Geen vaste baan en toch een huis kopen

Geen vaste baan en toch een huis kopen?

Geen vaste baan en toch een huis kopen? Een intentieverklaring biedt uitkomst, maar deze wordt niet altijd gegeven. Een perspectiefverklaring is een goed alternatief.

Voor uitzendkrachten ligt het kopen van een huis lastig. Uitzendorganisaties geven in principe geen intentieverklaring af en de uitzendkrachten hebben mogelijk ook geen uitzicht op een vast contract. Met andere woorden, flexwerkers blijven aan de zijlijn staan als het gaat om het kopen van een huis. Vaak is dit niet redelijk. Veel flexwerkers hebben een stabiel inkomen en kunnen in financieel opzicht met gemak een huis kopen. Met een perspectiefverklaring is het kopen van een huis toch mogelijk.

Wat kun je met een perspectiefverklaring

De perspectiefverklaring is niet altijd de oplossing, maar geeft meer kansen voor werknemers met een flexibel contract op een hypotheek. Met deze verklaring wordt niet alleen gekeken naar het huidige salaris, maar er wordt verder gekeken. De opleiding, werkervaring en de arbeidskansen worden meegewogen bij het bepalen of een hypotheek wordt verstrekt. De insteek van een perspectiefverklaring is dat het geen probleem meer is dat je een tijdelijke arbeidsovereenkomst hebt.

Wanneer kom je in aanmerking voor een perspectiefverklaring

Om voor deze verklaring in aanmerking te komen moet je minimaal één jaar voor een uitzendbureau werken. Er zit nog wel een addertje onder het gras. Het moet namelijk wel gaan om een gecertificeerd uitzendbureau. Dat wil zeggen dat het uitzendbureau is aangemeld bij de Stichting Perspectiefverklaring. Het uitzendbureau wordt getoetst aan de normen voordat deze wordt toegelaten. Niet alle banken werken met de perspectiefverklaring. Op dit moment werken 11 banken met deze verklaring.

Hoe kom je aan een perspectiefverklaring

De verklaring kun je opvragen via de intercedent van het uitzendbureau waar je voor werkt. Het verstrekken van de verklaring wordt zeer serieus genomen. De intercedent gaat namelijk in jouw arbeidsverleden duiken. Ook wordt er kritisch gekeken naar jouw opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Jouw inzetbaarheid moet zorgen voor goede kansen op de arbeidsmarkt en binnen de branche waarin je nu werkt. Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar jouw flexibiliteit en kunnen referenties opgevraagd worden. De perspectiefverklaring is ook nog afhankelijk van de uitkomsten van een persoonlijk gesprek tussen jou en de intercedent. Uit het gesprek moet ook weer blijken dat jouw kansen op de arbeidsmarkt goed zijn.

Wat als ik de verklaring niet krijg

Als je om welke reden dan ook de verklaring niet krijgt, moet je voldoen aan de traditionele eisen die banken stellen voor het verstrekken van een hypotheek. Uit een werkgeversverklaring moet dan blijken dat je een vast contract hebt. Zonder een vast contract kan een intentieverklaring nog uitkomst bieden. Met een intentieverklaring geeft de werkgever aan dat de intentie bestaat om een vast contract aan te bieden.

Plan een vrijblijvende afspraak in!