Slim met geld omgaan in de coronatijd met deze 10 tips
23 juni 2020 
5 min. leestijd

Slim met geld omgaan in de coronatijd met deze 10 tips

Slim met geld omgaan is altijd belangrijk, maar zeker nu in de coronatijd. Misschien maak je jezelf wel zorgen over hoe je deze tijd door moet komen. Je werkt nu vanuit huis, maar hoe lang houdt het bedrijf waarvoor je werkt het nog vol? Of ben je een stuk minder gaan verdienen door het wegvallen van diverse opdrachtgevers?

De coronacrisis brengen onzekere tijden met zich mee. We gaan in een recessie belanden en hoe lang die aanhoudt, is nog de vraag. Daarom geven we je in deze blog 10 tips om slim met je geld om te gaan in én na de coronatijd.

Slim met je geld omgaan biedt financiële rust en vrijheid. En dat is precies waar de adviseurs van Excellent Finance voor gaan. Wij gunnen jou die rust en vrijheid, want dit heeft een positieve invloed op je gezondheid, relaties en prestaties.

Tip 1: Kunnen je vaste lasten omlaag?

Slim met je geld omgaan betekent vooral, niet meer uitgeven dan er binnenkomt. Dat wordt een stuk makkelijker als je vaste lasten zo laag mogelijk zijn. Kijk dus kritisch waar je geld kunt besparen. Bij veel bedrijven krijg je bijvoorbeeld als nieuwe klant een leuke aanbieding of extra korting. Dat kan zomaar een paar honderd euro schelen. Let wel op dat er geen vervelende kleine lettertjes verbonden zitten aan de lagere prijs, want dan ben je uiteindelijk toch niet zo goedkoop uit als je dacht.

Enkele vaste lasten waar je op kunt besparen:
• Autoverzekering
• Diverse verzekeringen voor je huis
• Overlijdensrisicoverzekering
• Energiekosten
• Mobiele telefoon abonnement
• Internet

Geldtips coronacrisis

Tip 2: Welke abonnementen zijn overbodig?

Kijk ook eens kritisch naar je lopende abonnementen. Heb je een sportschool abonnement liggen, maar ga je nooit? Heb je abonnementen op allerlei kranten, tijdschriften en bladen die je nooit leest? Het zijn misschien kleine bedragen, maar alle beetjes helpen.

En dat niet alleen. Steeds meer bedrijven werken met diensten en producten in abonnementsvorm. Ongemerkt kun je een flink bedrag per maand uitgeven aan abonnementen, waarvan je een groot deel amper gebruikt. Dat is natuurlijk zonde van het geld. Heb je deze dienst of dit product wel écht nodig? Houd het abonnement alleen aan als je echt niet zonder kan.

Tip 3: Kan je hypotheek goedkoper?

De hypotheek beslaat vaak een groot deel van de maandlasten. Als de maandlasten van je hypotheek omlaag kunnen, scheelt dit aanzienlijk. Je hypotheek oversluiten kan nu interessant zijn door de historisch lage hypotheekrente. Heb je langer dan twee jaar geleden een hypotheek afgesloten? Dan is de kans groot dat het goedkoper kan.

Heeft je huis overwaarde, dan heb je misschien recht op rentekorting. Is oversluiten niet gunstig door een hoge boeterente? Misschien is rentemiddeling mogelijk. Dan wordt de hypotheekrente die je nu betaalt gemiddeld met het actuele rentetarief van de geldverstrekker waar je hypotheek loopt. Voor goed en eerlijk advies kun je altijd terecht bij een van de ervaren, onafhankelijke hypotheekadviseurs van Excellent Finance. 

Geld besparen op hypotheek

Tip 4: Zet alle verzekering op een rij

Door de tijd heen heb je heel wat verzekeringen afgesloten. Zet al deze verzekeringen eens op een rij. Grote kans dat er dubbele verzekeringen tussen zitten. Je hebt er niets aan als je twee keer verzekerd bent voor bijvoorbeeld schades of medische kosten in het buitenland. Een verzekering zal nooit meer uitkeren dan de geleden schade.

Zorg dat je alleen verzekerd bent voor risico’s die je niet zelf kunt of wilt dragen. Heb je alleen de noodzakelijk verzekeringen over? Kijk dan meteen eens of deze nog helemaal up-to-date zijn en of het wellicht goedkoper kan.

Tip 5: Schiet niet in paniek op de beurs

Corona heeft ook flink huis gehouden op de beurzen. Het is makkelijk om in paniek te raken als je de koersen zo fors ziet dalen. Toch is het wijs om het hoofd koel te houden. Als je naar de geschiedenis kijkt, zul je zien dat na elke daling, hoe groot ook, weer herstel optreedt.

Hoe lang het gaat duren is natuurlijk de grote vraag. Als het goed is beleg je voor de lange termijn, met geld wat je niet direct nodig hebt. Laat je geld gewoon staan en ga niet in paniek alles verkopen met grote verliezen. Afhankelijk van je financiële situatie kan het aantrekkelijk zijn om juist nu bij te kopen. Alle aandelen zijn tenslotte in de ‘uitverkoop’.

Geld tips beurs

Tip 6: Je geld staat veilig op de bank

Met een recessie in het vooruitzicht kan de angst je om het hart slaan. Je ziet omvallende banken voor je en vraagt je af of je spaargeld wel veilig is. Kun je het niet beter van de bank halen?
Hoe erg de recessie ook gaat worden, je geld is nog steeds veiliger op de bank dan onder je matras.

Zorg er bij voorkeur wel voor dat je niet over het maximale gegarandeerde bedrag van € 100.000,- per rekeninghouder per bank heen gaat. Heb je een en/of rekening, dan is een bedrag tot € 200.000,- veilig onder het depositogarantiestelsel. Vooral bij de bekende banken is je geld veilig. De overheid zal deze banken zoveel mogelijk steunen, zodat ze overeind blijven.

Tip 7: Zoek oplossingen bij geldproblemen

Ben je door de coronacrisis in de problemen gekomen en kun je binnenkort de rente en aflossing van je hypotheek niet meer betalen? Neem contact op met je hypotheekverstrekker of financieel adviseur. Samen kunnen jullie zoeken naar een passende oplossing. Wees gerust, tot 1 juli 2020 zullen banken, verzekeraars en hypotheekverstrekkers niet overgaan tot gedwongen verkoop van de woning. Dit is afgesproken met minister Van Veldhoven.

Zit je, op wat voor manier dan ook, in de financiële problemen door corona? Sluit in ieder geval geen dure lening af en voorkom dat je rood staat. Dit kost je allemaal onnodig veel geld. Licht in ieder geval zo snel mogelijk de betreffende instanties in en probeer samen een oplossing te vinden voor het betalingsprobleem. Laat je dit te lang lopen, dan zullen je problemen alleen maar groter worden.

Tip 8: Heb je recht op toeslagen?

Zit je opeens zonder werk of flink gedaalde inkomsten? Misschien heb je recht op één of meerdere toeslagen. Als je aangifte doet, kun je altijd nog even kijken of je wellicht recht had op toeslagen over het afgelopen kalenderjaar en het op dat moment lopende kalenderjaar. Zorg in ieder geval dat je voor 1 september 2020 je toeslagen hebt aangevraagd.
Benieuwd of je recht hebt op toeslagen? Kijk op www.toeslagen.nl

Geldtips coronacrisis ondernemers

Tip 9: Ondernemers, vergeet niet te middelen

Veel ondernemers hebben het moeilijk in de coronatijd. Moest je verplicht sluiten, dan heb je een flinke dip in je inkomsten. Ook alle maatregelen maken het er niet makkelijker op om je normale omzet te halen. Door deze grote wisseling in inkomsten is de kans groot dat je te veel belasting betaalt. Middelen is dan de oplossing.

Zijn je inkomsten over drie jaar sterk wisselend en viel je in één van deze drie jaren in een hoger of lager belastingtarief? Dan kun je door middelen een deel van de te veel betaalde belasting terugkrijgen.

Tip 10: Zorg voor een goed overzicht van je financiële situatie

Inzicht in je financiële situatie is extra belangrijk in onzekere tijden. Want alleen als je weet wat erin komt en wat eruit gaat, kun je bewust met je geld omgaan. Al die cijfertjes, je ziet al snel door de bomen het bos niet meer. Wat hou je nu werkelijk over en hoeveel moet je apart houden voor bijvoorbeeld de belastingdienst?

De adviseurs van Excellent Finance helpen je graag het complete plaatje helder te krijgen. Daarbij kijken we ook naar de toekomst. Wat gebeurt er in de beste situatie en wat in de slechtste? Dit inzicht werkt verhelderend en geeft je de mogelijkheid om belangrijke beslissingen weloverwogen te nemen.

Wil jij slim met je geld omgaan in én na coronatijd? Neem vrijblijvend contact op met een van onze financieel adviseurs. Een goede financiële planning geeft je inzicht, waardoor je financiële rust en vrijheid zult ervaren.

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen