Een tweede hypotheek afsluiten brengt je plannen en dromen dichterbij. Er zijn allerlei redenen om een tweede hypotheek af te sluiten. Een verbouwing, verduurzaming, de aanschaf van een auto of boot, als aanvulling op je AOW. Of gewoon, omdat het fijn is wat extra financiële speelruimte te hebben.
Een tweede hypotheek, niet te verwarren met de hypotheek op een tweede huis, geeft je extra financiële ruimte. Nu vraag jij je misschien af: Kan ik een tweede hypotheek krijgen?
Goede vraag, want dit is niet voor iedereen mogelijk. Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen en punten waar je op moet letten. Laten we er in deze blog samen naar kijken.
Tweede hypotheek overwaarde
Door de krapte op de woningmarkt hebben veel woningeigenaren overwaarde op hun huis. Dat biedt mogelijkheden voor een tweede hypotheek. Historisch gezien zijn de hypotheekrentes nog steeds laag te noemen. Daardoor is een tweede hypotheek een voordelig alternatief voor een persoonlijke lening.
Zoals het woord al aangeeft, is een tweede hypotheek een extra hypotheek die je afsluit naast je bestaande hypotheek. Je kunt alleen een tweede hypotheek afsluiten als je overwaarde hebt en je de extra lasten kunt dragen. Daarmee is een tweede hypotheek een geweldige manier om je overwaarde te verzilveren en ‘uit de stenen’ te halen.
Tweede hypotheek bij andere bank?
Wil je een tweede hypotheek dan kun je deze bij een andere bank afsluiten. Je eerste hypotheek blijft zoals die is. Je tweede hypotheek krijg zijn eigen looptijd, voorwaarden en rentepercentage.
Soms kan het juist interessant zijn om een tweede hypotheek af te sluiten bij je huidige hypotheekverstrekker. Er zijn namelijk meer manieren om je huidige hypotheek te verhogen. Zo kan oversluiten een prima manier zijn om meer geld te lenen. Oversluiten is een goed plan als de hypotheekrentes lager liggen dan toen je jouw hypotheek afsloot.
Een andere optie is een onderhandse verhoging. Dit is mogelijk wanneer je huidige hypotheek voor een hoger bedrag is ingeschreven bij het Kadaster. Je kunt alsnog dit afgesproken bedrag opnemen, zonder dat daar een nieuwe hypotheekakte voor nodig is. Dat scheelt je notariskosten. Uiteraard moet je ook hier voldoen aan de inkomenstoets.
Tweede hypotheek aflossingsvrij
Als tweede hypotheek kun je kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek. Houdt er wel rekening mee dat je bij deze hypotheekvorm geen fiscale voordelen hebt.
Vooral vijftig- en zestigplussers kiezen vaker voor aflossingsvrij bij een tweede hypotheek. Dit heeft vooral te maken met de betaalbare maandlasten. Wanneer de rente voor langere tijd wordt vastgezet, geeft dit voor langere tijd de zekerheid van lage maandlasten. Bij een lager pensioeninkomen hebben deze lage kosten de voorkeur boven een aftrekbare hypotheekrente.
Tweede hypotheek voor auto
Het geld dat vrijkomt bij een tweede hypotheek kan je overal voor gebruiken. Er is geen verplichting dat je dit extra geld besteedt aan je woning. Je kunt er dus ook een nieuwe auto voor kopen. Of die wereldreis gaan maken. Een tweede hypotheek wordt ook gebruikt als aanvulling op het pensioen. Jij beslist.
Let wel op dat je de rente alleen fiscaal kunt aftrekken als je de tweede hypotheek aan je woning besteedt. Andere aankopen mag je niet van je inkomen in Box 1 aftrekken.
Kosten tweede hypotheek
Het aanvragen van een tweede hypotheek wordt net als een eerste hypotheek bekeken. Een tweede hypotheek berekenen? Dan kijkt de geldverstrekker opnieuw naar je inkomen, de rentepercentages, de hypotheeklasten en het doel van je tweede hypotheek.
Wil je de tweede hypotheek gaan gebruiken om je woning te verbouwen of verduurzamen? Dan wordt je woning wellicht meer waard en dat kan van invloed zijn op de hoogte van het hypotheekbedrag.
Een tweede hypotheek afsluiten brengt kosten met zich mee. De hypotheekverstrekker wil weten of de hypotheek in verhouding staat tot de waarde van je woning. Hiervoor is een nieuwe taxatie nodig. De notaris schrijft je tweede hypotheek in het Kadaster en maakt de hypotheekakte op.
Je hypotheek verhogen doe je niet zomaar. Goed advies behoedt je voor dure beslissingen. De hypotheekadviseurs van Excellent Finance kijken met je mee en geven je advies, zodat jij de beste keuze maakt.
Wat kost een tweede hypotheek?
- Taxatiekosten
- Notariskosten
- Advieskosten
Al deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar in het jaar waarin je tweede hypotheek wordt afgesloten.
Nadelen tweede hypotheek
Een tweede hypotheek kan aantrekkelijk lijken door de extra financiële ruimte die je krijgt. Toch zijn er ook nadelen. Aan het afsluiten zijn een aantal eenmalige kosten verbonden, maar daarnaast gaan ook je maandelijkse vaste lasten omhoog.
Het afsluiten van een tweede hypotheek is niet altijd mogelijk en misschien zijn er betere opties om te bereiken wat je graag wilt. Laat daarom alles goed berekenen door een hypotheekadviseur voor je de keuze maakt.
Hoe werkt een tweede hypotheek?
Als je denkt over het afsluiten van een tweede hypotheek komen er waarschijnlijk allerlei vragen bij je op.
- Is een tweede hypotheek aftrekbaar?
- Wat zijn de voorwaarden bij een tweede hypotheek?
- Kan ik een tweede hypotheek met NHG afsluiten?
Blijf niet rondlopen met vragen, maar stel ze aan een onafhankelijke hypotheekadviseur. Want alleen met de juiste informatie kun jij de beste keuze maken.
Maak vrijblijvend kennis met onze hypotheekadviseurs