel vrij zou zijn is de stap voor jou een stuk kleiner. Als je ziet dat anderen het kunnen, dan moet het jou ook lukken. Toch is maar een kleine groep mensen echt financieel vrij. Daar kijk je nu misschien tegenop. Wat kunnen zij wat jij niet kan?

En daar is meteen het probleem. Jij kunt het ook, maar je denkt dat je het niet kunt. Allerlei belemmerende overtuigingen laten je er vanaf zien. Zonde, want ook jij kunt financieel vrij worden, als je de juiste stappen neemt.

“Denk je eens in hoe je leven eruit kan zien als je volledige financiële rust en vrijheid ervaart…”

Wanneer ben je financieel vrij?

Financieel vrij zijn, betekent niet dat je een miljoen op de bank moet hebben. Eigenlijk is financiële vrijheid voor iedereen anders. In de basis komt het erop neer dat je voldoende geld hebt om zelf te bepalen wat je doet. Je kunt stoppen met werken als je daar zin in hebt, want je vermogen levert genoeg op om van te kunnen leven. Dan wordt werken opeens een kwestie van willen in plaats van moeten. Een wereld van verschil.

Hoeveel geld je daarvoor nodig hebt, is afhankelijk van je levensstandaard. Zie jij financiële vrijheid voor je als een leven in luxe en dure spullen? Misschien is het tijd om je visie wat bij te stellen, want met die instelling zul je ellenlange, slopende werkdagen moeten draaien om die luxe levensstijl mogelijk te maken. Dan ben je verre van financieel vrij.

Financieel vrij zijn wil zeggen dat je echt vrij bent om te gaan en staan waar je wilt, zonder je zorgen te maken over inkomen of financiële reserves.

Financieel vrij zijn

Financieel vrij worden? Dat kan ik niet

Ieder mens heeft last van belemmerende overtuigingen, niet helpende gedachten die je beperken in je dagelijks leven. Vaak hebben we deze overtuigingen meegekregen uit onze jeugd. Zeker als het gaat om geld zijn er veel beperkende gedachten. In Nederland wordt er weinig over geld gesproken. De meeste van ons hebben van huis uit meegekregen dat je hard moet werken voor je geld en dat blijft doen tot je met pensioen mag.

Daar zit weinig financiële vrijheid in, toch? Hoe graag je ook wilt, iedere keer komt dat stemmetje in je hoofd voorbij. Wie weet heb je wel een geweldige promotie afgeslagen, omdat je dacht dat je daar niet goed genoeg voor was. Herken je dat bij jezelf?
“Kan ik dit wel?”
“Ik ben hier niet goed genoeg voor.”
“Dit verdien ik niet.”
“Zoveel verdienen? Zo ben ik niet.”
“Zoveel risico durf ik niet te nemen.”
“Ik heb niet genoeg ervaring…”

Vul zelf maar aan. Welke belemmerende overtuigingen gaan er in jouw hoofd rond? Al dit soort gedachten zorgen voor negatieve emoties, twijfel en angst. Ze blokkeren je dagelijkse handelingen, zodat deze gedachten inderdaad uitkomen en je geen stap verder komt richting je droom. Maar zijn deze gedachten ook echt waar?

Mindset financieel vrij zijn

Ruim belemmerende gedachten uit de weg

Het mooiste zou zijn als je de belemmerende gedachten simpelweg uit je hoofd kan zetten. Helaas gaat dat niet zo makkelijk. Vaak zijn deze gedachten zo diep geworteld dat het voor jouw waarheden zijn geworden. Jezelf dan overtuigen dat het anders kan is lastig.

Deze zwakke punten bij jezelf herkennen is je eerste winst. Wij noemen dit je financiële DNA, omdat het voor een belangrijk deel je mindset bepaalt, of je dit nu wil of niet. Je financiële mindset bepaald hoe jij met geld omgaat. Gooi je het makkelijk over de balk of denk je goed na over wat je uitgeeft?
Door jouw persoonlijke financiële DNA helder in beeld te brengen zie je wat je sterke en zwakke punten zijn.

Zodra je dat weet kun je ermee aan de slag. Wanneer je belangrijke financiële beslissingen moet nemen kun je rekening houden met je zwakke punten en profiteren van je sterke punten, waardoor je minder snel domme en dure keuzes zult maken. Tel uit je winst!

Met de juiste hulp financieel vrij worden

Met de juiste financiële mindset is alles mogelijk. Iedereen heeft belemmerende overtuigingen, niets mis mee en gelukkig kun je er iets aan doen. Wij maken je bewust van jouw overtuigingen, zodat je inziet op basis van welke gedachten je beslissingen neemt. Samen maken we een helder plan, zodat je weet waar jouw beslissingen aan bij moeten dragen.

Wij vinden dat het ervaren van financiële rust en vrijheid de standaard hoort te zijn, omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties zal verbeteren. Daarom doen wij er alles aan om jou dit te laten bereiken.

Maak vrijblijvend kennis met onze financieel adviseur. 

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen